Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

JAK SE ZBAVIT ZÁKOŽKY SVRABOVÉ

OBSAH

Jak na svrab ve vlasech

Zákožky se mohou objevit i ve vlasech. Zde je vhodné použít dle tradiční léčby i tea tree olej, který přidáte do tekutého mýdla a šamponů. Proti svědění se doporučuje Analergin a také mýdlo s obsahem síry.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanesa.

Dobry den,minuly tyden jsem zjistila,ze mam svrab..Dostala jsem mast ze siry,kterou jsem se mazala 3dny..ale svedeni neprestalo,je mozne ze mi svrab zmizek,ale nejaky cas svedeni zustane??Predem dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění u svrabu přetrvá ještě několik dní po usmrcení zákožky svrabové. Používejte mast podle doporučení svého lékaře a vydržte ještě týden být trpělivá. Pak by to mělo přestat. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka

Léčba octem

Na internetu naleznete informace o léčbě svrabu octem. Tato terapie ale bohužel nefunguje. Pár roztočů tím zabijete, ale larvy a hlouběji zavrtané roztoče neusmrtíte.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Diskuze

V diskuzi JAK SE VYLÉČIT ZE ZÁKOŽKY SVRABOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan nový.

dobrý den může mi někdo poradit kožní lékařka mi zjistila že mám svrab předepsala mi infectoscab tak jsem se namazal dle návodu ale stále mě všechno svědí a ještě se mám mazat 2 krát denně beloderm cr.+ambiderman.je to hrozný kdo mi poradí.díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se vyléčit ze zákožky svrabové

Co je to svrab?

Nejprve si přiblížíme co přesně svrab u člověka znamená. Svrab je infekční nemoc způsobená zákožkou svrabovou. Zákožka svrabová se projevuje nepříjemným svěděním a kožními změnami v podobě oděrek takzvanou exkoriací. Nemoc probíhá tak, že nejprve dojde k nákaze - přenosu zákožky svrabové na kůži člověka. Ta si pak vyvrtává kanálky ve zrohovatělé vrstvě pokožky, nejraději na nohách nebo rukách. Vytváření těchto chodbiček nebolí. Do slepých chodbiček pak klade vajíčka, ze kterých se do třech týdnů vyvinou další zákožky, které se takto dále množí. Mimo vajíček ještě zákožka svrabová nechává ve svých chodbičkách také svůj trus, který zde způsobí drobné záněty, které mimořádně silně svědí.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Co se děje po vyléčení svrabu?

Po usmrcení zákožky svrabové sírovou mastí nebo Infectoscabem se začne kůže pozvolna hojit. V této době se ještě může objevit svědění, neboť pod kůží dále zůstávají zbytky trusu, těla mrtvých zákožek a jejich mrtvá vajíčka, což je příčinou tohoto svědění. Tím se může prodloužit doba vymizení příznaků nákazy svrabem ještě na několik dnů či týdnů, podle rozsahu zasažení svrabem. Z tohoto důvodu si mnoho lidí také myslí, že ačkoliv prodělali již léčbu proti svrabu, tak že jsou stále nakaženi svrabem, ale není to pravda. Po léčbě mastí již svrab u nich už není. V této době hojení je třeba se ubránit jen rozškrábání hojící se pokožky, aby se neprodlužovala doba vyléčení nástupem nové, v tomto případě, bakteriální infekce z rozškrábání.

V této hojící době je velice prospěšné používání jemného zásypu Sulfothion s koloidní sírou, jak je napsáno v jeho návodu. Tento jemný sýrový zásyp totiž mírní svědění, podporuje odlučování svrabem poškozené pokožky a také podněcuje vytváření pokožky nové a zdravé. Solfothion pomůže být po svrabu dříve fit. Sulfothion se dá volně koupit v lékárně bez lékařského předpisu. Na samotné usmrcení svrabu však nestačí!

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB DISKUSIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Mám ještě dotaz,co se týká nových pupínků po léčbě infectoscabem,jak asi dlouho se ještě mohou tvořit a zda je možné že by svěděly tak intenzivně skoro jako při svrabu před léčbou a jestli se tvoří i na místech kde jsem před léčbou svrab nepozorovala.Mám příznaky jakokdyby se mi to vrátilo.Předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nové pupínky způsobují ty rozkládající se mrtvolky zákožky a pokožka, tím jak je odbourává, tak zčervená a svědí úplně stejně jako když odbourávala jen hovínka zákožky. Zkuste na ta svědivá místa použít kalciovou mast a jednou nebo dvakrát denně to omyjte borovou vodou. To by mělo urychlit hojení a zbavit vás i toho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab diskusia

Příčiny nákazy

Růst a šíření plísní umožňuje překyselení organismu, naopak zásadité prostředí (alkalóza) pohyb kvasinek zpomaluje a způsobuje jejich setrvávání a hromadění na jednom místě, což může vést ke vzniku cyst nebo i zhoubných nádorů. Kvasinky se mohou snadno rozmnožit a zbavit se jich může být pak velice obtížné. Zejména při častém a mnohdy i zbytečném užívaní antibiotik můžete očekávat invazi kvasinek do vašeho organismu.

Zdroj: Jak se zbavit kvasinek

Poradna

V naší poradně s názvem SULFOTHION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heilly.

prodelala jsem proti svrabovou kuru,ale stale mam pocit,ze se mi to uplne nevylecilo...jsem z toho zoufala...muzu pouzivat zasyp Sulfotion,ktery obsahuje siru...nebo zajit opet k lekari...dekuji Heilly

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Heilly, při nákaze svrabem vznikají v kůži kanálky, které se zanítí díky zbytkům trusu od zákožky svrabové a nějakou dobu to trvá, než se zahojí. Po dobu hojení to ještě obvykle svědí, ale svrab už může být mrtvý díky předchozí léčbě. V této fázi je důležité si to nerozškrábat a být trpělivá. Pokud chcete mít 100% jistotu, že svrab ve vás již nežije, tak běžte za svým lékařem, aby znovu vaši kůži prohlédl.
Používání jemného zásypu Sulfothion s koloidní sírou určitě v době hojení po svrabu pravidelně používejte, jak je napsáno v jeho návodu. Tento jemný sýrový zásyp totiž mírní svědění, podporuje odlučování svrabem poškozené pokožky a také podněcuje vytváření pokožky nové a zdravé. Solfothion vám pomůže být po svrabu dříve fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sulfothion

Roupi - foto

Tady jsou fotky, na kterých je vidět roup dětský.

Zdroj: Jak se zbavit roupů

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erik.

ahoj je mi 12 a předevčirem jsem dostal neštovice nevite ja nejrihlec se jih mužu zbavit.děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit neštovic

Doporučení

Na trhu existuje několik tradičních výrobků na léčbu akné, je tedy potřeba při léčbě vyzkoušet, které léky budou vyhovovat právě vašemu typu pleti, zjistit, který přípravek bude pro vás nejúčinnější.

Zdroj: Jak se zbavit akné na zádech

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Píše se tady že je dobré pít matonku,ale už tady není jestli perlivou nebo neperlivou. A ten řapíkatý celer se má jíst jen tak nebo se nějak upravuje.Pokud máte více rad jak se zbavit kyseliny močové tak sem s nimi, chtěla bych se tohoto problému zbavit pokud je to možné. Děkuji za odpověď a případné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Bohužel zbavit se ji nedá jen zmírnit .

Zdroj: diskuze Jak se zbavit kyseliny močové

Jak použít ocet na svrab

Pokud použijete ocet, tak ten jen tlumí svědění. Zákožky nezabíjí. Neosvědčil se!

Zdroj: Léčba svrabu octem

Diskuze

V diskuzi SKLIVCOVÉ ZÁKALKY, JAK SE JICH ZBAVIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Mercová.

Prosím o radu, jak se zbavit očního zákalku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Boj proti akné jen na povrchu kůže? Nesmysl!

Ano, boj proti akné v dospělosti jen na povrchu kůže je marný boj. Tělo nám zde totiž dává najevo, že je něco v nepořádku. Když budeme pokožku postiženou akné léčit jen zevně, tak je to stejné, jako bychom zakrývali blikající blinkr u auta a mysleli si, že už nebliká. Zevní péče proti akné má smysl jen v kombinaci s výše zmíněnou očistou jater. Na prvním místě je zde čištění pleti pleťovou vodou a pak ošetření vhodným krémem. Pokusy proti akné, jak se zbavit, jako je med se skořicí proti akné nebo rgulace kyselosti povrchu kůže pomocí sody bikarbony, by měly přijít na řadu jen v ojedinělých případech, u takzvaných experimentátorek a experimentátorů. Podle našeho názoru na zbavení se beďarů, valného účinku mít nebudou.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT MUCHNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Jak je možno zbavit se muchniček na zahradě ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muchničky jsou svízel, bohužel. Koušou a přenášejí vážná onemocnění. Jejich akční rádius je 40 až 60 km od jejich hnízdiště. Nedá se jich zbavit chemickým postřikem, protože po usmrcení přiletí další a další. K jejich omezení se dají použít žluté lepové desky rozmístěné ve volném prostoru, ale účinné jsou jen trochu, protože neustále přilétavají nové. Proto nejúčinnější ochranou proti muchničkám je repelent a textilní ochrana těla vhodným oděvem. Jaké repelenty poskytují nejlepší ochranu proti kousavým mouchám? Produkty, které obsahují účinnou složku ethyl butylacetylaminopropionate (IR3535), DEET (N , N -diethyl- meta -toluamide), nebo picaridin, tak ty jsou nejúčinnější. Ale i tak neodradí všechny kousavé mouchy. Vzhledem k této omezené účinnosti repelentů vyžaduje ochrana proti kousavým mouchám přijetí dalších opatření, jako je vyhýbání se oblastem obývanými muškami, vyhýbání se dobám nejsilnějšího kousání a nošení lehkého oblečení, včetně košil s dlouhým rukávem, dlouhých kalhot a čepice. Pokud jsou černé mušky četné a není-li možné se před nimi ukrýt, může ochranu poskytnout síť, která zakrývá hlavu, stejně jako „včelí kapuce“ používana včelaři.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit muchniček

Borax

Borax nebo boritan sodný je přinejmenším kontroverzní. Nejčastěji se používá v čisticích prostředcích pro domácnost, jako jsou prací prostředky.

Ačkoli někteří lidé tvrdí, že může pomoci se svrabem, jiní pochybují o tom, že je bezpečný pro lidi.

Neměl by se používat přímo na kůži, ale může být účinný při praní prádla, když se snažíte zbavit svrabu.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi VČELY V KVĚTNU 2021 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Pejšek.

Jak škodí mravenci v úlu a jak se jih zbavit,bez poškození včel.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Včely v květnu 2021

Jak léčit svrab doma

Velmi často lidé potýkající se s tímto problémem zkouší domácí léčbu, protože je jim trapné jít k lékaři. V žádném případě však nejde o správný krok. Domácí léčba může jen zhoršit průběh onemocnění a prodloužit dobu léčení. Osvědčené domácí recepty působí spíše podpůrně, takže byste určitě neměli vynechat návštěvu lékaře.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Jak se zbavit svrabu doma

Lidové léky určené k léčbě svrabu velmi často nemají požadovaný účinek. Slouží jen jako podpůrné prostředky pro potlačení příznaků svrabu. Pokud máte podezření na svrab, vyhledejte raději lékaře, který nasadí adekvátní léčbu. Čím dříve ordinaci navštívíte, tím dříve se svrabu zbavíte.

Pravidla:

  • Po každém ošetření těla měňte spodní prádlo a ložní prádlo, nejlépe je ihned vyperte při velmi vysokých teplotách a poté vyžehlete naruby horkou žehličkou. Tyto postupy je nutné opakovat do doby, než se zákožky svrabové zbavíte. Textilie perte denně, dokud vám nezmizí vyrážka na kůži a neuvidíte ji alespoň po dobu jednoho týdne. Při převlékání postelí si navlékněte jednorázové rukavice. Pokud máte tlustou deku nebo peřinu, dejte ji na 72 hodin do vzduchotěsného plastového obalu.
  • Prádlo sušte v sušičce nebo v létě venku na slunci a poté je vyžehlete nebo vymandlujte. Vhodná je i návštěva čistírny.
  • Deky můžete do sušičky dát každý večer před spaním, dokud neuvidíte, že vyrážka začala ustupovat.
  • Oblečení perte denně. Oblečení, které nemůžete vyprat nebo odnést do čistírny, uložte do vzduchotěsného plastového obalu na 72 hodin až jeden týden. Stejný postup se hodí také pro plyšové hračky, hřebeny, boty, kabáty, klobouky, čepice, plavky a podobně. Stačí vám plastový pytel na odpad, který pevně uzavřete. Oblečení takto zabalte hned, jakmile jej svléknete.
  • Před zahájením léčby je nutné se vykoupat nebo osprchovat horkou vodou a umýt kůži žínkou – epidermis se uvolní a léky snadněji proniknou do míst postižení. Léky na svrab jsou obvykle dostupné ve formě mastí, pleťových vod nebo sprejů.
  • Při aplikaci léků postupujte takto: Začněte s aplikací za ušima a podél linie čelisti a poté pokračujte směrem dolů. Můžete použít vatové tamponky, štětec, houbičku nebo jakoukoliv jinou pomůcku, která může být přibalena k zakoupenému přípravku.
  • Krém roztírejte po celém těle směrem dolů. Nevynechte žádnou část těla. Namažte si i genitálie, chodidla, záhyby mezi prsty, záda a hýždě. Pokud si na některá místa sami nedosáhnete, požádejte o pomoc partnera či rodiče.
  • Poté, co jste si namazali celé tělo, zaměřte se na ruce. Krém aplikujte i mezi prsty a pod nehty. Krém budete muset nanést po každém umytí rukou.
  • Buďte opatrní při aplikaci v okolí očí a úst.
  • Nechte na těle krém či mléko působit tak dlouho, jak je předepsáno v návodu. Toto rozmezí je většinou od 8 do 24 hodin. Doba, po kterou na svém těle budete muset nechat krém působit, se liší v závislosti na výrobci a doporučení lékaře.
  • Až uplyne čas nezbytný k působení léků, umyjte se teplou vodou pod sprchou. Pamatujte na to, že i pár týdnů po ošetření vás může svědit kůže. To je způsobeno tím, že alergická reakce vašeho těla pokračuje, dokud máte těla mrtvých roztočů pod kůží.
  • Abyste u dětí zabránili drbání, je vhodné jim dát na noc rukavičky.
  • Ošetřete všechny členy domácnosti. Všichni, kdo s vámi žijí, musí být ošetřeni, i když nevykazují příznaky nákazy. Zamezíte tak opětovnému zamoření. Nezapomínejte ani na návštěvy. Patří sem členové vaší rodiny, chůvy a další návštěvy.
  • Ukliďte celý dům. Abyste zabránili opětovnému zamoření, je nezbytné důkladně uklidit celý dům. Roztoč způsobující svrab může mimo lidské tělo přežít jeden až tři dny. Dezinfikujte podlahy a povrchy v koupelně tak, že vytřete a utřete prach. (Stačí, když toto podniknete po prvním ošetření). Vyluxujte všechny koberce a běhouny. Po vyluxování ihned vyhoďte sáček z vysavače do venkovního odpadu. Mop po každém použití vyperte v Savu. Pokud můžete, koberce vyčistěte horkou párou.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Léčba kvasinek v pochvě

Domácí samoléčitelství nebývá úspěšné, může způsobit i dlouhodobé vleklé potíže. Proto by žena měla neprodleně navštívit svého gynekologa, který provede odborné vyšetření, nechá vyšetřit stěry a předepíše konkrétní způsob léčby. Protože se zánět častokrát vrací, je více než vhodné dbát na lékařova slova a léčebný režim striktně dodržovat. A nezapomínat na zdravý životní styl!

Zdroj: Jak se zbavit kvasinek

Neléčený svrab

Nemoc je dobře léčitelná a obvykle nemá závažné komplikace. Je nutné udržovat vysoký hygienický standard nejen u sebe, ale u celé rodiny, neboť při onemocnění jednoho člena často dochází k nakažení ostatních.

Svrab se léčí místními léky, které obsahují různé účinné složky, na nichž závisí délka léčby.

Permethrin 5% se používá po dobu 8–12 hodin, lindan (γ-benzen- hexachlorid) 1% na 8 hodin, krotamiton 10%, benzoylbenzoát 10% a 25%, sulfiram 25%, malathion 0,5%, 2–20% síra v masti, pastě, tekutém pudru se natírá na kůži po dobu 3 dnů.

Léčivo se aplikuje na celé tělo, kromě hlavy a krku u dospělých, poté se provede očistná koupel, výměna oděvu a ložního prádla. Původní lůžkoviny a oděv se musí dezinfikovat (vypráním, přežehlením, vyvětráním po dobu 5 dnů). Je nezbytné léčit všechny členy domácnosti a sexuální partnery.

Přetrvává-li po léčbě svědění, je vhodné použít místní kortikosteroidy a kůži promazat hydratačními krémy.

Lék k celkové léčbě není v ČR registrován.

Svědění může trvat i několik týdnů po zhojení kožních projevů, uzlíky mohou přetrvávat na kůži i 3 měsíce. U neléčených pacientů trvají projevy týdny a měsíce, eventuálně roky.

Prevence:

  • Vyloučit kontakt s nemocnými i s kontaminovanými lůžkovinami či oděvem.

Při neléčeném onemocnění zákožky dlouhodobě přetrvávají na těle a vyvolávají chronické ekzémy.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Souhrn kroků vedoucích k odstranění akné nejen na zádech:

  1. Odstranit jedy a nezdravé látky na vstupu do organismu.
  2. Provést detoxikaci organizmu a očistu lymfatického systému pomocí Activ Aloe a řasy Chlorella.
  3. Vyrovnat hormony vysazením nebo změnou antikoncepce.
  4. Uklidnit se, vyrovnat svou psychiku a začít vnímat okolí pozitivně.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP