Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

LIKVIDACE SVRABU DOMA

OBSAH

prevence svrabu

Vyrážka podobná svrabu

Rozpoznání svrabu je složité, často infekce bývá zaměněna za vyrážku podobnou svrabu. Zde najdete fotografie, jak tato podobná vyrážka může vypadat.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nika.

Dobrý den, jak dlouho má být člověk se svrabem doma? A když je 4 dny po namazání InfectoScab tak kdy může do kontaktu s blízkými osobami? A jak dlouho trvá než se úplně ztratí ta vyrážka? A co doporučujete za mast na to aby to nesvědělo? Děkuji předem za odpověď.

Nika

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Hřebíčkový olej

Při přípravě pokrmů se často můžeme setkat s kořením zvaným hřebíček. Jedná se o část rostliny hřebíkovce kořenného pocházejícího z jihovýchodní Asie. Hlavní látkou obsaženou v hřebíčku je sloučenina eugenol, která je známá pro své antiseptické a lokálně anestetické účinky. Eugenol se využívá v zubním lékařství, protože hřebíčková silice pomáhá utlumit citlivost i bolestivost nervního zubu (třeba při kloktání směsi s obsahem této silice). Látky z hřebíčku mohou být také obsažené v inhalačních roztocích určených k dezinfekci dýchacích cest a léčbě průduškových zánětů.

V lidovém léčitelství se hřebíčku přisuzuje i schopnost likvidace nejrůznějších roztočů (tedy i zákožky svrabové). K tomu by se měl využít hřebíčkový olej společně s nějakým rostlinným olejem (případně ořechovým). Je důležité nezapomenout, že hřebíčkový olej by se neměl dostat neředěný do kontaktu s lidskou pokožkou, protože je silně dráždivý. Navíc se nedoporučuje ho užívat těhotným ženám. Hřebíčkový olej se dá vcelku levně sehnat v lékárnách (nevyrábí se doma). Prozatím ale nebyl účinek hřebíčkového oleje nijak potvrzen, došlo zatím jen ke zkoušce vlivu hřebíčkového oleje na léčbu svrabu u skupiny králíků a prasat. Opět ale ještě nedošlo k výzkumu na lidech.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA UŠNÍHO SVRABU U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, u zakrslého králíka se objevil v uchu svrab, mohu aplikovat Arpalit Neo- mám doma. Ale nevím, jestli a případně kolik, mohu na králíka nastříkat, jak často. A mám ošetřit celé tělo nebo stříknout do ucha? A kolikrát zopakovat, a zda ucho čistit opatrně i uvnitř?
Moc děkuji.
M. R.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba ušního svrabu u králíků

Jablečný ocet

O jablečném octu bylo napsáno mnoho a někteří věří, že může být účinný při léčbě svrabu. Existuje však jen málo důkazů na podporu tvrzení. A ze široké zkušenosti všech důvěřivců vyplívá, že ocet je proti svrabu neúčinný.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE ZBAVIT SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Léčil se někdo v nemocnici a jak to dopadlo.Zbavil se svrabu? Děkují za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se rychle zbavit svrabu

Prevence svrabu

Všeobecným předpokladem boje proti svrabu je osobní hygiena, ochrana před sexuálním kontaktem s neznámou osobou a hygiena v hromadných ubytovnách.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi VINNA REVA A LIKVIDACE PLOSTIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka albrechtova.

Dobrý den,prosím o radu,jak zlikvidovat ploštice na vinné révě, a zda je na ne nějaký postřik,,,děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

prosím poradte mam cerneho broucka asi 2 milimetry velkéhona květech vinne revy proto se nemohou udělat plody co to je a jak se jich zbavit děkuji

Zdroj: diskuze Vinna reva a likvidace plostic

Kurkuma

Jen málo důkazů podporuje účinnost kurkumy při léčbě svrabu. Někteří lidé však tvrdí, že je účinná při zmírňování příznaků.

Léčba svrabu kurkumou nezastaví příznaky nebo nevyléčí zamoření, takže nakažení budou stále vyžadovat jiné metody léčby.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉKY PROTI SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milana Svecena.

Prosím o radu, jak používat tea tree olej při léčení opakovaného svrabu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí léky proti svrabu

Jak se doma zbavit svrabu

Opatření v interiéru jsou taková, že každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit na vysoké teploty a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní. Původce svrabu nesnáší vysoké ani nízké teploty, sucho a slunce a vysoký mráz. Postele se musí vydezinfikovat a matrace nechat proschnout na slunci alespoň dva dny. Dva dny totiž dokáže zákožka svrabová přežít mimo tělo hostitele, tedy zvířete či člověka. Po týdnu je nutné celou proceduru opakovat. Podle Světové zdravotnické organizace ročně onemocní v Evropě svrabem přes čtvrt milionu lidí. U nás jde o několik stovek případů.

Zdroj: Léčba svrabu octem

Diskuze

V diskuzi LIKVIDACE ČERVOTOČE V TRÁMECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jouda.

Tak nevim, mě stačilo je důkladně potřít hustou mýdlovou vodou, která zaslepila chodbičky a vyschla na povrchu jako film a byl pokoj - už je to řadu let, a nikdy jsem to už nemusel opakovat :-) Je to podobné jako s hrůzostrašnou dřevomorkou, kde se také zbytečně straší, přitom stačí troška modrá skalice, či ekologičtějšího hydroxidu a je vyřešeno :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Likvidace červotoče v trámech

Hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej nelze v podstatě dělat doma, protože se vyrábí z čerstvých plodů stromu, který roste nejblíže od nás na ostrovech v Indickém oceánu. Pravý a kvalitní olej z hřebíčku se dá koupit v lékárně za pár korun.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Byla jsem u kamarádky na návštěvě a ta mi po měsíci sdělila, že doma měli svrab. Přinesla si ho z nemocnice, když byla na vyšetření. Teď mám obavy z toho, že jsem ho u ní mohla chytit. Tak po 14 dnech mě hrozně svědily nohy a já tomu nevěnovala pozornost, protože jsem něvěděla o tom svrabu. Pak svědění přestalo a já mám strach, že se svrab objeví i u mě. Po měsíci mě nic nesvědí, občas mám někde nějaký pupínek ale jak se popisuje úporné noční svědění nemám. Je možné, že jsem svrab dostala a ještě se u mě projeví? Děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jarko, buďte v klidu, svrab evidentně nemáte. A nemocnice, jako zdroj nákazy u Vaší kamarádky, se mi zdá dosti nepravděpodobný. Pokud skutečně měla svrab, tak ho zřejmě chytla někde jinde, ale jistě ne v nemocnici. Často se v poslední době stává, že se lidé nakazí ze sedačky v hromadné dopravě, kde před nimi seděl nakažený člověk. Například u bezdomovců je toto chování nyní v zimních měsících časté. V MHD jezdí, aby se trochu ohřáli a při tom na sedačce po sobě mnohdy mimo charakteristického zápachu zanechají i zákožku svrabovou. Právě v MHD bych v zimních měsících hledal nejpravděpodobnější zdroj nákazy svrabem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Jak léčit svrab doma

Velmi často lidé potýkající se s tímto problémem zkouší domácí léčbu, protože je jim trapné jít k lékaři. V žádném případě však nejde o správný krok. Domácí léčba může jen zhoršit průběh onemocnění a prodloužit dobu léčení. Osvědčené domácí recepty působí spíše podpůrně, takže byste určitě neměli vynechat návštěvu lékaře.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVRABU OCTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Pomůže to ?A na jak dlouho?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet dokáže zabít svrab, který se právě pohybuje na pokožce. Ovšem svrab je po většinu času zalezlý v komůrkách hluboko v kůži a tam se ocet nedostane a svrab se tak vůbec pomocí octa nevyléčí. Ocet je na svrab nedostatečně účinný. Jediný osvědčený lék na svrab je sírová mast, infektoscab a nebo pak orálně podávaná antiparazitika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Neem

Od pradávna se plody, listy, květy a kůra stromu neem používaly k léčebným účelům. Používá se k léčbě kožních onemocnění a ekzémů. V lidovém léčitelství se neem používal pro stavy způsobené hmyzem pro své insekticidní vlastnosti. Proto může být neem použit k léčbě příznaků svrabu doma. Neexistují dostatečné důkazy k prokázání účinnosti neemu na svrab, přesto je často doporučován jako jeden z domácích léků na svrab. Můžete použít listy neemu, udělat pastu tak, že je rozdrtíte s trochou vody a vzniklou pastu poté nanesete na vyrážky jako bylinnou pastu na svrab.

Zdroj: Domácí lék proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobry den mame svrab a uz si nevim rady u lekare jsne byli a dal nam masticku krlterou jem aplikoval na cele telo ale nepomohlo to mam dvouletou dceru ktera je totalne onsypana vyrazkou nehvic to ma na nozickach skrabe si to az do krve a nic nepomaha dostala syrup co by mel utisovat to svedeni ale nezabyra taky dostala antibiotika uz po druhe a stale nic zda se mi ze je to cim dal horsi doma uklizim kazdy den peru ctyrikrat denne postele taky menim ja a muj muz sice nemame zadnou vyrazku nebo neco podobneho ale male je na tom nejhur prosim a radu jak se toho zbavit uz s tim bojujeme mesic donesli jsme to asi od sestry kdyz sme ji byli navstivit v londyne dekuji za rady ps.momentalne ziji v uk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle Vašeho popisu se nemusí jednat o svrab. Vaše dcera klidně může mít nějaký druh alergie a nebo atopického ekzému, který může svědit a projevovat se podobně jako nákaza svrabem. Kdyby Vaše dcera měla skutečně svrab tak dlouho, tak byste se od ní určitě někdo doma nakazil, což píšete, že to tak není a to právě vypovídá proti svrabu. Je třeba zjistit strukturu a původ svědivých pupínků, jestli jsou bakteriální nebo kvasinkové a nebo atopické a podle toho zvolit účinný lék. Tuto diagnózu doma sama nezvládnete, proto budete muset navštívit kožního lékaře a možná že i několik různých lékařů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Diagnostika svrabu

Svrab může diagnostikovat a léčit pouze lékař, praktická zdravotní sestra, asistent lékaře, pediatr nebo dermatolog.

Zdroj: Léčba svrabu

Diskuze

V diskuzi POKROČILY SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Syn se nemuže zbavit svrabu . Kdo poradí . Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pokročily svrab

Prevence svrabu

Dbát o správnou hygienu, čistotu domova, výměnu ložního prádla a další.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Kurkuma

Léčivé účinky kurkumy nejsou nijak dokázané, i přesto někteří pacienti tvrdí, že aplikace kurkumy pomáhá zmírňovat příznaky svrabu. Kurkuma ale nedokáže svrab vyléčit.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Léčba octem

Na internetu naleznete informace o léčbě svrabu octem. Tato terapie ale bohužel nefunguje. Pár roztočů tím zabijete, ale larvy a hlouběji zavrtané roztoče neusmrtíte.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Čekání na ošetření

Nečekejte déle než 3 až 4 dny, raději vyhledejte lékařskou pomoc. Zejména v případě, pokud se domníváte, že trpíte svrabem. Napadení a příznaky svrabu totiž nezmizí bez léčby. Čím déle budete vyčkávat, tím je pravděpodobnější rozšíření roztočů i na lidi kolem vás. Pokud jste si jisti, že trpíte typem svrabu, který šíří zvířata (sarkoptová manga), můžete vyčkat týden. Tento typ nežije na lidské kůži déle než několik dní, takže tento druh svrabu zmizí bez jakékoli léčby.

Zdroj: Léčba svrabu

Rizikové faktory svrabu

Prvořadým rizikovým faktorem je kontakt s již nakaženou osobou, dále je to nízká úroveň hygieny v rodině, pobyt v zařízeních s větším počtem lidí a podobně.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Za jak dlouho zmizí vyrážka

U svrabu žádná přírodní léčba neexistuje, masti na předpis prostě musí zabrat. Svědění a podráždění kůže mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby z důvodu rozkladu mrtvých zákožek uvězněných v kůži.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP