Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

OPRUZENINA NA TŘÍSLECH

OBSAH

Jak léčit opruzení

Při vzniklé opruzenině je důležité zabránit dalšímu zapařování postiženého místa, možnosti rozšiřování a většímu poškození kůže. Důležité je co nejdříve odhalit postižené místo, převléct se do pohodlnějšího oblečení, místo osprchovat, poté otřít do sucha a nechat dýchat. Popřípadě namazat speciálním krémem, mastí nebo pudrem (kalciová mast, Bepanthen, Sudocrem, zinková mast, Ondřejova mast, Imazol).

Opruzeniny často postihují kojence. Nejprve je důležité místo omýt vlažnou vodou s glycerinovým mýdlem a opatrně otřít do sucha, aby pokožka nezůstala mokrá. Dítě je vhodné častěji přebalovat, nechat delší dobu volně bez plen a koupat v bylinných koupelích pro zklidnění kůže. Použít se dají běžné krémy a masti jako u dospělých jedinců. Při opakujících se problémech je potřeba vyměnit značku plen, ubrousků, pracích prostředků a všeho, co by mohlo pokožku dráždit.

Opruzenina obvykle přetrvává 2–3 dny, pokud místo dál nezapařujeme a léčíme. U bakteriálních a kvasinkových příčin je léčba o několik dní delší.

Na běžné opruzeniny postačí kalciová mast nebo Bepanthen krémy. Použít se dá také zinková nebo Ondřejova mast. Na jakékoliv podráždění kůže a doléčení kožních nemocí je vhodný Calcium pantothenicum, Sudocrem.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Poradna

V naší poradně s názvem OPRUZENINA CO NA NÍ POMÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Sabino, musíš si opruzená místa důkladně mýt vodou a mýdlem dvakrát denně a hned po umytí jemně, ale důkladně osušit a nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Nic jiného na to nedávej. Teprve až když se to hojí (většinou po dvou dnech) můžeš použít kalciovou mast podle návodu. Celé by se to mělo zahojit do týdne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Uz jsem zde psala,podivejte se na www.prirodni-lecive-produkty domaci.webnode.cz
a myslim,ze pomalu každý si tu vybere na svůj problem,vše je čistě přirodni,proto vše musi byt ve studenu.

Zdroj: diskuze Opruzenina co na ní pomáha

Fotografie

Zde můžete vidět fotografie zobrazující opruzená třísla.

Zde můžete vidět fotografie zachycující svrab v tříslech.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza. Najmanova.

Dobrý den posílám vám foto..a chci se zeptat zda se nejedná o pasovy opar objevilo se mi to včera večer a docela to bolí a hlavně svedi.mám to na levé ruce v zahybu .děkuji za odpověď Tereza
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

To spíš vypadá jako opruzenina. Ta se klidně může objevit i u dospělých. Pásový opar nelze vyloučit, to by se to muselo vidět. Byla jste s tím někde?

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Červené fleky v tříslech

Červené fleky v tříslech neznámého původu, které dlouhodobě nemizí, by neměly být léčeny pomocí domácí lékárničky a takzvanou „zaručenou“ mastí, ale měly by být vyšetřeny a léčeny kožním lékařem.

Takto vypadají červené fleky v tříslech.

Každá abnormální změna na kůži by měla být důvodem k návštěvě odborného lékaře. Jedině kožní lékař může posoudit, co je příčinou, a rozhodnout o další léčbě.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Poradna

V naší poradně s názvem OPRUZENINA CO NA NÍ POMÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabinka .

Je mi 13 za chvíli mi bude 14 let mám cukrovku opruzeniny mám skoro každý rok nikdy jsme to neřešila ale teťkon jak jsem velká tak mi to už vadí požívám bepanthen chtěla by jsem se zeptat kolikrát denně si to mm mazat a jestli si to nemám mazat krémem na ruce??? a ještě by jsem se chtěla zeptat zmizí to tak do 3 dnů???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sabino, musíš si opruzená místa důkladně mýt vodou a mýdlem dvakrát denně a hned po umytí jemně, ale důkladně osušit a nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Nic jiného na to nedávej. Teprve až když se to hojí (většinou po dvou dnech) můžeš použít kalciovou mast podle návodu. Celé by se to mělo zahojit do týdne.

Zdroj: diskuze Opruzenina co na ní pomáha

Opruzenina fotografie

Červené projevy opruzenin na jejich typických místech, na zadku, pod prsy u dospělých, na faldách u kojenců anebo opruzeniny genitálií, jsou zde: opruzeniny fotografie.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍPRAVEK NA PLÍSEŇ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaspr76@seznam.cz.

Dobrý den.Potřebuji prosím poradit jaký volně prodejný přípravek použít na plísen v tříslech? Je to červeně ohraničený žlutý flek. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau, nejvhodnější volně prodejný přípravek na plíseň v tříslech je buď LAMISIL gel 15g 1% nebo pak roztok Canespor, což je širokospektré antimykotikum. Osobně si ale myslím, že to co Tě trápí není plíseň, ale spíše zapářka a na tu je njlepší tekutý pudr a vyvarovat se rozškrábání při svědění. Kdyby to přetrvávalo déle než dva týdny, tak doporučuji navštívit dermatovenorologa, aby to zrevidoval a určil vhodnou péči.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přípravek na plíseň v tříslech

Co znamená svědění konečníku v noci

Svědění v okolí konečníku může mít více příčin: zánět hemoroidů, prostý ekzém, střevní paraziti, opruzenina, mykóza. Z volně dostupných krémů můžete vyzkoušet něco s obsahem protikvasinkových léčiv, vynechte mýdlo. Pokud by během několika dnů obtíže nevymizely, je nutná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Opruzeniny kolem konečníku

Jsou opruzeniny plíseň?

Ano, někdy mohou být opruzeniny způsobeny náhlým přemnožením kvasinek, nebo plísně. Pak se takováto opruzenina léčí jako klasická kožní mykóza. Na tyto opruzeniny pak účinkuje mast Clotrimazol, která je obsažena i v přípravku Imazol krém / pasta. Dále na plíseň na kůži zabírá Censpor krém, Canesten mast a nebo Candibene, či Fungicidin mast.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPARENY ZAREZ V PODBRISKU- PREVISLE BRICHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Prosim, poradte uz si nevim rady. Mela jsem malinko zapareni v podbrisku namazala jsem to gencianovou vodickou, ale tim ze mam previsle brisko, tak se to potilo, tak jsem dala polstarek a prelepila naplasti. kdyz jsme tu naplast odlepili, tak se mi udelala dalsi zaparka a uz nevim cim ji lecit. V lekarne mi poradili imazol,ale nepomohlo, tak jsem umyla hermankem a susila, jenze kdyz chodim, tak se to stale zaparuje, nevim si rady cim mazat, nepomohlo by noviko. Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na opruzeniny pod prsy a také mezi stehny je nejlepší krém Bactroban. Bactroban Cream je na lékařský předpis a vydrží hodně dlouho. Stačí namazat dvakrát denně po dobu tří dní a opruzenina je pryč. Požádejte svého praktického lékaře o předpis. Mast obsahuje mimo antibiotik také kortikoidy a proto není vhodná k dlouhodobému používání. Vždy jen několik dní a dost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Vyrážka v tříslech po holení

Pokud je vaše pokožka po holení v tříslech podrážděná a plná „hrbolků“, může jít i o zvlněné chloupky, které se po oholení jakoby vracejí zpátky do kůže, což způsobuje podráždění a pupínky, místy rovněž jizvy.

Zde můžete vidět vyrážku v tříslech po holení.

Bezpečnější holení vypadá takto: Nejprve si opláchněte třísla horkou vodou, pak se holte ve směru růstu chloupků a nenapínejte přitom kůži. Nakonec si oholenou oblast opláchněte studenou vodou, poté naneste hydratační krém. Pokožka v oblasti třísel také uvítá volnější prádlo, případně takové, jehož okraje nebudou zbytečně dráždit.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Děkuji, co mě hodně zaujalo, že tento přípravek můžu aplikovat preventivně před vznikem problému. Objednala jsem si ho v Benu lékárně. Těším se, že pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Laura.

Já s ním mám velmi dobrou zkušenost. Hodně mi pomohl, když jsem po cyklovýletu měla opruzeniny v tříslech. Pokožku krásně pohohl zregenerovat. Příště si ho aplikuji preventivně už před sportováním.

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Plenková dermatitida

Zvláštní forma opruzenin u kojenců a batolat, která vzniká spolupůsobením tření plen a kalhotek a chemických látek z moči a stolice. Následuje osídlení bakteriemi a plísněmi. Opruzenina začíná v okolí genitálií a zadečku, tedy v oblasti, kterou zakrývají pleny. Tyto oblasti jsou sytě červené, s výskytem drobných pupínků, se sklonem k mokvání. Vyrážka je bolestivá, pálí, ale nesvědí.

Plenková dermatitida foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plenková dermatitida.

Zdroj: Domácí rady na opruzeniny

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY NA BŘIŠE,ZE ZAČÁTKU,TEĎ ČERVENOFIALOVÁ SKVRNA A SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Gebauerová.

Nejhorší večer a v noci se vzbudím že se škrabu.Pupinky jsem vyléčila propolisovou tinkturou.Na noc používám tekutý pudr.Ve dne potírám psím sádlem s kafrem.Trochu to pomohlo,ale teď se mi potíže vrátily a to tak,že mě svědí na žebrech pod prsy.Prosím pokud možno poradit,Děkují Gebauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy mohou souviset se zapářkou neboli opruzenina pod prsy. Na to obvykle pomůže tekutý pudr se zinkem. Také to může být zaviněno nerovnováhou uvnitř organizmu. Pokud je vám kolem 70 let, tak doporučuji tyto projevy nepodceňovat a nechat si udělat krevní rozbor, aby se vyloučilo závažné systémové onemocnění, které by se mohlo dále komplikovat, kdyby zůstalo neléčené. Raději konzultujte svůj stav s kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky na břiše,ze začátku,teď červenofialová skvrna a svědí

Nežit v tříslech

Nežit v tříslech se nejčastěji vytvoří na ochlupených částech těla v místech, kde se kůže často otírá o šatstvo.

Příčiny

Příčinou vzniku nežitu v tříslech může být ztráta odolnosti v této oblasti, například při cukrovce nebo při poruchách krvetvorby.

Příznaky

Nežit se projevuje jako zánětlivě zduřelý a bolestivý hrbol uprostřed s nekrotickým čepem. Obvykle se tvoří jednotlivě, postupně ale mohou vzniknout i další a onemocnění mívá vleklý průběh. Příčinou opakovaného vzniku furunklu bývá náhlé snížení odolnosti vůči mikrobům, kteří byli do té doby na kůži snášeni jako neškodní.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit v třísle.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kroh.

Zdravím všechny,
dokáže mi někdo říct, jestli se neuropatie dokáže projevovat i svěděním, pálením a i brněním v oblasti šourku, a pak i v tříslech?? Trápím se tím už třetí rok a je to opravdu hnus....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra 123.

Zdeňku to chce lékaře,jinak to nepůjde.K urologovi,nebo neurologovi.Běžte do toho,raděj dřív,než pozdě.

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Kontaktní ekzém

Kontaktní ekzém u kojence může také vypadat jako vyrážka nebo opruzenina. Vždy je však za problém zodpovědný určitý alergen, na který je pokožka miminka citlivá. Může se jednat o reakci na dětskou kosmetiku, prací prášek, na materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno, nebo na jednorázové pleny. Reakce je lokální, tedy pouze v místech, kde citlivá pokožka přichází s alergenem do styku. Vyrážka se projevuje podobně jako atopický ekzém, včetně silného svědění.

Kontaktní ekzém foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět kontaktní ekzém.

Zdroj: Domácí rady na opruzeniny

Jak odlišit ekzém od opruzeniny

Opruzeniny na rozdíl od ekzému velmi často vznikají kvůli zapaření nebo vinou bakterií a kvasinek Candida albicans, které se na lidském těle běžně vyskytují. Dokonce i vláknité houby, které vyvolávají plísně na ploskách nebo nehtech nohou, mohou být původcem opruzenin. K přenesení kamkoliv po těle pak postačí běžné otírání ručníkem nebo oblékání například spodního prádla a následně se mohou vytvořit i opruzeniny na hýždích. Živnou půdou pro bakterie a kvasinky je zejména vlhké a teplé prostředí, a tak není výjimkou opruzenina konečníku.

Opruzeniny postihují nejen děti v kojeneckém a batolecím věku, ale mohou být problémem i celé řady dospělých jedinců, přičemž muži jsou k opruzeninám náchylnější než ženy a nevyhýbají se jim ani opruzeniny na stehnech; u žen se nezřídka vyskytují i opruzeniny pod prsy.

Ekzém je chronický svědivý kožní zánět. Zánět je neinfekční a může být alergického i nealergického původu. Alergický ekzém (kontaktní, atopický) však bývá velmi častý. Zánět postihuje především pokožku. V akutní fázi se projevuje výskytem svědivých začervenalých ložisek, na kterých se později tvoří mokvající puchýřky (papulky a pustulky). Pro chronickou formu je typické zhrubnutí kůže (lichenifikace) a barevné změny kůže.

V některých případech je velmi složité odlišit opruzeninu od ekzému, a tak rozhodnutí náleží zkušenému lékaři. Nepodceňujte opruzeniny na zadku u dospělých.

Zdroj: Opruzenina v rozkroku

Léčba

Léčba opruzenin u dospělých je obdobná jako u dětských opruzenin. Nejlepší je mazat, mazat a mazat. Na cestách je dobré používat vlhčené ubrousky s antibakteriálním mýdlem. Nejlépe je, když vám poradí lékař, co je právě pro vás nejlepší.

Při výskytu opruzeniny lze v mnoha případech základní léčbu zvládnout i bez návštěvy lékaře. Lékárny nabízejí nespočet přípravků, které mohou pomoci problém vyřešit. Vhodné jsou například zásypy, speciální masti, krémy, pudry či koupele.

Mast na opruzeniny je dobrá volba jak při prevenci, tak při léčení. Masti na opruzeniny je vhodné používat častěji, a to na suché a čisté poškozené místo. Tak se opruzenina lépe zahojí.

Krém na opruzeniny je také velmi oblíbený při léčbě opruzenin. Krémů, stejně tak jako mastí, je celá řada. Hodně vyhledávané jsou také konopné krémy, které jsou dnes doporučovány na mnoho kožních problémů.

Dále je u postižených míst třeba udržovat suchou a čistou pokožku, zabránit dalšímu zapařování, upřednostňovat vzdušné oblečení a nosit spodní prádlo z přírodních materiálů – v domácím prostředí pak nosit co nejméně oblečení, při intimní hygieně používat čistou vodu a případně antibakteriální mýdlo.

Pokud domácí samoléčba nepomáhá a postižená pokožka je stále zarudlá, zanícená, či dokonce mokvá a bolí, jedná se s největší pravděpodobností o opruzeniny způsobené kvasinkami, bakteriemi nebo plísněmi. V takovém případě je vhodná návštěva lékaře-dermatologa, který provede stěry z postižených míst a doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Opruzenina v rozkroku

Hnědé fleky v tříslech

Ztmavnutí kůže v tříslech se může objevit v kterémkoli věku a bez zjevného důvodu. Nejčastěji je na vině hyperpigmentace kůže. Hyperpigmentace znamená zvýšenou produkci pigmentu, barviva, buňkami v kůži. Barvivo v kůži může být dvojího původu. Melanin je produkován speciálními buňkami kůže a je hnědočerný. Hyperpigmentace mohou být různého tvaru a rozsahu, od teček přes skvrnky, flíčky až po rozsáhlejší plochy.

Melaninové hyperpigmentace častěji postihují osoby s vyšším fototypem. Nejčastěji se pak vyskytují u žen středního věku, jejich výskyt ale stoupá i u mužů (muži je však obvykle nepovažují za závažný kosmetický problém). Hyperpigmentace obvykle nemá jednu vyvolávající příčinu, ale jedná se o komplexní děj. Nejčastější jsou takzvaná chloasma, která jsou vyvolána kombinací UV záření a hormonálních výkyvů (těhotenství, užívání antikoncepce), používáním některých kosmetických prostředků nebo užíváním některých léků. Změna pigmentace se vyskytuje až u 10–20 % žen v aktivním věku užívajících antikoncepci, proto právě tato skupina žen by měla věnovat velkou pozornost prevenci.

Takto vypadá hyperpigmentace v tříslech.

Léčba hyperpigmentace je možná pomocí Danné melanoplex, což je systém, který je určen pro normalizaci syntézy melaninu. Přípravky Danné zahrnují rostlinné složky, které způsobují značný útlum syntézy melaninu a zesvětlují melasmata, chloasmata, pihy a pigmentaci způsobenou sluněním. Melaponex systém navrací pokožce zdravé zbarvení. K dispozici jsou různé programy pro zástupce všech ras a fototypů.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Svědivá vyrážka v tříslech

Svědění je obvykle vyvoláno dotykem s některými druhy tkanin nebo s látkami, na které jste citliví. Někdy je svědění známkou skryté nemoci nebo psychického stresu. Též při nadměrném mytí chemickými prostředky, kdy se odstraní přirozený kožní ochranný plášť, může dojít ke svědění.

Příčin vzniku svědivé vyrážky v tříslech je velká řada. Svědivou vyrážku v rozkroku může způsobit:

  • Ekzém (dermatitida) různého původu – vyrážka se skládá z více ploch začervenalé kůže, neostře ohraničené, je svědivá, postižené plochy mají šupinatý vzhled nebo se odlupují. Tvorbu ekzému může podpořit nevhodné mýdlo, které podráždí vaši pleť, různé alergeny, klima, a dokonce i stres.
  • Kousnutí hmyzem (blechy, štěnice, bodavý hmyz) – jedná se o řadu samostatných, lehce vyvýšených svědivých míst na malé ploše.
  • Kopřivka (urticaria) – je zde více ploch jasně červených a vyvýšených svědivých skvrn, vyskytuje se jako reakce na určitou složku stravy nebo na léky, chlad či horko.
  • Kandidóza (houbová, plísňová nemoc) – vyrážka se skládá z více ploch začervenalé kůže, nejvíce jsou postiženy vlhké plochy mezi záhyby kůže (třísla, podpaží, pod prsy).
  • Reakce na léky – jedná se o hodně rozšířenou svědivou vyrážku.

Léčba je vždy individuální dle příčiny vzniku onemocnění. Ke zmírnění svědivosti vám pomohou lokální antihistaminika.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Vlk alias opruzenina

Opruzeniny také velmi často vznikají díky bakteriím a kvasinkám Candida albicans, které se na lidském těle běžně vyskytují. Dokonce i vláknité houby, které vyvolávají plísně na ploskách nebo nehtech nohou, mohou být původcem opruzenin. K přenesení kamkoliv po těle pak postačí běžné otírání ručníkem nebo oblékání spodního prádla. Živnou půdou pro bakterie a kvasinky je zejména vlhké a teplé prostředí. Opruzeniny postihují nejen děti v kojeneckém a batolecím věku, ale mohou být problémem i celé řady dospělých jedinců, přičemž muži jsou k opruzeninám náchylnější než ženy.

Opruzeniny se projevují jako zarudlé plochy, které na povrchu lehce mokvají, mohou pálit, bolet i svědit. Nejčastěji se opruzeniny tvoří v takzvaných intertriginózních lokalizacích, což jsou vnitřní plochy stehen, oblast třísel, okolí genitálu a konečníku, pod prsy i v podpaží. Za rizikové partie jsou ale považována všechna místa, kde je kůže převislá. Proto se intertrigo vyskytuje také pod převislými partiemi břicha. Častěji bývá u lidí obézních, kde je těchto třecích ploch více, a bývají výraznější.

U malých dětí je nejčastějším projevem opruzenin takzvaná plenková dermatitida. Vzniká obvykle jako důsledek dráždění kůže močí a stolicí v kombinaci se zapařením kůže pod plenkami. Plenková dermatitida se objevuje kolem konečníku a v kožních rýhách. Častější bývá u baculatých miminek, v letním období nebo při průjmu a samozřejmě při nedostatečné hygieně. Opruzeniny jsou velmi bolestivou záležitostí.

Zdroj: Co je to vlk

Bolest třísel

Většina lymfomů se při svém vzniku projeví zvětšením mízních uzlin. Pokud jsou tyto uzliny hmatné (na krku, v podpaží, v tříslech), projeví se většinou jako různě velká, nebolestivá bulka, na pohmat pružná (podobně jako tvrdá guma). Pokud je uzlina malá, většinou se dá dobře posunovat, větší uzliny mohou být k podkladu pevně přirostlé.

Zdroj: Rakovina třísla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP