Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

LÉKY NA KVASINKOVOU INFEKCE VE VAGÍNĚ

OBSAH

Svrabem se může nakazit každý. Nejčastěji se svrab vyskytuje u mladých lidí, dětí, dále u pacientů v nemocnicích a léčebnách, u bezdomovců. V ČR je hlášeno asi 30–40 případů na 100 000 obyvatel. Epidemie svrabu se vracejí po 15 letech, ta poslední začala v roce 1960 a trvá dodnes. V rozvojových zemích postihuje svrab až 100 % populace, těžký svrab je známkou poruchy imunity nebo přítomnosti zhoubného nádoru.

Zdroj: Tělový svrab

Diskuze

V diskuzi KVASINKOVÁ INFEKCE U MUŽŮ FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek richter.

Mám kvasinkovou infekci penisu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kvasinková infekce u mužů foto

Léčba vaginální kvasinkové infekce

Pokud jste měla dříve kvasinkovou infekci a dokážete rozpoznat příznaky, ale hlavně pokud nejste těhotná, můžete se léčit sama léky, které lze koupit bez lékařského předpisu. Většinou se používají fungicidní krémy nebo čípky, které vložíte do pochvy, nebo antimykotické tablety, které se užívají perorálně. Pokud jsou příznaky mírné, můžete počkat, zda se uklidní samy. Kvasinková infekce se však může objevit i během těhotenství, v tom případě byste neměla používat přípravky na kvasinkovou infekci bez konzultace s lékařem.

U mnoha žen dochází k opakující se infekci. Jestliže jste měla čtyři nebo více kvasinkových infekcí za rok, navštivte svého lékaře. Budete se muset podrobit testům, které zjistí, zda není kvasinková infekce způsobena jiným zdravotním problémem, například cukrovkou.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÉ VÁLEČKY VE STOLICI, CO ZNAMENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Co to muze dyt.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žluté válečky ve stolici mohou být důsledkem nestrávené potravy, zbytky z kapslí podávaných léků nebo parazitární infekce.
Změny stravy a typů léků mohou tyto projevy vyléčit a jednoduché léky mohou vyléčit parazitární infekce.
Každý, kdo má podezření, že má střevního parazita, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, protože léky na parazity jsou dostupné pouze na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluté kuličky ve stolici

Příčiny vzniku

Mezi kvasinkové infekce patří moučnivka a plenková dermatitida. Moučnivka postihuje hlavně novorozence a kojence. Moučnivka se u dětí po porodu může objevit v případě, že jejich matka měla vaginální kvasinkovou infekci, dále při kojení z matčiných prsů, při léčbě antibiotiky či u dětí s poruchami imunitního systému. Plenková dermatitida se vyskytuje v místech zakrytých plenkami. Častou příčinou je nadměrná vlhkost způsobená močí a potem pod plenkami.

Zdroj: Kvasinková infekce u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN JSEM JITKA A MÁM STRAŠNEJ PROBLÉM JSEM UŽ ZOUFALÁ A I BREČÍM SVĚDÍ MĚ VAGÍNA A I MOČOVÝ MĚCHÝŘ A MŮŽU SI UVAŘIT BYLINKOVEJ ČAJ NA MOČOVÉ CESTY A ALE TO JE MÁLO A EXISTUJE PROSIM VÁS MASTIČKA NA TOTO SVĚDĚNÍ ? A MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJU ZA ODPOVĚĎ A NADHLEDANOU A MĚJTE SE SUPER
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zřejmě máte vaginální mykózu. To je normální v tomto parném období. Ve vaší vagíně přemnožila kvasinka Candida Albicans a tu teď musíte zase dostat pod kontrolu. K tomu by bylo nejlepší navštívit svého gynekologa, aby vám provedl lékařské vyšetření a zjistil co přesně způsobuje vaše problémy se svěděním. Pokud nemůže z nějakého důvodu k lékaři, tak můžete zkusit rady, které tento problém řeší a pomůcky k nim můžete volně koupit v lékárně. Zde je návod jak se zbavit svědění ve vagině: www.ceskaordinace.cz…
Vznik a rozvoj kvasinek rovněž podporuje příliš kalorická strava založená na cukrech a obilninách, takže koláček, se kterým jste vyfocena, je pro kvasinky vítaná posila.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Léky na kvasinkovou infekci bez předpisu

Léčba kvasinkových onemocnění by neměla být pouze lokální. Může být neúčinná a obtíže se dříve nebo později dostaví znova. S kvasinkami je nutné bojovat na všech frontách a dostatečně dlouho. Flukozanol narušuje stavbu buněčné stěny, a tak brání množení kvasinky. Sporanox, Ekonazol a kyselina dodecylbenzensulfonová jsou účinná antimykotika pro muže, mají ovšem mnoho nežádoucích účinků. Zastavují dělení kvasinek anebo je přímo hubí. Na léčbu kvasinkové infekce se používají lokální krémy, čípky a masti, které zahubí kvasinky v intimních partiích. Domácí léčba (léčba doma) je pouze první pomocí a neměla by probíhat bez dohledu lékaře, mast nedokáže zázraky bez vyšetření.

Při léčbě kvasinkové infekce u mužů se klade důraz na současné přeléčení sexuálních partnerů. Pro léčbu jsou vhodná antimykotika, například Canesten, který je bez předpisu. Více se o této problematice můžete dočíst zde.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem VŘEDY NA VAGÍNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Livia.

Uz skoro 1 rok mam vredy jeden mi ide dole a zasse ini najdem newjem co uz mam robiť velmi sa.bojím
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měla byste jít na gynekologii!!! Vaginální herpes je nebezpečný pro Vás i pro Vaše sexuální partnery. Můžete nakazit jiné lidi a riskujete vznik nebezpečných nádorových onemocnění. Na Slovensku i v ČR máte vyšetření na gynekologii zdarma, tak to co nejdřív udělejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vředy na vagíně

Co způsobuje vaginální kvasinkovou infekci?

Většina kvasinkových infekcí je způsobena typem Candida albicans. Zdravá vagína má mnoho bakterií a malý počet kvasinkových buněk. Bakterie pomáhají udržovat jiné organismy pod kontrolou. Když se něco stane, dojde ke změně rovnováhy těchto organismů, která se pak projeví určitými symptomy. Nerovnováhu mohou způsobit například antibiotika, vysoká hladina estrogenů v těhotenství nebo hormonální substituční terapie. Ale na vině mohou být i zdravotní problémy, například cukrovka nebo HIV.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉKY NA UŠNÍ INFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

zdravim vas ,chci se zeptat malo slyšim a někdy mě boli v krku nevim jestli to nemam od pateře tu nemam dobrou nevim co mam dat do ucha abych lepši slyšela diky napište.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí léky na ušní infekce

Léčba virové infekce ucha

Léčba virové infekce ucha závisí na typu ušní infekce, například infekce středního ucha nebo infekce vnitřního ucha.

  • Léky proti bolesti pomáhají se zmírněním bolesti, která přichází s ušní infekcí.
  • Ústní nebo nosní spreje pomáhají zabránit šíření infekce z nosu či úst do ucha.
  • Odstranění nahromaděné tekutiny ve vnitřním uchu lze provést pomocí Myringotomu.

Preventivní opatření:

  • Vyhněte se prudkému foukání z nosu během nachlazení či infekce dýchacích cest.
  • Kojencům by mělo být podáváno mléko a strava správným způsobem (dle hygienických zásad), aby nedošlo k infekci Eustachovy trubice.
  • Posilte svůj imunitní systém pomocí vitamínových a minerálních doplňků.
  • Pokud si všimnete příznaků ušní infekce, měli byste vyhledat lékaře, který stanoví léčbu.

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Příznaky vaginální kvasinkové infekce

Kvasinková infekce způsobuje svědění, bolestivost, bolest nebo pálení při močení či při sexu. Některé ženy mohou mít výtok, který nezapáchá, vypadá jako tvaroh a objevuje se asi týden před menstruací.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce

Virové příznaky ušní infekce

Symptomy virové infekce ucha závisí na tom, v které části ucha se infekce nachází.

U dospělých symptomy zahrnují:

  • horečku
  • bolest uší
  • ztrátu sluchu
  • pocit zablokování ucha
  • závrať

Příznaky u kojenců jsou:

  • popudlivost
  • potíže se spánkem
  • tahání uší
  • horečka
  • výtok z uší
  • ztráta rovnováhy
  • známky sluchových obtíží

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodové puchýřky na prstech by mohly poukazovat na nějakou kvasinkovou infekci, ale může to býti i příznakem jiného závažnějšího onemocnění. Proto by bylo nejvhodnější zajít za dermatologem na kožní, aby tyto projevy viděl a mohl tak nejlépe určit správnou diagnózu a pak následnou léčbu. Jen tak se toho dá rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Přenos kvasinkové infekce na partnera

Kvasinkovou infekci můžete získat nechráněným sexem s partnerkou či partnerem, kteří už s kvasinkami bojují. Při milostném laškování je totiž močová trubice naprosto nechráněná a pro kvasinky toto prostředí představuje zemi zaslíbenou. Začnou tedy dělat to, co umí nejlépe: množit se. U řady mužů probíhá kvasinková infekce bez jakýchkoli projevů, takže se následně mohou nevědomky nakazit i další sexuální partnerky či partneři.

Kvasinkové jedy mohou narušit produkci hormonů v těle, následkem čehož často polevuje u mužů i u žen sexuální touha. Sexuální nezájem pak vede k nespokojenosti v partnerském vztahu, čímž se okruh problémů rozšiřuje. Útěcha je hledána v jídle a často, bohužel, i v alkoholu. Nadbytek uhlovodanů vyživuje patogenní kvasinky, a tak se frigidita prohlubuje. Začarovaný kruh se uzavírá a přibraná kila nepřidají na kráse ani na spokojenosti.

Nedostatek minerálů a vitamínů vyvolaný kvasinkami může vést k vypadávání vlasů, lámavosti nehtů, chronickým ekzémům a ke kazivosti zubů. Houbové jedy mohou vyvolávat bolesti hlavy, migrénu, bolesti kloubů, svalů. Kvasinka Candida albicans je v kyselém prostředí rychlá, pohyblivá a rychle se šíří do všech míst v těle, i do těch nejvzdálenějších. Naopak v zásaditém prostředí je líná, pomalá, nepohyblivá. Ráda ulpívá a vytváří takzvané skládky, tedy místa pro vznik cyst a nádorů.

Candida albicans se usazuje ve střevech a zde tvoří podhoubí/povlak na velkých částech střevních sliznic. Ten následně brání vstřebávání vitamínů a živin. Nefunkčnost střev pak velmi oslabuje imunitní systém. Je méně známé, že střeva se podílejí na tvorbě takzvaných hormonů dobré nálady. Střevo patologicky osídlené kvasinkami má tedy vliv na vznik pocitů únavy a depresí.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÝ FLEKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nicol wirknerova.

dobry den, vcera se mi na spodnim tak i hornim rtu udelali takove prouzky cervene a me nenapada z ceho by to mohlo byt. vylozene to neboli ale je to dost neprijemny, vzalo mi to pruznost a kdyz dam rty k sobe mam pocit jak kdyz si rty prezijzdim dratenkou. mam to druhy den a ledovani ani promazavani vazellinou mi nepomaha naopak to docela stipe, setkavam se s tim poprve a nevim jak dosahnout ulevi a zmizeni. budu rada za odpoved. dekuji s pozdravem wirknerova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá cheilitida - zánět rtů. Může mít několik různých příčin včetně infekce, alergie a reakce na některé léky na předpis. Pokud problémy přetrvávají déle než jeden den, je nejrozumnějsím rozhodnutím návštěva praktického lékaře. Pomoci si můžete použitím jeleního loje a mlčením. Klid a nehybnost rtů zmírní nepříjemné pocity.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na rtech

Léčba

Žádná speciální léčba u samotné rotavirové infekce není odborníky doporučována. Lidé se zdravým imunitním systémem se s tímto virem dokážou vypořádat sami během několika dní, podobně jako s běžnou střevní chřipkou. U dětí je nutné sledovat průběh a případně navštívit lékaře. Základním faktorem pro správnou léčbu je především pravidelný přísun tekutin, aby se zabránilo dehydrataci organismu. Případně mohou pomoci probiotika nebo léky, které zahustí stolici (Smecta nebo Tasectan).

Zdroj: Rotaviry u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Richtrova.

Dobrý den ,měla bych dotaz ,muj pes měl bradavici kousek od čumáku,jenže přišel pán a myslel si že je to klíště a utrhl jí to,muže se něco stát?!Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrozí zde infekce kůže, protože pejsek čichá všude kolem a může si ránu infikovat.
Kupte v lékárně desinfekční roztok Solutio Novikov a tím ránu potřete. Vytvoří se tak zelená ochranná vrstva, která zabrání vniku infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Neléčená kvasinková infekce

Mykóza v meziprstí vede ke vzniku trhlin na kůži a může se stát bránou vstupu pro bakterie, častou komplikací je streptokoková infekce dolních končetin, takzvaná růže (erysipel), kterou je nutno léčit antibiotiky.

Zdroj: Kvasinky na kůži

Jak to vypadá

Moučnivka

Moučnivka je kvasinková infekce, která nejčastěji postihuje novorozence a kojence. Příčinou moučnivky je kvasinka Candida albicans, která je normálně v malém množství přítomna v ústech. Pokud se však kvasinky přemnoží, způsobí infekci. Jestliže měla matka vaginální kvasinkovou infekci při porodu, mohou novorozenci dostat moučnivku krátce po porodu, během něhož jsou vystaveni infekci kvasinek v porodních cestách. Příznaky moučnivky se objeví během jednoho dne až týdne po porodu. Kojené děti mohou rovněž dostat moučnivku z matčiných prsů. Moučnivku mohou dostat také kojenci a děti léčené antibiotiky, protože antibiotika narušují přirozenou rovnováhu organismů v ústech dítěte a umožňují tak množení kvasinek. Postiženy mohou být také děti s poruchami imunitního systému souvisejícími s AIDS, rakovinou, transplantací nebo s podvýživou.

U dítěte se moučnivka projevuje výskytem bělavých povlaků v ústech, které vypadají jako sražené mléko nebo tvaroh. Objevit se může na patře, jazyku i dásních. Bělavý povlak je zpočátku možné setřít, při déletrvající nákaze pevně ulpívá na sliznici. Okolí a podloží výsevu mykózy bývá ostře červeně ohraničené. Infekce se může přenést z úst na sliznici rtů, kde obvykle napadá ústní koutky (Anguli infectiosi). Pokud není moučnivka včas podchycena a zaléčena, může se kvasinka rozšířit z úst do hltanu a přes trávicí soustavu může projít až ke konečníku dítěte. V těchto místech se nákaza projevuje zčervenáním sliznice, výsevem povlaku až mokvajících puchýřků. Dítě na rozšíření nákazy na konečník může reagovat zvýšeným neklidem až plačtivostí, zejména před přebalením (infikovaná místa totiž hodně svědí, až bolavě pálí). Nákaza se neprojevuje zvýšenou teplotou, ale může ji doprovázet nechutenství a odmítání jídla, které dítě v pusince dráždí. Takto vypadá moučnivka u kojence.

Co s tím dělat

K léčbě moučnivky se používají dezinfekční a antimykotické tinktury, kterými se napadená místa 4–5x denně potírají (například 0,5–1% genciánová violeť). Alternativně lze zvolit výplachy úst roztokem z tea tree oleje nebo aloe vera. Pokud během 4 až 5 dní nedojde k ústupu nákazy, je vhodná konzultace s lékařem. V urputných případech, u dětí s oslabenou imunitou, dětskou cukrovkou či vážně nemocných dětí je možné moučnivku řešit celkovou léčbou pomocí perorálních antimykotik. Aby nedošlo k návratu onemocnění, mělo by být součástí léčby pečlivé vyvaření dudlíků a saviček, které dítě používá, a důkladná dezinfekce hraček, které si dává do úst. Prevencí vzniku onemocnění je používání výhradně vlastních dudlíků, aby se dítě nemohlo infikovat přes zapůjčené předměty.

Plenková dermatitida

Plenková dermatitida je infekce způsobená kvasinkou Candida, která se vyskytuje v místech zakrytých plenkami. Může být vyvolána léčbou antibiotiky, zejména při ušních infekcích. Častější příčinou je nadměrná vlhkost způsobená močí a potem pod plenkami. Plenková dermatitida se projevuje malými červenými pupínky v okolí genitálií a řitního otvoru. Má-li lékař u dítěte podezření na kvasinkovou infekci, odebere vzorek poševního výtoku nebo kožní vyrážky k rozboru. Takto vypadá plenková dermatitida.

Zdroj: Kvasinková infekce u kojence

SPC

Zde je odkaz na stažení SPC.

Zdroj: Léky na dnu na předpis


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP