Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

PERMETHRIN

OBSAH

Permethrin 5% krém

Infectoscab 5% krém je jediný dostupný hromadně vyráběný lék na léčbu svrabu v ČR a SR. Permethrin je syntetický pyretroid, který účinkuje jako neurotoxin a excelentní skabicid s nízkým toxickým potenciálem.

Chemický vzorec permethrinu: C21H20Cl2O3

Použití: Natřít od krku dolů, u dětí ošetřit také obličej, uši, kůži kštice, vynechat partie kolem očí a úst. Krém nechat působit 8–14 hodin, pak provést očistnou koupel.

Děti od 2 měsíců do 5 let: 7,5 g krému jednorázově.

Děti od 6 do 12 let: 15 g krému jednorázově.

Děti nad 12 let a dospělí: 30 g krému jednorázově.

Postačí jednorázová aplikace, při přetrvávajícím svědění či opakované infekci přeléčit znovu za 14 dní. Permethrin by neměl být používán v těhotenství, pokud to není nezbytně nutné. Pokud je nezbytná léčba u kojící ženy, kojení je třeba na 5 dní po použití přípravku přerušit.

Zdroj: Svrab u dětí

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SVRABU BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

My bydlíme na vesnici a občas se stává, že nějaké dítko dostane svrab. Léčíme je normálně permethrinem. Permethrin je v masti Infectoscab, ale ta je jen na lékařský předpis a my to máme k doktorům daleko. Proto používáme Permethrin, který se dá volně koupit jako postřik proti mouchám. Je to vodný roztok 10% permethrinu. Já to vždycky naředím jedna ku jedné s tělovým mlékem a potom s tím natřu celé tělo. Funguje úplně stejně jako Infectoscab a je to bez lékařského předpisu volně prodejný přípravek. Tady je vidět cena a obchody, kde to mají www.zbozi.cz/hledani…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Pomůže to ?A na jak dlouho?

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Permethrin

Permethrin je u nás k dostání jako Permethrin krém 5% 50 g, 100 g, Permethrin emulze 5% 50 g, 100 g.

Permethrin je syntetická organická sloučenina široce používaná jako insekticid, akaricid a repelent. Patří do skupiny látek nazývaných pyrethroidy. Působí jako neurotoxin, zasahuje do funkce neuronů prodlužováním aktivace sodíkových kanálů. Pro savce má obecně nízkou toxicitu a špatně se vstřebává kůží.

Permethrin se používá také ve zdravotnictví, a to proti parazitům, jako jsou vši a zákožka svrabová. Na kůži je třeba pečlivě nanést tenkou vrstvu krému (kožní podání). Krém je nutné nanést souvisle na celé tělo včetně krku, dlaní a plosek nohou. Hlavu a obličej je možno vynechat, pokud zde nejsou přítomny skabietické eflorescence. Při nanášení je třeba zvláště pečlivě ošetřit meziprstní prostory na rukou a nohou (také pod nehty na rukou a nohou), zápěstí, lokty, podpažní jamky, zevní genitál a hýždě. Krém by se neměl dostat do očí nebo by neměl přijít do kontaktu se sliznicemi (například oblast nosofaryngu, oblast genitálu) a do otevřených ran. Krém by měl setrvat na těle po dobu 8–14 hodin nejlépe přes noc, poté by se měl smýt vodou a mýdlem. Většinou je dostačující jednorázová aplikace, ale někdy je nutné druhé ošetření za 14 dní po prvním ošetření. Pokožka může po léčbě svědit. Lze použít u dospělých a dětí starších dvou měsíců.

Permethrin emulze 5% – využívá se jako antiparazitikum proti vším ve vlasech. Aplikuje se na vlasovou pokožku a do vlasů. Vlasy by se měly umýt šamponem bez kondicionéru, poté se vysuší ručníkem a do vlasů se nanese permethrinová emulze. Nechá se působit cca 10 minut, poté se opláchne. Kúru lze opakovat za 7 dní po první aplikaci.

Zdroj: Léky na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Buto.

Nejaká žena písala na inej stránke že na svrab pomôže solárium,pár krát ìsť na pár minút a je po ñom a ostatné jej tam veľmi dakovali

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Solárium svrab nezahubí, ale pomůže vám k tomu, aby se u vás v budoucnu rozvinula rakovina kůže. Paprsky ze solária nejsou nijak smrtící ani pro člověka a ani pro svrab. Navíc zdroj svrabu - oplodněné samičky - žijí hluboko v kůži, kde vůbec ani netuší, co to je solárko, protože jsou v temnu zakryty vrstvou kůže.

Jediným účinným lékem na svrab je mast ze síry, a nebo mast Infectoscab s obsahem jedu permethrin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Permethrin na svrab

Doporučovaným lékem proti svrabu bývá Permethrin. Permethrin je obsažený také v krému Infectoscab 5 %, který má antiparazitické účinky. Krém je určen jen pro kožní podání a rozhodně se neaplikuje vnitřně, je určen pro lidi a není vhodné jím léčit zvířata, navíc například u koček může aplikace přípravku obsahující Permethrin způsobit smrt. Krém se aplikuje na postižená místa. Krém bývá silný, a tak obvykle jedna aplikace zcela stačí. Krém by měl být aplikován nejlépe na noc a měl by zůstat na kůži, aby mohl působit. Po aplikaci krému není vhodné žádné mytí.

Zdroj: Sauna proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva polhosova.

dobry den mela jsem v byte kocku a tet mam plno blech v byte a lezou i na me nevim co si pocit uz jsem zoufala jsem dostipana nvyspana musim podotknout ze ziji v anglii kde anglicani jsou na takove veci zvykli jako sou treba potkani mysi blechy plostice no proste vsechno nevim jak se jich zbavit poradite mi prosim jsem opravdu zoufala skousela jsem to co tu maji ale nic nepomaha dekuji pedem za pomoc eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odjeďte na dovolenou. Když blechy nebudou mít zdroj potravy, tak zahynou. Nejdříve pořádně ukliďte, vysajte, (co můžete, tak vyperte), na polstrované povrchy a na postel i do cestovního kufru aplikujte postřik s obsahem látky permethrin. V domě nesmí zůstat žádný volně přístupný biologický materiál ani žádné zvíře. Sebou si sbalte jen věci, které jste před tím vyprala alespoň v 60°C teplé vodě. Před odjezdem se osprchujte a namažte se insekticidním přípravkem s obsahem permethrinu a oblečte si oblečení, které jste zrovna vyprala a usušila nejlépe v sušičce. Pak odjeďte. Vaše nepřítomnost by měla být alespoň 12 dní. Až se vrátíte, tak znovu na své tělo aplikujte insekticidní přípravek s obsahem permethrinu.
Pokud by se vám toto řešení nelíbilo, tak zkuste kontaktovat deratizační firmu, která určitě bude mít silné nástroje, jak vás tohoto problému zbavit. Jedna je třeba tady: www.fantasticpestcon…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomoc

Recepty na permethrinový sprej

Použijte prostředek s obsahem permethrinu. Permethrin je syntetická chemikálie používaná k výrobě insekticidů a repelentů. K zahubení svrabu a blech se obvykle používá v tekuté formě (šampon) a ve formě krému. Nejjednodušší způsob, jak zahubit parazity, je svařit vodu, přidat do ní trochu psího šamponu s obsahem permethrinu a tímto roztokem parazity polít.

Použití permethrinu je bezpečné na lidské vlasy a kůži, ale dávejte pozor, aby se vám nedostal do očí, uší, nosu či úst. Pokud se vám tato látka nedopatřením dostane do očí, vypláchněte je okamžitě dostatečným množstvím čisté vody.

Pokud nemáte psí šampon s obsahem permethrinu, použijte sprej proti blechám nebo speciální sprej na lůžkoviny proti blechám. Aktivní složkou těchto sprejů je většinou právě permethrin.

Permethrin a syntetické pyretroidy mohou být smrtelné pro kočky a ryby, tudíž výrobky určené pro psy mohou být pro kočky a ryby nebezpečné.

Permethrin se v ČR nedá běžně koupit, ale můžete si ho objednat například v internetovém obchodě Amazon v Německu. Nabídka přípravků s permethrinem je vidět zde: koupit permethrin. Vyberte si přípravek s nejvyšším obsahem 1,5% a více.

Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu

Jak se rychle zbavit svrabu

Nejlepší cestou, jak se zbavit svrabu, je navštívit lékaře, který předepíše léky (léky na svrab) dle individuální potřeby.

Účinné látky na svrab používané v naší republice:

  • permethrin 5% se používá po dobu 8–12 hodin;
  • lindan (γ-benzen- hexachlorid) 1% na 8 hodin;
  • síra 2–20% v masti, pastě, tekutém pudru se natírá na kůži po dobu 3 dnů;
  • krotamiton 10%;
  • benzoylbenzoát 10% a 25%;
  • sulfiram 25%;
  • malathion 0,5%.

Zdroj: Volně prodejné léky na svrab

Farmakologické vlastnosti

Farmakodynamické vlastnosti

Farmakoterapeutická skupina: antiparazitika, pyrethriny včetně syntetických složek

ATC kód P03AC04

Permethrin (3-fenoxy-benzyl(+)-cis-trans-3-(2,2-dichlovinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylát) je syntetický pyretroid s perorálními a lokálními účinky proti roztočům.

Pediatrická populace

Novorozenci a kojenci: Bezpečnost a účinnost permethrinu u novorozenců a kojenců mladších 2 měsíců dosud nebyla stanovena, jelikož nejsou dostupné žádné údaje z prospektivních studií nebo větší série kazuistik. Omezený počet kazuistik týkajících se léčby dětí mladších 2 měsíců neukazuje na zvláštní bezpečnostní rizika při topickém podání permethrinu v této věkové skupině, ale konečný závěr nelze učinit.

Farmakokinetické vlastnosti

Zkoušení 5% krému u lidí ukázalo průměrnou perkutánní absorpci 0,47 ± 0,3 % u zdravých subjektů a 0,52 ± 0,3 % u pacientů.

Farmakokinetické vlastnosti byly studovány pouze u dospělých (6 zdravých dobrovolníků a 6 pacientů se svrabem). Absorbovaný permethrin je rychle metabolizován esterázami a hydrolázami. Po perorálním podání se maximální plazmatické hladiny dosáhne za přibližně 4 hodiny. Isomerická směs se pak vylučuje močí formou glukuronidů, sulfátů atd. jako cis-trans CI2CA [(3-(2,2-dichlorovinyl)-2,2-dimetylcyklopropan-1-karboxylová kyselina)] a po oxidaci na 3 PBA (3-fenoxybenzoovou kyselinu). Po perorální aplikaci je až 6 % vyloučeno v nezměněné formě stolicí, zatímco při kožní aplikaci je nezměněný permethrin prakticky nedetekovatelný.

Předklinické údaje vztahující se k bezpečnosti

Ze studií akutní a chronické toxicity nic nenasvědčuje výskytu nových, dosud neznámých nežádoucích účinků u člověka. Kromě toho neexistuje žádný důkaz o relevantním genotoxickém nebo karcinogenním potenciálu. Ve studiích reprodukční toxicity u myší, potkanů a králíků po opakovaném perorálním podání permethrinu byly účinky pozorovány pouze po dávkách, jež výrazně převyšovaly očekávanou expozici při topickém podání 5% krému. Po zamýšleném použití této léčivé látky lze očekávat závažné škodlivé účinky na vodní organismy (dafnie a ryby) a suchozemské organismy (rostliny) i po průchodu čističkou odpadních vod.

Zdroj: Infectoscab - SPC

Léčba svrabu ve vlasech

U nás se používá terapie sírou a lindanem.

Síra se používá v masťovém základu: u dospělého pacienta se doporučuje 10–20% sirná vazelína, zatímco u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1× za 24 hodin 3 po sobě následující dny. Lindan se používá podle pokynů výrobce. V USA se používá účinná látka permethrin, která je obsažena v některých chryzantémách – v současnosti se objevuje i na našem trhu.

Aby léčba byla úspěšná, je nutné dodržovat zásady zevní léčby. Preparát se má stejnoměrně vtírat do kůže po koupeli na celé tělo, po koupeli je potřeba celé tělo důkladně osušit. Každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 ° C, žehlit a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní.

V některých zemích se používá celková léčba svrabu, a to zejména použitím ivermektinu.

Zdroj: Může být svrab ve vlasech

Příbalová informace

Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete používat Infectoscab 5 % krém

Nepoužívejte přípravek Infectoscab 5% krém:

  • Jestliže jste alergičtí na permethrin, jiné pyrethriny nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku.
Upozornění a opatření:
  • Před použitím přípravku Infectoscab se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.
  • Pokud máte alergii na chryzantémy nebo jinou složku přípravku, můžete tento přípravek používat pouze po konzultaci se svým lékařem.
  • Tento přípravek neužívejte vnitřně. Je určen pouze pro kožní použití!
  • Dbejte na to, aby se krém nedostal do očí nebo do kontaktu se sliznicemi (nosní sliznice, krční sliznice, oblast genitálu) nebo do otevřených ran.
  • Infectoscab je škodlivý pro všechny druhy hmyzu a také pro vodní živočichy, například ryby. Zajistěte tedy, aby se Infectoscab nedostal do akvárií či terárií.
  • Infectoscab obsahuje parafiny. Tyto pomocné látky mohou snížit funkčnost a tím i spolehlivost výrobků z latexu (například kondomy, pesary) používaných ve stejné době jako léčba krémem. Infectoscab může zhoršit příznaky astmatu nebo ekzému.
Děti ve věku do 23 měsíců:
  • Nepodávejte přípravek novorozencům a kojencům mladším 2 měsíců, pokud vám to nenařídil ošetřující lékař. U kojenců a batolat nejsou s použitím přípravku dostatečné zkušenosti. Léčba dětí ve věku do 23 měsíců se smí provádět pouze pod pečlivým lékařským dohledem.
Další léčivé přípravky a přípravek Infectoscab:
  • Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užívali nebo které budete používat.
Těhotenství a kojení:
  • Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete tento přípravek používat. Údaje získané ze středně velkého souboru těhotných žen používajících permethrin nenaznačují žádné škodlivé účinky. Nicméně z preventivních důvodů nemáte během těhotenství přípravek Infectoscab používat, pokud vám to lékař nedoporučí. Permethrin, léčivá látka přípravku Infectoscab, se může vylučovat do mateřského mléka. Z bezpečnostních důvodů tedy nemají ženy kojit pět dní po použití přípravku Infectoscab.
  • Infectoscab obsahuje cetylstearylalkohol a kyselinu sorbovou, které mohou způsobit lokální místní podráždění kůže (například kontaktní dermatitidu).

Zdroj: Infectoscab - příbalový leták

Léčba svrabu u lidí

Účelem léčby je likvidace parazitů v kůži, používá se k tomu terapie sírou a synteticky vyráběnými přípravky. Jedná se například o Permethrin, který se používá u dospělých a dětí od 2 let, aplikuje se na 8–12 hodin a hned po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje za týden (nebo jak určí lékař). Dále lze použít síru v masti. U dospělých se používá 10–20 % sirné vazelíny, u dětí pouze 2,5 % z důvodu vyšší citlivosti pokožky. Mast se aplikuje 1x denně na dobu 24 hodin. Možné je využití i u dětí do dvou let a u těhotných žen. Mast je levná a účinná, nevýhodou je její zápach a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích. Léčivo se aplikuje na celé tělo (kromě hlavy a krku u dospělých) a následně se po uplynutí dané doby provede očistná koupel. Po léčbě stále může přetrvávat několik dnů svědění, proto se doporučuje kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy.

Při léčbě svrabu lze využít také homeopatika spolu s hygienickými opatřeními, jako je každodenní praní ložního prádla a každodenní výměna oblečení (vše přeprat na 60 °C). Z homeopatických přípravků denně užívejte: Sulfur 15ch 5 granulí 2x denně + Belladona 9ch 5 granulí 2x denně.

Zdroj: Svrab a jeho léčba

Mast na svrab

Léčba onemocnění probíhá namazáním přípravku Infectoscab 5% krém, přičemž léčivá látka je permethrin, nebo mastí s obsahem síry. Po příchodu z nemocnice se doporučuje převléct postele a ráno po probuzení znovu. Veškeré povlečení je nutné vyprat na 60 °C, vyžehlit je a nechat tři dny ležet. Po vyléčení je možné pro úplné ujištění jet do sirných lázní nebo do sauny. Ta se však doporučuje až třetí den po namazání mastí. Mimo pokožku mohou zákožky přežít maximálně tři až čtyři dny. Pokud zákožku vystavíte na dobu delší deseti minut teplotám alespoň 60 °C, také není schopna přežít. V případě nakažení je vhodné nechat namazat se v nemocnici a z bytu na týden odjet do prostředí, kde tato nemoc není. Infekci napomáhá snížená imunita. Na svrab jsou náchylné zejména děti, které se infikují hlavně během hraní. U těžkých nemocí (například AIDS, hematologické choroby) může dojít k těžkému stavu charakteristickému nadměrnou hyperkeratózou (svrab norský).

Zákožku svrabovou zahubí teplota nad 60 °C a dále zahyne minimálně po 3 dnech bez hostitele. Vyperte oblečení na vyšší teplotu, vyžehlete, ostatní nechte zabalené v pytlech minimálně 3 dny.

Zdroj: Prašivina u lidí

Jak léčit svrab

Léčba svrabu spočívá v likvidaci parazitů v kůži. K tomu se používá terapie sírou a synteticky vyráběnými přípravky. Jedná se například o účinnou látku permethrin, která je vhodná pro dospělé a děti od 2 let, aplikuje se na 8–12 hodin a hned po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje opět po týdnu (nebo v intervalu, který určí lékař). U dospělých se používá 10–20% sirné vazelíny, u dětí pouze 2,5% z důvodu vyšší citlivosti pokožky. Mast na svrab se aplikuje 1x denně na dobu 24 hodin. Síru v masti je možné použít dokonce i u dětí do dvou let a u těhotných žen. Tato mast je levná a účinná, nevýhodou je však její zápach a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích. Léčivo se aplikuje na celé tělo (kromě hlavy a krku u dospělých) a následně se po uplynutí dané doby provede očistná koupel. I po léčbě může dalších několik dnů přetrvávat svědění, proto se doporučuje následně pokožku mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy.

Součástí léčby je zavedení hygienických opatření:

  • denně měnit spodní prádlo
  • denně měnit ložní prádlo
  • prát vše při teplotě 60 °C
  • vyžehlené věci alespoň 3 dny nepoužívat
  • důkladně větrat

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Kdy je třeba opakovat léčbu

Léčba má zlikvidovat parazity v kůži, používají se k tomu synteticky vyráběné přípravky a přírodní síra. Jedná se například o permethrin. Permethrin je kontaktní jed a je možné ho použít i u malých dětí od 2 let věku. Aplikuje se přes noc na 8 až 12 hodin. Permethrin je vysoce účinný, po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje za týden (nebo jak určí lékař).

Zabránit dalšímu šíření nákazy se dá vhodnou prevencí.

  1. Všechno osobní a ložní prádlo včetně ručníků je nutné vyvařit, vyžehlit napařovací žehličkou a nejméně 3 dny nepoužívat.
  2. Nebo je můžete skladovat cca 7 dnů v plastových pytlích, pověsit na dobře větrané místo na 14 dní.
  3. Nebo prádlo můžete zmrazit v mrazáku na dobu jednoho dne.
  4. Vystříkat vhodným insekticidním prostředkem (PIF PAF, Biolit P 2000, Fast PL, Peripel 55) dle pokynů výrobce a pevně na několik hodin uzavřít.
  5. Postele se musí důkladně vyluxovat, matrace rozložit, vystříkat insekticidním prostředkem a nechat vyschnout na slunci.

U každého svědivého onemocnění kůže je nutné pomýšlet na svrab. Pokud jste přišli do intimního kontaktu s osobou nakaženou svrabem, nechte se přeléčit, i když nemáte žádné potíže. Kontrola u lékaře by měla proběhnout za týden po ukončené léčbě.

V našich podmínkách se využívá lokální terapie sírou či synteticky vyráběnými přípravky. Nejúčinnějším a nejčastěji používaným preparátem je InfectoScab, který obsahuje 5% permethrin, synteticky připravenou látku podobnou extraktu v některých chryzantémách. Používá se u dospělých a dětí od 2 let, aplikuje se obvykle přes noc a ráno se přípravek omyje. Již po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčbu je vhodné opakovat za týden.

Síra je účinná pouze v masťovém základu. U dospělých se maže 10–20% sirná vazelína, u malých dětí vzhledem k vyšší citlivosti pokožky se používá pouze 2,5% sirná vazelína. Mast se aplikuje jedenkrát denně na dobu 24 hodin ve třech po sobě následujících dnech, mezi dvěma kúrami probíhá koupel. Mast je možné použít i u dětí do dvou let a těhotných a kojících žen. Prostředek je levný, snadno aplikovatelný, 100% účinný, bez hlášeného vzniku rezistence. Nevýhodou je však zápach, nepraktická masťová léková forma a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích.

Skabicid a Jacutin jsou přípravky obsahující lindan, který působí toxicky na nervový systém parazita. Krémy se nechají působit 12–24 hodin a poté se omyjí v horké koupeli. Léčba se opakuje za 8 dní. Nesmí se používat u malých dětí, těhotných a kojících žen. Uvedené preparáty slouží jako léky druhé či třetí volby kvůli potenciálnímu toxickému účinku na nervový systém a krvetvorbu. Při protrahované léčbě může dojít k podráždění a přesušení pokožky, které je často považováno za recidivu infekce.

Masti se vtírají stejnoměrně po koupeli a osušení do kůže celého těla do brady až po špičky prstů rukou i nohou. Musí se vtírat i za nehty. U malých dětí a opakovaných infekcí je nutná aplikace i na obličej a kštici. I po přeléčení může přetrvávat několik dnů svědění, které je důsledkem podráždění kůže a zvýšené citlivosti organismu a zejména imunitního systému (hypersenzitivní reakce) na cizorodé částice parazita. Proto se doporučuje několik dní po léčbě kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy, které dokážou nadměrnou imunitní reakci potlačit. Přenos nákazy 24 hodin po ukončení léčby je velmi nepravděpodobný.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Kontraindikace

Hypersenzitivita na léčivou látku permethrin nebo na jiné sloučeniny spadající do skupiny pyrethrinů nebo na kteroukoli pomocnou látku uvedenou v bodě 6.1. V případě hypersenzitivity je nutno změnit léčbu na chemicky rozdílné antiskabietikum.

Zvláštní upozornění a opatření pro použití

V případě hypersenzitivity na chryzantémy nebo jinou složku přípravku může být léčba aplikována pouze tehdy, je-li to striktně indikováno. Při použití Infectoscab 5% krému je nutno věnovat péči tomu, aby se krém nedostal do očí nebo aby nepřišel do kontaktu se sliznicemi (například oblast nosofaryngu, oblast genitálu) a do otevřených ran.

Pediatrická populace

S použitím přípravku Infectoscab jsou u dětí ve věku 2 měsíců až 23 měsíců pouze omezené zkušenosti. Proto je v této věkové skupině nutné aplikovat léčbu pod pečlivým lékařským dohledem. Pouze kožní podání!

Tento léčivý přípravek obsahuje cetylstearylalkohol a kyselinu sorbovou, které mohou vyvolat lokální kožní reakce (například kontaktní dermatitidu). Infectoscab je škodlivý pro všechny druhy hmyzu a také pro vodní formy života (ryby, dafnie, řasy). Je nutné vyvarovat se kontaminace akvárií a terárií.

Poznámka

Pomocné látky přípravku (tekutý parafin, bílá vazelína) mohou omezit funkčnost a tím i spolehlivost výrobků z latexu (například kondomů, pesarů) používaných ve stejnou dobu jako léčba krémem.

Interakce s jinými léčivými přípravky a jiné formy interakce

Nebyly provedeny studie posuzující interakce.

Fertilita, těhotenství a kojení

Těhotenství

Údaje získané ze středně velkého souboru těhotných žen (mezi 900 ukončených těhotenství) nenaznačují žádné malformační účinky nebo fetální/neonatální toxicitu permethrinu. Studie na zvířatech neprokázaly reprodukční toxicitu. Podávání přípravku Infectoscab v prvním trimestru těhotenství je vhodné se z preventivních důvodů vyhnout, pokud klinický stav ženy nevyžaduje léčbu přípravkem Infectoscab. Podávání přípravku Infectoscab ve druhém a třetím trimestru těhotenství lze zvážit, pokud je to nezbytně nutné.

Kojení

Studie po perorálním podání permethrinu u skotu ukázaly, že se velmi nízké koncentrace permethrinu vylučují do mateřského mléka. Permethrin byl nalezen v mateřském mléce kojících žen, které byly pravděpodobně vystaveny jeho účinkům přes kůži, dýchacími cestami nebo jídlem. Z bezpečnostních důvodů nemají kojící ženy kojit pět dní po použití přípravku Infectoscab.

Fertilita

Nejsou k dispozici klinické údaje o účincích permethrinu na plodnost. Studie na zvířatech neprokázaly relevantní účinky přípravku Infectoscab na plodnost s ohledem na lokální aplikaci.

Účinky na schopnost řídit a obsluhovat stroje

Není relevantní.

Zdroj: Infectoscab - SPC

Babské rady

Správná diagnostika blech: V domácím prostředí vám postačí hustý hřeben, bílý ubrousek a trocha vody. Srst zvířete pečlivě vyčešte a to, co vám ulpí na hřebeni, přeneste na mokrý bílý ubrousek a rozetřete prstem. Takto hledáme bleší trus. Ten vypadá jako malá zrnka máku, a jelikož se většina nasáté krve vyskytuje v trusu blechy, tak okolo zrnek na mokrém ubrousku vznikne hnědočervené zbarvení ze zbytků krevního barviva nasáté krve.

Existují i babské rady na odstranění blech, ale ty moc nefungují, a tak je lepší přiklonit se ke komerčním přípravkům.

Odstranění blech na zvířeti: Existuje spousta přípravků, které se dají pořídit u veterinárního lékaře a někdy dokonce přímo v lékárně. Vždy je důležité respektovat druh zvířete (pro kočky mohou být některé psí přípravky toxické), věk zvířete (u štěňat, koťat musíme používat určitou účinnou látku, množství přípravku), hmotnost (abychom zvíře nepředávkovali) a zdravotní stav (u zvířat nemocných musíme postupovat obezřetněji, stejně tak i u březích či kojících). Musíme si v příbalovém letáku k výrobku bedlivě prostudovat omezení pro jeho použitelnost. Nevíte-li si rady a máte pochybnosti, neváhejte se zeptat veterináře. Na trhu je nepřeberné množství přípravků a způsobů aplikace. Velmi oblíbenou se stala takzvaná forma spot-on. Jsou to malé pipetky naplněné tekutinou, které se kápnou na kůži v oblasti lopatek. Z těch velmi účinných látek jmenujme především fipronil, permethrin, selamectin či imidacloprid. U štěňat se doporučuje použít přípravky ve spreji, vzhledem k snadnému dávkování. V dlouhodobé strategii ochrany proti blechám jednoznačně vedou kvalitní „antibleší“ obojky s obsahem imidaclopridu, flumetrinu, propoxuru, deltametrinu a jejich kombinace. U většiny platí, že čím vyšší kvalita přípravku, tím vyšší cena. Nově přišly na trh také léčiva ve formě tablet. Jsou velmi účinná a vzhledem k tomu, že spousta jiných účinných látek v dnešní době přestává na blechy fungovat, staly se velkým hitem.

Asanace: Je nutné si pamatovat, že 95 % blech žije ve vnějším prostředí, proto je likvidace dospělých blech, kukel a vajíček vyskytujících se v okolí vašich mazlíčků naprosto nezbytnou součástí. Lze ji provést chemicky, tedy cestou přímé likvidace parazitů a jejich vývojových stadií postřikem nebo vytřením prostředí vhodným preparátem. Používají se přípravky s účinnou látkou permethrin, tetramethrin a cypermethrin. K úspěšnému ozdravění prostředí a prevenci patří i časté luxování, praní a mechanická očista povlaků, psích pelíšků a koberců.

Zdroj: Jak se zbavit blech u psa

Vyrážka při svrabu

Jaké jsou příznaky svrabu?

Poté, co se roztoč zavrtá do kůže, nějakou dobu trvá, než se rozvinou známky a příznaky. Pokud jste svrab již měli, svědění obvykle začíná během jednoho až čtyř dnů. Když člověk neměl svrab, tělo potřebuje čas na vyvinutí reakce na roztoče. Vývoj příznaků může trvat dva až šest týdnů.

Příznaky a příznaky svrabu zahrnují:

  • Svědění, hlavně v noci: Svědění je nejčastějším příznakem. Svědění může být tak intenzivní, že člověka v noci nenechá spát.
  • Vyrážka: Mnoho lidí dostane svrabovou vyrážku. Tato vyrážka způsobuje malé hrbolky, které často tvoří čáru ve tvaru S. Hrbolky mohou vypadat jako kopřivka, drobná kousnutí, uzlíky pod kůží nebo pupínky. U některých lidí se objevují šupinaté skvrny, které vypadají jako ekzém.
  • Vřídky: Škrábání svědivé vyrážky může způsobit vředy. V boláčcích se může vyvinout infekce.
  • Silné krusty na kůži: Krusty se tvoří, když se u člověka vyvine závažný typ svrabu nazývaný krustový svrab. Jiný název pro krustový svrab je norský svrab. S tolika roztoči, kteří se zavrtávají do kůže, se vyrážka a svědění stávají vážnými.

Silné svědění může vést k neustálému škrábání. Při nepřetržitém škrábání se může vyvinout infekce. Nepřetržité škrábání může dokonce vést k sepsi, což je někdy život ohrožující stav, který se rozvine, když se infekce dostane do krve.

Svrab se může vyvinout kdekoli na kůži. Roztoči se však raději zavrtávají do určitých částí těla. Nejčastější místa svědění a vyrážky jsou:

  • Ruce: Roztoči se rádi zavrtávají do kůže mezi prsty a kolem nehtů.
  • Paže: Roztoči mají rádi lokty a zápěstí.
  • Kůže obvykle pokrytá oblečením nebo šperky: Hýždě, linie opasku, penis a kůže kolem bradavek jsou pravděpodobně místa, kde se roztoči zavrtávají. Roztoči se také rádi zavrtávají do kůže pokryté náramkem, páskem na hodinky nebo prstenem.

U dospělých se roztoči zřídka zavrtávají do kůže nad krkem, takže hlava zůstává často nezasažena.

Svrab u dětí

U některých dětí se rozvine rozšířený svrab. Svrabová vyrážka může pokrýt většinu těla. Dokonce i dětské dlaně, chodidla a pokožka hlavy mohou být napadeny roztoči.

U kojenců se vyrážka často objevuje na dlaních a chodidlech. Děti, které mají svrab, jsou velmi podrážděné a často nechtějí jíst ani spát. Svědění je může v noci udržet vzhůru.

Léčba svrabu

Pokud si myslíte, že máte svrab, navštivte svého praktického lékaře. Obvykle to není vážný stav, ale je třeba jej léčit. Dva nejpoužívanější způsoby léčby svrabu jsou permetrinový krém a malathionové mléko. Oba léky obsahují insekticidy, které zabíjejí roztoče způsobující onemocnění svrabem.

Jako první ošetření se obvykle doporučuje 5% krém Permethrin v masti Infektoscab. Malathion 0,5% lotion se používá, pokud je permethrin neúčinný.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Jak se zbavit svrabu

Léčba onemocnění probíhá namazáním mastí Infectoscab 5%, kdy je léčivou látkou permethrin, nebo mastí s obsahem síry. Po příchodu z nemocnice se doporučuje převléct postele a ráno po probuzení znova. Veškeré povlečení je nutné vyprat na 60 °C, vyžehlit je a nechat tři dny ležet. Po vyléčení je možné pro úplné ujištění navštívit sirné lázně nebo saunu. Ta se však doporučuje až třetí den po namazání mastí. Mimo pokožku mohou zákožky přežít maximálně tři až čtyři dny. Pokud zákožku vystavíte na dobu delší deseti minut teplotám alespoň 60 °C, také není schopna přežít. V případě nakažení je vhodné se nechat namazat v nemocnici a z bytu na týden odjet do prostředí, kde tato nemoc není. Infekci napomáhá snížená imunita. Na svrab jsou náchylné zejména děti, které se infikují hlavně během hraní. U těžkých nemocí (například AIDS, hematologické choroby) může dojít k těžkému stavu charakteristickému nadměrnou hyperkeratózou, to je takzvaný svrab norský. Příznaky se objevují tři až osm týdnů po infekci, zprvu nejsou příliš výrazné ani charakteristické. Často si i odborníci myslí, že jde o záchvat kopřivky. Napadá nejdříve tenčí kůži na břiše, v podpaží, na vnitřní straně stehen, prsní dvorce, kotníky, u menších dětí i dlaně a plosky chodidel. Základním projevem jsou drobné červené pupínky velikosti špendlíkové hlavičky, často uspořádané ve dvojicích a kryté stroupkem. Jsou silně svědivé, takže se mezi pupínky objevují škrábance. I po přeléčení u některých lidí přetrvává svědění až dva měsíce, hůře se hojí lidé s atopickým ekzémem a se světlým typem pleti, obecně pak ženy a děti.

Zdroj: Co je to svrab


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP