Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

RECEPT NA DOMACI LEČBU SVRABU

OBSAH

Jak léčit svrab doma

Velmi často lidé potýkající se s tímto problémem zkouší domácí léčbu, protože je jim trapné jít k lékaři. V žádném případě však nejde o správný krok. Domácí léčba může jen zhoršit průběh onemocnění a prodloužit dobu léčení. Osvědčené domácí recepty působí spíše podpůrně, takže byste určitě neměli vynechat návštěvu lékaře.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Špílová.

Tahle očista je tak agresivní, že časem zničí sklovinu!

Zdroj: diskuze Domácí recept na bělení zubů

Tea Tree Oil

Studie [1] ukázala, že tea tree olej byl účinnější při zabíjení svrabových roztočů než jiné běžně používané látky. Kromě toho také během pokusu vykazoval minimální vedlejší účinky.

Tea tree olej můžete použít jako přírodní domácí lék proti svrabu tak, že si na vyrážky nanesete malé množství tohoto oleje. Použijte například vatový tampon a jemně vetřete olej z čajovníku na vyrážky od svrabu.

Můžete také rozmíchat trochu oleje z čajovníku v mírně zahřátém kokosovém oleji a aplikovat ho na vyrážky jako domácí lék na svrab. Pokud však zaznamenáte jakoukoli alergickou reakci, přestaňte jej používat a obraťte se na svého lékaře o osvědčenou léčbu mastí Infectoscab.

Zdroj: Domácí lék proti svrabu

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.

Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana

Zdroj: diskuze Recept na nápoj z aloe

Jablečný ocet

O jablečném octu bylo napsáno mnoho a někteří věří, že může být účinný při léčbě svrabu. Existuje však jen málo důkazů na podporu tvrzení. A ze široké zkušenosti všech důvěřivců vyplívá, že ocet je proti svrabu neúčinný.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ SÉRA/OLEJE/MASKY NA ŘASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kris.

Dobrý den, neznáte nějaký domácí recept na sérum, olej či masku na prodloužení a zhuštění řas ? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí séra/oleje/masky na řasy

Recept na domácí šunku video

Tady je názorný video recept, jak si lze připravit vařenou šunku v šunkovaru: domácí kuřecí šunka.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA VYROBU DOMACI BYLINNE MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thomas.

poradte postup pri vyrobe masti z kostivalu.predem dik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je podrobný návod a recept na výrobu kostivalové masti www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Recept na vyrobu domaci bylinne masti

Prevence svrabu

Dbát o správnou hygienu, čistotu domova, výměnu ložního prádla a další.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉKY PROTI SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milana Svecena.

Prosím o radu, jak používat tea tree olej při léčení opakovaného svrabu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí léky proti svrabu

Prevence svrabu

Všeobecným předpokladem boje proti svrabu je osobní hygiena, ochrana před sexuálním kontaktem s neznámou osobou a hygiena v hromadných ubytovnách.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit jak se zbavit oteklých víček očí? Včera jsem trochu přehnala vánoční tah a dneska ráno mám obrovské vaky pod očima. Jsem z toho nešťastná. Prosím pomožte někdo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám proti oteklým očím černý čaj. Používají se pytlíky od vyluhovaného černého čaje, které se nechají vychladnout a vlhké se přiloží na zavřené oteklé oči. Nechá se to působit asi tak 20 minut. Pak se to sundá, oči se ošetří krémem na oční okolí, který kruhy pod očima projasní. Tohle zaručeně funguje jako domácí recept proti oteklým očím a je to levné, rychlé a účinné!

Zdroj: diskuze Domácí recept na oteklé oči

Kurkuma

Jen málo důkazů podporuje účinnost kurkumy při léčbě svrabu. Někteří lidé však tvrdí, že je účinná při zmírňování příznaků.

Léčba svrabu kurkumou nezastaví příznaky nebo nevyléčí zamoření, takže nakažení budou stále vyžadovat jiné metody léčby.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Zdravím všechny a prosím o radu, koment...už jsem zoufala, léčíme s přítelem svrab už přes měsíc a stále neúspěšně. Infectosvrab mastičku jsme aplikovali již 2x, tak týden poté to bylo ok, ale vždy se nám to vrátí a to jsem vše vyprala, zmrazila, vystříkala, už nevím jak předejít tomu, aby se nám to nevrátilo. Mažeme se i teetrea olejem, abychom pomohli hubení. Pokud máte nějakou zkušenost jak se toho zbavit, budu ráda za každou radu, jelikož už vááážně nevím co víc pro to udělat. díky moc M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě se neustále dostáváte do kontaktu se zdrojem svrabu. To může být židle v práci, sedačka v autě, domácí zvíře, kolega v práci, atd. Zamyslete se nad tím a zkuste to najít. Také ke důležité ověřit, že jde skutečně o svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Léčivé účinky hřebíčkového oleje na svrab

Použití hřebíčkového oleje pro léčbu svrabu je spojeno s řadou léčivých výhod.

  • Svrab je méně pravděpodobný při pravidelné aplikaci hřebíčkového oleje.
  • Hřebíčkový olej proniká do pokožky a inhibuje roztoče během několika minut.
  • Hřebíčkový olej je mnohem bezpečnější pro užívání u dětí.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu

Rizikové faktory svrabu

Prvořadým rizikovým faktorem je kontakt s již nakaženou osobou, dále je to nízká úroveň hygieny v rodině, pobyt v zařízeních s větším počtem lidí a podobně.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Vařící voda proti svrabu

Vyperte oblečení v horké vodě. I když se nejedná o přímou léčbu infekce, měl by jedinec vyprat veškeré oblečení, ložní prádlo nebo jinou látku, která přišla do kontaktu s nim nebo s jeho kůží, pokud má svrab. To odstraní roztoče skrývající se v látce a pomůže zabránit jejich šíření do jiných oblastí jejich těla nebo na jiné jedince.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Zinek

Zinek není přímou léčbou svrabu. Místo toho lidé doporučují používat zinek k boji proti sekundárním infekcím, které mohou vyplývat z otevřených kožních ran, které mohou být důsledkem škrábání svědivých míst.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Domácí léčba svrabu

Domácí léčbě svrabu, by vždy mělo předcházet lékařské vyšetření, přestože řada pacientů sama snadno pozná, že trpí svrabem. Příznaky tohoto onemocnění jsou totiž výrazné a obvykle nenechají pacienta na pochybách, co ho postihlo. Hlavním a nejvýraznějším příznakem je extrémně svědivá červená vyrážka, jejíž svědění se ještě zhoršuje večer před spaním. V některých případech může navíc pacient sledovat na kůži malé hrbolky a cestičky kudy se zákožka svrabová zavrtala do kůže.

K domácí léčbě se může využít některá z níže uvedených bylinek.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Borax

Borax nebo boritan sodný je přinejmenším kontroverzní. Nejčastěji se používá v čisticích prostředcích pro domácnost, jako jsou prací prostředky.

Ačkoli někteří lidé tvrdí, že může pomoci se svrabem, jiní pochybují o tom, že je bezpečný pro lidi.

Neměl by se používat přímo na kůži, ale může být účinný při praní prádla, když se snažíte zbavit svrabu.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Neemový olej na svrab

Neem je olej. Nachází se v krémech a mastech. Neem má analgetické, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

Některé studie naznačují, že neem je účinný při léčbě svrabu, protože zabíjí roztoče.

Jedna studie [1] testovala účinky neemu na psech. Většina psů byla vyléčena ze svrabu během 2 týdnů důsledným používáním šamponu, který obsahoval neem. Psi, kteří se plně nezotavili, zaznamenali velké zlepšení v celkovém počtu roztočů, které jim zůstaly v kůži.

K testování účinnosti neemu jako léčby svrabu u lidí jsou zapotřebí další studie na lidech.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Hřebíčkový olej na svrab

Jedna studie [2] ukázala, že hřebíčkový olej byl účinný při léčbě svrabu u skupiny králíků a prasat. Ostatní testované oleje si nevedly tak dobře jako hřebíčkový olej.

Opět se jedná o případ, kdy je třeba provést další studie, aby se plně otestovalo, zda je hřebíčkový olej účinný na svrab, když se roztoči vyskytují u lidí.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Vyrážka podobná svrabu

Rozpoznání svrabu je složité, často infekce bývá zaměněna za vyrážku podobnou svrabu. Zde najdete fotografie, jak tato podobná vyrážka může vypadat.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP