Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

PREVENCE OPRUZENIN

OBSAH

Prevence přenosu

Prevencí přenosu svrabu je určitě obezřetnost při výběru ubytovacích zařízení. Dále dodržovat hygienická pravidla, vyhýbat se používání cizích hygienických potřeb a ložního prádla, pravidelně si prát a žehlit vlastní lůžkoviny a uvážlivě vybírat sexuální partnery.

Zdroj: Prevence proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaKruzikova.

Dobrý večer měla bych prosbičku mám syna a ten trpí na zapareniny v trislech co by jste my na to poradily děkuji za brzkou odpověď hezký večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při častých zapařeninách v tříslech je nutné dodržovat intimní hygienu. To znamená po každé stolici umýt konečník a jeho okolí mýdlem a důkladně vysušit ručníkem. Třísla taktéž alespoň jednou denně umýt mýdlem. Pro léčbu současných opruzenin požádejte dětského lékaře o předpis na mast Belogent, kterou pak použijte na postižená místa po dobu 7 dní. Mast obsahuje antibiotikum s kortikoidy. Jako prevenci před opakováním opruzenin zvolte pro syna vhodné spodní prádlo, které zamezí tření pokožky. Nejlepší jsou slipy, které by měly být každý den čisté.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Prevence přenosu

Prevencí je:

  • Dodržovat zásady osobní hygieny.
  • Důkladně si mýt ruce.
  • Vyhýbat se těsnému kontaktu s neznámými osobami.
  • Vyhnout se přespávání v cizím ložním prádle.
  • Pravidelné praní a žehlení ložního prádla.

Zcela vyloučit riziko nakažení svrabem ale není možné.

Zdroj: Inkubační doba

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valda.

prevence je nutná, já beru pravidelně vitamíny, curenzym a sportuju.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Vzhled opruzenin

Na počátku jde o zarudlá místa, někdy s pupínky, která se vyskytují v plenkové oblasti, nejčastěji v okolí genitálií a na zadečku. Někdy se mohou opruzeniny objevit v záhybech kůže i na jiných místech těla. V některých případech může dojít až ke vzniku prasklinek na kůži, mokvajících míst nebo tvorbě puchýřků naplněných hnisem.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Jak že na toho alzheimera přijdou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Prevence rozštěpu

Z dlouhodobého sledování výskytu rozštěpů je průměrný počet nově narozených dětí s rozštěpem obličeje stále stejný, a to i v nejvyspělejších zemích světa, kde jsou vynakládány prostředky na prevenci. Jen o málo vyšší je v rozvojových zemích bez prevence.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza S..

To určitě ne. Tenhle druh informací fakt patří spíš ke kartářkám. Jedná se o nemoci geneticky podmíněné (např. infarkt, rakovina prsu, cukrovka, obezita…je jich asi dvacet). Takže když ti teď řeknou že do patnácti let budeš mít nejspíš cukrovku, teď můžeš udělat to, že změníš jídelníček a budeš se aktivně hýbat, dokud jsi mladá a zdravá a nebude ti to dělat žádný velký problémy s tím začít.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Prevence

Správná výživa s adekvátním příjmem železa může zabránit vzniku této choroby.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY - FUNKCE V TĚLE A PREVENCE KE SNÍŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Gerlová.

U lékaře mně naměřil krevní destičky "50" a dnes "110". Za půl roku mám kontrolu. Je nějaká prevence jak snížit hladinu - strava, cvičení apod.
Kolik by měla být správná hladina?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky - funkce v těle a prevence ke snížení

Příčiny opruzenin

  • Působení moči – vlhké a teplé prostředí v plence narušuje obrannou funkci kůže. Moč navíc po delší době mění své chemické složení a sama o sobě pak dráždí pokožku.
  • Působení stolice – stolice obsahuje bakterie, které narušují pokožku.
  • Mechanické namáhání kůže plenkou – v místech tření okraje pleny o kůži může dojít ke vzniku oděrek, které jsou vstupní branou pro infekci.
  • Bakteriální a kvasinkové infekce – v plenkové oblasti snáze proniknou do pokožky.
  • Podráždění vyvolané chemickými látkami z vlhčených ubrousků, mýdel, pracích prášků nebo aviváží.
  • Opruzeniny jsou častější při průjmech, při užívání antibiotik a při změně stravy, například na začátku přikrmování.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jura.

Tak to by jsi toho teda chtěla vědět moc. Co já vím tak se jedná o rozbor DNA ze slin, nejde tam jenom o Alzheimera ale i o hodně dalších nemocí. U většiny má cílená prevence velký smysl. Podívej se na stránky www.genscan.com já genetice nerozumím. Ale co vím, tak ve světě to docela frčí a dřív to stávalo děsný prachy a teď se jim podařilo cenu srazit asi na 10 %.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Druhy opruzenin a zapařenin u kojenců

Intertrigo

Onemocnění postihující kožní záhyby je výsledkem mechanického podráždění a chemického působení při rozkladu potu, slin, moči a stolice. K tomuto typu opruzenin přispívá nedostatečná hygiena a neodpovídající oblékání. Postižené oblasti jsou červené, mají sklon k mokvání, pálí a bolí. Opruzeniny nesvědí, spíše bolí a pálí.

Plenková dermatitida

Zvláštní forma opruzenin u kojenců a batolat, která vzniká působením tření plen a kalhotek a chemických látek z moči a stolice. Následuje osídlení bakteriemi a plísněmi. Opruzenina začíná v okolí genitálií a zadečku, tedy v oblasti, kterou zakrývají pleny. Tyto oblasti jsou sytě červené, s výskytem drobných pupínků, se sklonem k mokvání. Vyrážka je bolestivá, pálí, ale nesvědí.

Atopický ekzém

Kojeneckou formu atopického ekzému může laik lehce zaměnit za opruzeninu. Často se vyskytuje na bradičce, líčkách a krku. Začíná mezi 2. a 6. měsícem po narození a může se rozšířit na celou hlavu, tělíčko, ruce a nohy. Kůže v postižených místech nejprve zčervená, na povrchu se vysévají drobné pupínky a puchýřky, dochází k mokvání a povrch se pokrývá šupinami. Opruzeniny jsou provázeny úporným svěděním, děti se musí škrábat, jsou neklidné a špatně spí.

Kontaktní ekzém

Kontaktní ekzém u kojence může také vypadat jako vyrážka nebo opruzenina. Vždy je zodpovědný alergen, na který je pokožka miminka citlivá. Může se jednat o reakci na dětskou kosmetiku, prací prášek, na materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno, nebo na jednorázové pleny. Reakce je lokální – pouze v místech, kde citlivá pokožka přichází s alergenem do styku. Vyrážka se projevuje podobně jako atopický ekzém, včetně silného svědění.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbucha.

Bavíte se tady počád o Genscanu? To má od ezoteriky docela daleko

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Prevence opruzenin

Nastávající maminky často trápí, zda opruzeniny dokážou poznat. Nebojte se, červené až zarudlé místo či místa v plenkové oblasti, na nichž je kůže lesklá a napjatá, nemůžete přehlédnout. Protože je to pro miminko velmi nepříjemné, je ideální věnovat se prevenci. A pokud se stejně opruzenina (odborníky označovaná i jako plenková dermatitida) objeví, nenechat ji být, ale hned ji začít řešit.

Přebalování

Ať už máte látkové, nebo jednorázové pleny, přebalujte miminko často. Zvlášť u starších kojenců či batolat mívají maminky tendenci dítě déle nechávat v jedné plence. A navíc jsou ty jednorázové přece drahé! Jenže pokožka se velmi rychle zapaří (především v létě) a opruzenina je tu dřív, než se nadějete. Pokud se náhle objeví, uvědomte si také, zda jste nezměnila značku plenek, u látkových plen pak, zda jste nepoužila jiný prací prostředek. Právě to také může být příčinou, proč se dítě oprudilo. A ještě jedna rada – nekupujte pleny bělené chlorem, ty mohou dětský zadeček velmi dráždit.

Hygiena

Když miminko přebalujete, vždy mu plenkovou oblast důkladně omyjte a osušte. Nezapomeňte na faldíky a kožní záhyby. Můžete použít jak obyčejnou vodu, tak vlhčené ubrousky. U těch ale pozor. Vyberte si kvalitní, neparfémované a vyzkoušejte, zda dítěti vyhovují. Právě ony mohou často pokožku dráždit a způsobit opruzeninu.

Kosmetika

Jakmile zadeček dítěte omyjete a osušíte, použijte kvalitní krém proti opruzeninám, který slouží jako prevence, případně pomáhá hojit již vzniklou opruzeninu. Také tady platí, že musíte vyzkoušet, co dítěti vyhovuje. Některé druhy kosmetiky mohou jemnou kůži vyloženě dráždit. Stává se i to, že se dítě oprudí po krému, který měl být pro citlivou pokožku, bez parfemace a barviv.

Volnost pokožky

Výbornou prevencí je nechat pokožku větrat. A tak vždy, když to jde, nechejte dítě chvíli rozbalené, aby na kůži šel vzduch. To samé platí i u vzniklých opruzenin. Lékaři i zde radí, aby dítě bylo co nejdéle bez plen.

Bylinky

Pokud se opruzenina již objevila, můžete vyzkoušet řepíkový odvar, kterým zadeček omýváte, případně jsou k dostání i řepíkové masti. Někteří odborníci doporučují rovněž sléz, který údajně na opruzeniny také pomáhá.

Zásyp

Zatímco dříve se dětské pudry a zásypy používaly běžně, dnes je lékaři příliš nedoporučují. Je to hlavně proto, že na pokožce vytvářejí hrudky, které mohou citlivou pokožku dřít, ale i z toho důvodu, že je mají v oblibě bakterie a ty pak vyvolávají záněty kůže. Proto se doporučuje používat raději mastičky a krémy.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Co uděláš s hrozící rakovinou prsu? :armati5:

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Co dělat, když nemůžeme do přírody?

Nemáme-li dovolenou nebo volné odpoledne, aspoň využijme každé volné chvilky k tomu, abychom nohy polohovali, tedy abychom je dávali nahoru. Krev tak může lépe odtéci.

Zdroj: Prevence proti křečovým žilám

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

to nevim. zatim je kluk jak lunt a holka trošku voplacana. Jak by sem to mohla vedet...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Tady jsme se v dikusi bavili právě o možnosti zkištění genetických dispozic k obezitě pomocí GenScanu. Takže já bych řekla, že právě tam. Jinak mne nic nenapadá.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Co když v pracovním procesu nenajdeme žádnou volnou chvilku?

Finta na křečové žíly je jednoduchá. Jen je třeba pravidelnost. Recept zní: 2 x 40

Nejde o kapky nebo pilulky. Opět jde o pohyb. Ovšem o takový, který nám nezabere mnoho času.

Zdroj: Prevence proti křečovým žilám

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RR.

Jo, to má něco do sebe. Kolik ten Genscan stojí? A jak to probíhá?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Prevence proti opětovnému nakažení

Nejjednodušší metodou prevence je ošetření ošacení a ložního prádla 90stupňovou horkou vodou, nejlépe v pračce. Tímto způsobem se ale může zničit prádlo citlivé na vysokou teplotu. Další metodou je tedy odnětí potravy, to znamená, že se prádlo uskladní například do čistých sáčků od smetí minimálně po dobu 72 hodin (nehledě na venkovní teplotu). Pro zvýšení účinnosti se doporučuje přitom vytvořit jakési malé vakuum, například za pomoci vysavače. Roztoči tímto způsobem zahynou hladem a možnost parazitování, a tím pádem i opětovného nakažení, se vyloučí. Po tomto speciálním uskladnění může prádlo vyprat při běžné teplotě a bez problémů opět nosit.

Zdroj: Inkubační doba

Prevence svrabu

Je důležité vyvarovat se blízkého kontaktu s podezřelou osobou, aby nedošlo k přenesení svrabu právě na vás. Zároveň byste se měli vyhnout kontaktu s oblečením, ručníkem nebo hřebenem nakaženého člověka. Lidé trpící svrabem by sami měli dbát na to, aby nešířili svrab na ostatní.

Zdroj: Jak se bránit nákaze svrabem


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Hanka Synková


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP