Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

POUŽITÍ SIRNÉ MASTI

OBSAH

Svrab se nevyhýbá ani dětem. Toto nepříjemné onemocnění se projevuje svěděním, které je nejintenzivnější v noci, dítě se budí, je unavené a rozmrzelé. Na kůži se objeví malé červené bulky a vyrážka v podobě červených pruhů, tedy cestiček roztočů. Mohou se vytvořit strupy a boláky, když se dítě škrábe. Na svrab se předepisují masti a roztoky, které roztoče hubí.

Zdroj: Svrab u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem 10 % SIRNÁ MAST - JE NĚJAK TOXICKÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,

já a můj skoro 3 letý syn jsme dostali k přeléčení svrabu 10% sirnou mast, kterou mažeme 3 dny po 24 hodinách. Syn si však pořád cucá prsty, hlavně přes noc ze spaní a já se bojím - nemůže mu to nějak ublížit? V lékárně mi řekli, že by nemělo a doktorka, že to není dobrý, ale víc mi k tomu neřekla a já mám strach, aby to nemělo nějaké následky. Moc děkuji za odpověď.

PS : složení sulphuris praecipitati 20.0, ung. simplicis, vasellini ad 100

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte se bát, síra obsažená v sirné masti - označena jako Sulphur, nemá žádné závažné negativní účinky při náhodném pozření. Při olízání sirné masti hrozí jen nebezpečí průjmu, protože síra má mírné projímavé účinky. Žádná otrava a nebo poleptání zde nehrozí. Nic se nestane, když prsty nebudete natírat sirnou mastí. Bedlivě je kontrolujte, aby v nich nepřežíval svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Složení černé masti

Hlavní léčivá látka je ichthammolum 2,7 g v 30 g masti (pix). Pomocné léčivé látky v černé masti jsou perboritan sodný, oxid vápenatý, síran draselno-hlinitý, tuk z ovčí vlny (lanolin), žlutá sírová vazelína a čištěná voda.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dělala jsem všechny léčbydezinfekce praní žehlení sirné masti infektoscab už asi 3 roky vše se vždy vraci .mám tbl ivermectinu 3mg,jak to brát aby mi po tom nebylo špatně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermektin je jed a neměl by být užíván v žádné formě, pokud není předepsán lékařem a není získán prostřednictvím legitimního zdroje. Ivermektin nevyřeší váš problém k vaší spokojenosti. Ivermektin sice zahubí všechny parazity ve vašem těle, ale nezabrání opakování. Vy musíte nejdříve najít zdroj té nákazy a ten zlikvidovat. Svrab nevydrží bez svého hostitele déle než 3 dny. Odjeďte na tu dobu někam pryč a zbavte na 3 dny svoji domácnost všeho živého. Na svém výletu, než vejdete do svého nového ubytování, se natřete mastí Infectoscab a převlečte se do čistého. Svoje použité svršky dejte do igelitového pytle a dobře zavažte. Po návratu za 3 dny budete mít od svrabu klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová

Dostupné výrobky s kostivalem

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi SULFOTHION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heilly.

prodelala jsem proti svrabovou kuru,ale stale mam pocit,ze se mi to uplne nevylecilo...jsem z toho zoufala...muzu pouzivat zasyp Sulfotion,ktery obsahuje siru...nebo zajit opet k lekari...dekuji Heilly

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Na´da.

dobrý den, také jsme po sirné léčbě svrabu... já a malý syn po sirné léčbě partner a starší syn po léčbě Infectoscabem.... konečné mazání proběhlo v sobotu večer a v neděli jsem kompletně vše přeslikala, prala, čistila, koupala.... Doufám, že jsme byli úspěšní... Mám totiž pocit, že máme víc vyrážek než když jsme se začali mazat...:-(

Zdroj: diskuze Sulfothion

Dávkování kostivalu

Kostival u dětí

Dítě bylo nemělo brát kostival perorálně. Neměly by se používat krémy nebo masti obsahující kostival na dětskou pokožku.

Kostival pro dospělé

  • Neužívejte kostival perorálně, protože může způsobit závažnou jaterní otravu a dokonce i smrt.
  • Při použití této byliny a listové masti, krému a jiných lokálních produktů, je důležité dodržovat následující bezpečnostní doporučení:
    • Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži.
    • Používejte jen malé množství masti, ve které je obsažen kostival po dobu 10 dnů.
    • Nepoužívejte žádný kostivalový produkt po dobu delší než 4 až 6 týdnů do roka.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi KOSTIVAL VYROBA MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pánek.

Dnes jsem poslouchal vysílání v rozhlase kde se zmíňovali o kostivalu, že se dá připravovat jako špenát kvůli obsahu vápníku. Navíc, že obsahuje vitamín B12, který je označován jako jen živočišného původu. Na konec poznamenali, že kostival obsahuje sirné sloučeniny, které jsou vhodné na léčení pásového oparu. Neřekli však zda užívat jako čaj nebo mast.
Mohu Vás požádat o nějaké doporučení léčby ?
Děkuji za laskavost, Karel Pánek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival vyroba masti

Interakce s jinými léky

Účinek Ichtoxyl masti a účinky jiných současně používaných léků se mohou navzájem ovlivňovat. Jestliže vám lékař bude předepisovat nějaký jiný lék, informujte ho, že již používáte Ichtoxyl. Ichtoxyl mast se nesnáší s řadou látek, například s jódem. Účinná látka ichthamol může zvýšit účinnost některých kožních léků, například přípravků s obsahem kortikosteroidních hormonů, chloramfenikolu a heparinu. Proto není vhodné nanášet na stejné místo současně s Ichtoxylem jiné přípravky pro místní použití. Z těchto důvodů nepoužívejte bez porady s lékařem pro své onemocnění současně s touto mastí jiné léky pro místní používání.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den, budu se léčit sirnou mastí od lékaře, patří k ošetření (natírání)
i hlava - vlasová část, a části obličeje ?

děkuji předem za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Před aplikací sirné masti omyjte celé tělo mýdlem a vodou a důkladně osušte.
Před spaním aplikujte dostatečné množství masti na pokrytí celého těla od krku dolů a jemně vetřete. Nechte lék na těle po dobu 24 hodin.
Po uplynutí 24 hodin, před opětovnou aplikací léku, si znovu umyjte celé tělo a vysušte. Naneste sirnou mast a nechte znovu účinkovat 24 hodin. Poté celý postup naposledy opakujte. Celkem mast proti svrabu nanášejte 3 krát (3 dny léčby).
Hlava ani obličej se neošetřují. Zvlášť důležité je vyvarovat se kontaktu s očima, například kontaminovanými prsty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab ve vlasech

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi VÝROBA A POUŽITÍ MASTI A OBKLADŮ Z KONOPÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Molinová.

Dobrý den prosím o popis výroby a použivání mastí a obkladů z konopí na bércové vředy.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba a použití masti a obkladů z konopí

Dávkování

Černou Ichtoxylovou mast je možno používat bez porady s lékařem na trudovinu (akné) a na drobná infikovaná poranění. O vhodnosti použití masti při jiných onemocněních se poraďte s lékařem. U dospělých se mast nanáší v tenké vrstvě 2 až 3krát denně na postižená místa. Děti starší než 1 rok a těhotné nebo kojící ženy mohou používat Ichtoxyl mast pouze na doporučení lékaře. O způsobu použití Ichtoxylu u dětí se poraďte s lékařem. Mast je rovněž možno nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem. Délka léčby černou mastí je různá, v závislosti na druhu, rozsahu a rychlosti hojení onemocnění. Nedojde-li při léčbě Ichtoxylem k ústupu obtíží během 3 dnů nebo dojde-li naopak k jejich zhoršení, poraďte se o dalším užívání přípravku s lékařem. Přípravek nepoužívejte bez vědomí lékaře déle než 2 týdny. Při použití Ichtoxylu na rozsáhlejší plochy poškozené kůže, například při proleženinách, se o způsobu používání Ichtoxylu a délce léčby poraďte s lékařem.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Poradna

V naší poradně s názvem ČERTŮV DRÁP MAST KONTRA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Je použití Čertova drápu masti při léčbě warfarinem a Prednisonem bezpečné?Děkuji za odpov+d,J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zevní použití čertova drápu (Harpagophytum Procumbens) ve formě masti je společně s warfarinem a prednisonem možné a bezpečné. Problematické je vnitřní užívání čertova drápu, neboť posiluje účinky warfarinu. Při takovém užívání musí být patřičně ponížena dávka přijatého warfarinu podle výsledků INR po zahájení užívání čertova drápu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čertův dráp mast KONTRA warfarin

Jak se černá mast prodává

Mast hnědočerné barvy, konzistence vazelíny, charakteristického zápachu po ichtamolu se prodává v hliníkové tubě s plastovým šroubovacím uzávěrem. Ichtoxyl je dostupný volně v lékárnách v balení po 30 g. Výdej černé masti není vázán na lékařský předpis. Tady je několik míst, kde lze černou mast nejlevněji koupit a je zde vidět i její aktuální cena: Ichtoxylová mast cena.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ ČERNÉ MASTI S ICHTYOLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Casio.

Dobry den,

masticka je vhodna aj na fordyce spot?
Dakujem za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Fordyce spots jsou neškodné. Nejsou způsobeny žádnou chorobou. V mnoha případech nejsou ani patrné. V některých případech však mohou být nevzhledné.
Léčba spočívá v jejich chirurgickém odstranění, ošetření laserem nebo léčbou medikamenty. Léčba ke zmenšení nebo odstranění skvrn Fordyce zahrnuje kyselinu bichloroctovou, topický tretinoin a orální isotretinoin. Černá mast s ichtyolem neobsahuje ani jednu z uvedených látek používaných k léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Použití černé masti s ichtyolem

Čím nahradit černou mast

Pokud není k dostání černá mast, tak jde rychle nahradit pomocí višněvského balzámu, který obsahuje léčivý dehet z buku a několik různých olejů.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Diskuze

V diskuzi POUŽITÍ ČERNÉ MASTI S ICHTYOLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter Z.

Cerna mast,
Neustaly a vynikajici pomocnik choreho lidu do 1989 roku.
Jak to je po 1989 tak to by bylo asi na pruskum.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Použití černé masti s ichtyolem

Co znamená protizánětlivá mast

Mast s protizánětlivým účinkem je zcela přírodní produkt vyráběný podle tradičních lidových receptur. Jejím základem je pravý včelí vosk a kvalitní čištěné vepřové sádlo, které je vynikajícím nosičem aktivních látek obsažených v bylinách. Alergie na vepřové sádlo nejsou známy, navíc se sádlo svým složením značně podobá lidskému tuku, a proto se dobře vstřebává do kůže. Kvalitu mastí zaručuje také vyvážené složení bylin, které jsou cíleny na různé zdravotní problémy.

Důležité zásady při aplikaci mastí: Před použitím přípravku opláchněte postižené místo teplou vodou bez použití mýdla a dobře osušte. Používejte pouze malé množství masti, aby se neucpaly póry. Masti aplikujte jemně a vtírejte 2x denně 2–3 minuty na postižené místo.

Zdroj: Protizánětlivá mast

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Nežádoucí účinky kostivalu

Vzhledem k tomu, že může zvýšit riziko poškození jater, by se kostival neměl používat s jinými léky, které mohou také ovlivnit funkci jater, jako je například Paralen nebo léky obsahující paracetamol . Pokud užíváte jakékoli léky, ať už jsou na předpis nebo volně prodejné, zeptejte se svého lékaře, zda můžete použít kostivalové produkty. Také se nedoporučuje užívání bylin, které způsobují problémy s játry, jako je káva, šišák bočnokvětý a kozlík lékařský, při použití kostivalové masti nebo krému, protože zvyšují riziko poškození jater.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Účinky a použití

Konopné masti jsou skvělým pomocníkem při mnoha kožních problémech, jako jsou alergické reakce na bodnutí hmyzem, na potraviny a podobně. Konopné masti pomáhají rovněž při léčbě s různými druhy ekzému, při lupénce. Masti lze použít i při drobných spáleninách či na malé ranky. Používají je také mladí lidé při problémech s akné – konopná mast pleť zbavuje nečistot a pleť se stává hladší. Výrazným pomocníkem je konopná mast pro ty, kdo často trpí opary, zde jsou ještě účinnější konopné masti s bylinkami. Starším lidem pak konopné masti hojí bércové vředy a tlumí problémy s křečovými žilami, artritidou a revmatismem. Pro sportem aktivní lidi je pak vhodná konopná mast Chilli, která namožené svalstvo díky obsahu chilli rychleji zregeneruje. Konopná mast či konopná mast s bylinkami působí proti stárnutí pleti, pleť regeneruje a hydratuje. Konopná mast se včelím voskem je výrazným pomocníkem na slunce opálenou či spálenou pokožku. Konopná mast s dubovou kůrou je pak skvělým a osvědčeným produktem pro pomoc s hemoroidy.

Zdroj: Konopná mast

Mast na fimózu

Fimóza se léčí v první řadě mastí. Lékař by vám měl nabídnout takovou léčbu, která není bolestivá a nevyvolává ve vás strach nebo úzkost. Při léčbě se používají kortikoidní masti, například Triamcinolon. Vůbec se nelekněte, když vám lékař předepíše nějakou estrogenovou mast, tedy mast obsahující ženské hormony. Přestože jsou tyto masti původně určeny pro ženy nebo dívky, mohou také dobře účinkovat při problémech s předkožkou. Předepsané masti používejte pravidelně, 2x až 3x denně po dobu přibližně 4 až 6 týdnů. Podrobnosti vám určitě sdělí váš lékař. Všechny uvedené masti jsou na lékařský předpis, tudíž v lékárnách nejsou volně prodejné. Úspěch této léčby se dostavuje přibližně v 60–70 % případů.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Kaštany proti akné

Kaštanová tinktura, která je základní ingrediencí kaštanové masti má svíravé účinky a může tak blahodárně ovlivnit léčení akné. Kaštanová tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, kde zmírňuje zánět a uzavírá zanícené póry. Použití kaštanů na akné je možné i jako kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Dubová kůra gel

Dubová kůra ve formě gelu příznivě působí při hemoroidech, pocení nohou, trhlinkách, na podrážděnou kůži po slunění a drobných spáleninách. Gel podporuje hojení, má antiseptické a antimikrobiální účinky. A navíc příjemně voní a pocitově chladí.

Použití: 2–3x denně jemně vetřít na místo aplikace.

Zdroj: Výroba dubové masti


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP