Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

JAK POZNAT SVRAB U LIDI

OBSAH

Neléčený svrab

Na těchto fotografiích můžete vidět, jak vypadá neléčený svrab.

Zdroj: Jak poznat svrab

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Smutná.

Dobrý den, existuje nějaký test, který určí, zda se jedná o svrab?
Několik kožních lékařů diagnostikuje odlišné onemocnění. Jak dále postupovat prosím?
Děkuji
Olga Smutná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádný test na svrab neexistuje. Svrab se diagnostikuje podle jeho příznaků a léčí se mastí Infectoscab. Ta svrab spolehlivě zabije a do tří týdnů zmizí příznaky. Pokud příznaky nezmizí po správném použití léku, tak nešlo o svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Svrab na genitáliích

Svrab se může vyskytnout kdekoli, tudíž i na genitáliích. Zde můžete vidět, jak vypadá svrab nejen na intimních místech.

Zdroj: Svrab u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Dobrý den, mohlo by se jednat o svrab?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto příznaky může způsobit i svrab. Určitě je namístě návštěva kožního lékaře, protože účinné léky proti svrabu jsou k dostání jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Je svrab u psa nakažlivý pro lidi

Svrab se výjimečně může vyskytnout i u člověka při blízkém kontaktu s postiženým zvířetem. Může způsobit lokální kožní reakci, která však vymizí po přerušení kontaktu s nemocným zvířetem.

Zdroj: Prašivina u lidí

Opakované napadení

Pokud jste již prodělali svrab a dojde k opakovanému napadení, dochází k téměř okamžitému svědění – alergická citlivost způsobuje okamžitou reakci na roztoče. Léčba je nutná, aby došlo k usmrcení veškerých roztočů a jejich vajíček. Jen ve vzácných případech může dojít k usmrcení roztočů díky alergické reakci.

Zdroj: Jak poznat svrab

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den,
je možné nakazit "lidským" svrabem zvířata? Je možné, aby se pak na nich zákožka množila?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab je společný pro lidi i pro zvířata. Svrab může přejít z člověka na zvíře i naopak. Svrab se může množit v kůži zvířete i v kůži člověka. Nejúčinnější léčba svrabu je pomocí masti Infectoscab, kterou se namaže veškerá kůže na těle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Jak vypadá svrab u člověka

Jak poznat svrab? Onemocnění kůže zvané svrab způsobuje roztoč. Velikost zákožky svrabové se pohybuje od 0,1 do 0,4 mm. Samičky se zavrtávají do pokožky člověka, kde kladou vajíčka. Z vajíček se potom cca během 4 dnů líhnou šestinohé larvy, které se v průběhu dalších 4 dnů přemění v osminohé nymfy. Nymfy žijí na pokožce člověka a po přeměně v dospělce a po oplodnění samičky se zavrtávají zase do kůže, kde se opakuje celý proces. Samička je oplodněna pouze jednou a za svůj život (přibližně 5 týdnů) naklade až 50 vajec. Žije v jedné chodbě, kterou neustále prohlubuje. Zákožka svrabová způsobuje svojí činností různé svědivé vředy a vyrážku. Je poměrně infekční, šíří se z člověka na člověka, ale i přenosem přes oblečení, prádlo a podobně. Abyste lépe poznali svrab, můžete se podívat na tyto fotografie.

Zdroj: Prašivina u lidí

Jak se přenáší

Parazit útočí tam, kde se pohybuje více lidí a kde jsou horší hygienické podmínky, tak to platí obecně, ale odborníci vidí problém zejména v častějším cestování a v horšících se sociálních podmínkách pro některé skupiny obyvatel. Toto onemocnění je častější, než tomu bylo v minulém století.

Svrab je přenosné onemocnění, doporučuje se proto nebýt v bezprostředním styku s nakaženou osobou. Nejlepší prevencí je pak dbát o správnou hygienu, čistotu domova a hlavně nezapomínat pravidelně vyměňovat ložní prádlo.

Také se vyskytuje takzvaný svrab čistotných osob, které se velmi myjí a vysušují si kůži. Protože parazit nemá rád sucho, musí se zavrtat hlouběji pod pokožku, takže odhalit jeho přítomnost je mnohem těžší.

Zde si můžete prohlédnout další názorné fotografie.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Smutná.

Dobrý den, existuje nějaký test, který určí, zda se jedná o svrab?
Několik kožních lékařů diagnostikuje odlišné onemocnění. Jak dále postupovat prosím?
Děkuji
Olga Smutná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Je u svrabu podmínka svědění u každého případu?? Pokud je někdo bez tohoto svědění, tak to asi není svrab ne?? Je nějaký test? Četla jsem ze ano nějaká lampa na prosviceni a i stěry. Kde mi ho udělají??

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Jak se svrab přenáší

Svrab nejčastěji postihuje lidi se sníženou imunitou a děti, které si toto onemocnění na sebe přenáší při dětských hrách. Problém může být, pokud svrab postihne člověka s těžkými nemocemi typu AIDS, protože u takového člověka může vyvolat extrémní zrohovatění kůže. Často tímto onemocněním trpí také lidé bez domova a lidé žijící ve větších komunitách, ve společných prostorách (léčebny, nemocnice). Většina lidí ani netuší, že svrab se přenáší i při pohlavním styku. Dříve se věřilo, že svrab je důsledkem špatné hygieny, prý se neobjevuje u „mytých“ lidí, ve skutečnosti to ale není pravda. Špatná hygiena svrab nezpůsobuje, ale může stav zhoršovat. I přehnaná hygiena může onemocnění komplikovat, hlavně v diagnostice onemocnění. Inkubační doba tohoto onemocnění je měsíc – měsíc a půl.

Zdroj: Svrab u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudy.

Ahoj chci se zeptat jak poznám jestli ta mst Infectoscab zabrala nebo ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak poznat že léčba mastí Infectoscab byla účinná? Jen tak to poznat nejde. Svrab je opravdu malinký a na povrchu kůže ho snadno neuvidíte ani s lupou. To, jestli přežil nebo ne, se dá poznat jen pod mikroskopem. K tomu je zapotřebí seškrábnout kus infikované pokožky a zvětšením zjistit známky života roztoče. V domácích podmínkách poznáte, že svrab umřel až za dva až tři týdny. Je to proto, že svrab žije pod kůží, kde když zemře, tak tam zůstane zavrtaný a začne se rozkládat. Tím způsobí další svědění a zarudnutí, takže i když už je mrtvý, tak příznaky stále zůstávají, jako by žil. Tento stav trvá, než se úplně vymění svrchní část pokožky a mrtvé tělíčko roztoče se tak vypudí na povrch. Teprve pak přestane svědění a ztratí se i červené skvrny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka foto

Svrab video

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, chci se zeptat zda je prokazatelně u svarabu, ze je po celém tele a hrozně svedi?? Pokud nejsou tyto příznaky je možné ze se lékaři pletou??
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se rozšíří po celém těle jen u zanedbaných a nebo specificky nemocných lidí. U většiny lidí jsou projevy jen lokální a charakteristickým znakem jsou párové pupínky a výrazně silné svědění - hlavně v noci. Díky svědění a následného rozškrábání se pupínky mění na velké boláky, které se mohou dále komplikovat v závislosti na znečištění rukou. Kožní lékař pozná svrab zcela bezpečně. Tady se můžete podívat na fotografie lidských těl se svrabem: www.google.com/image…

Úplné vyléčení ze svrabu trvá nějakou dobu. Nejdříve tělo namažete mastí s obsahem ivermektinu, což je jed, který zabije vše živé. Příznaky však přetrvávají i dále, protože v kůži zůstanou mrtvá těla svrabu, která se rzkládají a způsobují další svědění. Celé to skončí až přirozenou obměnou kůže, která trvá 28 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Komplikace

Nejčastější komplikací svrabu je bakteriální kožní infekce, která je podobná impetigu. K této kožní infekci nejčastěji dochází během poškrábání (poškození) kůže, kdy může dojít k nakažení vlasových folikul. V těchto případech jsou nejúčinnějším lékem antibiotika. Příznaky komplikací zahrnují změnu tloušťky kůže, její zarudnutí a šupinatění nebo lesklost z přetrvávajícího škrábání.

Ve vzácných případech může dojít k nákaze krustou (druh svrabu). Tento typ svrabu je závažnou formou. Obvykle se vyskytuje u lidí s oslabeným imunitním systémem, zejména u lidí s HIV, kteří mohou mít extrémní zamoření, které se odhaduje až na desetitisíce roztočů v těle. U zdravých jedinců je předpokládané zamoření okolo 10 až 15 roztočů.

Zdroj: Jak poznat svrab

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žádný test na svrab neexistuje. Svrab se diagnostikuje podle jeho příznaků a léčí se mastí Infectoscab. Ta svrab spolehlivě zabije a do tří týdnů zmizí příznaky. Pokud příznaky nezmizí po správném použití léku, tak nešlo o svrab.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Smutná.

Děkuji za reakci. Naštěstí tím sama netrpím, jen mě zaráží rozdílná reakce kožních lékařů. Jenže kožní onemocnění je sázka buď a nebo. Děkuji

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Svrab a bazén

Když svrab dostane člověk, nepochybujeme o tom, že je „čuně nemyté“. Jenže ono není všechno černobílé. Svrab nesouvisí jen se špatnými hygienickými návyky, je například přímo vázán na sdílení kontaminovaných ručníků, prostěradel nebo jiných textilií. Zapomenutá osuška, když vyrážíte na plovárnu, se tak může šeredně vymstít. Zákožka svrabová se velmi rychle množí. Takže chytit svrab můžete i u bazénu. A co proces likvidace? Tak ten je opravdu zdlouhavý – postižený člověk se musí každý den mazat od hlavy až k patě speciální mastí, v prvních dnech léčby je třeba denně vyvářet povlečení a oblečení, aby zákožku vystěhoval i z jejich úkrytů, ne jen z kůže.

Zdroj: Svrab u lidí

Jak co nejdřív rozpoznat svrab

Jak poznat svrab u lidí, je někdy obtížné. Projevy svrabu na kůži jsou různorodé. Typické chodbičky (bělavé „čárky“ o délce několika milimetrů) nemusí být vůbec patrné. U některých pacientů na kůži kromě škrábanců nelze téměř nic vidět (jedná se například o velmi čistotné jedince, kteří častým mytím zpomalují šíření nákazy na svém těle). Na kůži jsou většinou vidět světle červené, velmi drobné pupínky, řídce nebo hustě rozeseté, typicky v místech, kde je kůže tenká. Jedná se o meziprstí na nohou i rukou, zápěstí zevnitř, třísla, oblast genitálu, podpaží, okolí prsních bradavek. V naprosté většině případů nejsou projevy na hlavě. Na hýždích a genitálu se nacházejí někdy výraznější silně svědící červené pupínky (hrbolky) o velikosti několika milimetrů, které se i během správně provedené léčby hojí až několik týdnů.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Existuje svrab, který nesvědí

Existuje těžká forma svrabu, která se vyskytuje hlavně u pacientů s oslabeným imunitním systémem nebo s neurologickým onemocněním. Tito pacienti mohou mít na kůži nesvědivé šupiny způsobené obrovským množstvím zákožky.

Kromě toho existují ještě sezónní nebo podzimní svraby, jejichž původci žijí hlavně na rostlinách. Jak ukazuje název, je tento typ přenášen pouze na podzim nebo za sezónních prací. Existují rovněž kožní infekce způsobené roztoči přenesenými ze zvířat na lidi. Roztoči mohou žít v kůži králíků, zajíců, koček, psů nebo ptáků. Svrab je u těchto zvířat nazýván prašivina.

Zdroj: Svrab u lidí

Jak se zbavit svrabu

Léčba tohoto kožního onemocnění má tři základní kroky: je třeba parazity zlikvidovat, zhojit poranění kůže a zavést hygienická opatření. Lékaři nejčastěji doporučují terapii sírou. K dispozici jsou osvědčené mastičky, které rány zhojí a parazity vyhubí. Nejdůležitější je ale přestat svědící pokožku škrábat. Škrábáním se totiž nemoc rozšiřuje po celém těle.

Zde můžete vidět postupy, jak se zbavit svrabu v domácích podmínkách. Léčba svrabu podomácku.

Zdroj: Jak poznat svrab

Svrab člověka – fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá svrab u člověka.

Zdroj: Léčba svrabu octem

Svrab a bylinky

Pokud se nemůžete dostat z nějakého důvodu k lékaři, tak vám zde nabízíme alternativní léčbu svrabu pomocí bylinek.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Foto svrabu

Zde můžete vidět další fotografie s příznaky onemocnění svrabem: svrab foto.

Zdroj: Jak se pozná svrab


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP