Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

SIROVA VAZELINA

OBSAH

sírová mast domácí

Mast na svrab bez receptu

K léčbě svrabu se užívá domácí sírová mast. Vhodná je nejen na svrab ale i na léčbu různých silných ekzémů a kožních zánětů. Sírová mast se obvykle aplikuje na postižená místo po koupeli a po důkladném vysušení pokožky (u svrabu ne). Sírová mast je vhodná i pro děti, kojící ženy i těhotné.

Použití masti:

Sírovou mast si při léčbě svrabu pacient natírá zhruba 3 dny po celém těle, a až čtvrtý den se smí vykoupat a převléknout (kdyby se převlékal každý den, infikoval by tak veškeré oblečení, které s ním přišlo do kontaktu). Po třídenní přestávce se aplikace sírové masti opakuje znovu, tak dlouho, dokud příznaky zcela nezmizí. Přestože se pacient léčí sirovou mastí, nemusí se hned zbavit svědění, to může přetrvávat ještě několik dní, že ale je léčba úspěšná pozná jednoduše, a to tím, že se netvoří nové pupínky. Po vymizení příznaků je důležité kůži i nadále zvláčňovat klidně i běžnými tělovými mléky nebo podobnými příznaky.

Příprava masti:

Domácí sirná mast se dá lehce vyrobit i doma. Je k tomu potřeba prášková síra a kokosový olej (místo kokosového oleje se dá použít lékařská vazelína, nebo třeba i olivový olej). V oleji je třeba práškovou síru rozmíchat tak, aby vznikla pasta, kterou si pacient nanese na celé tělo a nechá ji 24 hodin působit. Léčba domácí sirnou mastí trvá déle a je třeba ji i opakovat každý den po dobu 12 dní. Sirná pasta se z těla musí smýt pomocí mýdla s obsahem síry.

Zdroj: Sirná mast na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem OCHRANA PLETI PROTI MRAZU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Jako nejlepší ochrana pleti proti mrazu a proti omrzlinám poslouží výborně lékařská vazelína. Lékařská vazelína je vedlejší produkt ze spracování ropy. Lékařská vazelína je zcela bezpečný vodu-odpuzujízí krém, bez zápachu, bílé průsvitné barvy. Nanáší se na pleť v tenoučké vrstvě i jako podkladní vrstva pod make up. Lékařská vazelína se dá běžně koupit v lekárně za 40 Kč 200 ml. Levné, rychlé, vtipné a účinné řešení proti mrazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ochrana pleti proti mrazu.

Účinky

Sírové mýdlo zbavuje pleť nečistot, hloubkově čistí, pokožka zůstává přirozeně jemná. Tvorba kožního mazu je omezena díky obsažené síře, pleťové póry jsou uvolňovány a vyčištěny, tvorba komedonů je snižována. U svrabu je toto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. Léčebným prostředkem je sírová mast.

Síra je nejstarším a dosud nejefektivnějším, dobře aplikovatelným, bezpečným a levným prostředkem k léčbě svrabu. Má účinky antiparazitární, antibakteriální, antimikrobiální, keratolytické, antiseboroické a mírně hyperemizující. K terapii svrabu se využívá sulphur praecipitatum (precipitovaná síra). Ta účinkuje pouze v dobře zvoleném masťovém základu (například vazelína, měkký žlutý parafin, vepřové sádlo).

Po aplikaci síry na kůži se vyvíjí sirovodík. U dospělých se volí 10–20% koncentrace, u větších dětí až 5%, u malých dětí 2,5%, která se nepřekračuje. Dosud nebyla hlášena rezistence na tuto terapii.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veru.

Já trpím odjakživa ekzémy a popraskanou pokoškou, a jediná spolehlivá medicína je obyčejná VAZELÍNA - doporučuju všem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rada

Použití v domácnosti

Kyselina sírová není vhodná pro používání v domácnosti, a to pro její zdravotní nebezpečí – poleptání pokožky.

Zdroj: Kyselina sírová

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petrželka Stanislav.

Poslední dobou mě začalo svědit kolem nosu a uvnitř nosu.Mastičky nepomáhají ,ani lékařská vazelína.Prosím o Vaše zkušenosti.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svědění nosu použijte krém Myfungar, který aplikujte 2 krát denně asi tak sedm dní a mělo by to zmizet.

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Kyselina sírová do bazénu

Také kyselina sírová snižuje pH vody v bazénu. Na úpravu stačí (cca do pH 7) 38% kyselina sírová, případně solná (ta je vhodnější pro tvrdou vodu).

Obvykle pro snížení pH bazénové vody platí: 30 ml kyseliny sníží pH 1 m3 vody o 0,1.

Při kontaktu koncentrované kyseliny sírové s pokožkou dochází k závažnému poleptání, vdechnutí jejích výparů může způsobit vážné poruchy dýchání a její požití může být až smrtelné. V množstvích, která se přidávají do potravin, je to však bezpečná látka.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem REZANI ,PALENI V NOSE V PRAVE DIRCE PRI NADECHOVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ,potrebvala bych poradit byla jsem vic jak pred mesicem bezne nachlazena a ted uz nejsem, ale zustalo me v prave dirce bolestive rezani pri nadechovani na orl jsem dostala nosni kapky dymestin a nic nepomaha koupilajsem si kapky morskou sul taky nic inhauju paru a stav se nelepsi,tak bych chtela poradit jsem v prechodu a beru lek tamoxifen a uz me zacina i suchost v ustech a bolest hlavy dekuji juzkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste použít lékařskou vazelínu. Dejte si vazelínu na štětičku a rozetřete ji všude, kam dosáhnete. Vazelína nahradí chybějící zvlhčení a omezí nepřijemné pálení. Nic dalšího už nepoužívejte a nechte nos v klidu zahojit.

Zdroj: diskuze Rezani ,paleni v nose v prave dirce pri nadechovani

Tip na lesklé řasy

Výrazně lesklé řasy lze v domácím prostředí dosáhnout pomocí lékařské vazelíny. Lékařská vazelina řasy obalí, tím je mírně zmohutní a krásně projasní. Vazelína se na řasy musí nanést jen v nepatrné vrstvičce pomocí čistého štětečku z nějaké staré maskary. Tímto štětečkem se pak řasy několik sekund vyčesávají a tím se účasně pomocí vazeliny vyleští. Vazelina řasy nijak zvlášť nevyživuje a ani nijak významně nedráždí oči, Vazelína v oku může na několik minut zapříčinit rozmazané vidění, které se samo napraví. Stejný postup se dá použít i pro lesklé obočí.


Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Diskuze

V diskuzi VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

k bělení včelího vosku se používá kyselina fosforečná,slyšel jsem,že se používá i
kyselina sírová.máte s tím někdo nějakou zkušenost?--co a jak---

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyvařování včelího vosku

Je lepší sírová mast, nebo mýdlo?

Síra se používá v masťovém základu a je na svrab účinná. U dospělého pacienta se používá 10–20% sirná vazelína, zatímco u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1x denně tři po sobě následující dny.

Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat zásady zevní léčby. Mast se má stejnoměrně vtírat do kůže po koupeli na celé tělo, po koupeli je však nezbytné tělo důkladně osušit. Na osobní hygienu lze použít i sírové mýdlo SulfaDerm. Každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní.

Mast je v tomto případě léčebným prostředkem, kdežto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. U těhotných, kojících matek a dětí je sirná mast lékem první volby, konkrétně precipitovaná síra ve vazelíně. 5% permetrin se může použít u dětí od dvou měsíců věku.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÍŘATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli višňovský balzám Mohu použít i na morče. Morče na farmě má svrab. Tak se chci jen zeptat jestli to mohou používat i zvířata. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dá se použít i na zvířata, ale na svrab višněvského balzám neúčinkuje ani na lidech, ani na zvířatech. Účinné léky proti svrabu je mast Infectoscab a nebo sírová mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvířata

Bezpečnostní list

Zde se můžete podívat na bezpečnostní list kyseliny sírové.

Zdroj: Kyselina sírová

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB A SIROVA KURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal z Martina.

dobry den,

nas syn ma pat rokov a dostal svrab. chcem sa spytat ci po stvordnovej sirovej kure su znicene vsetky vajcka svrabovky. syn ma citlivu pokozku a stale ho to svrbi. snazime sa pokozku premastovat tak ako nam odporucila doktora. mame vsak obavy ze svrabovka nebola znicena uplne. je to mozne? dakujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den, při nejistotě raději znovu zajděte k doktorce, aby synka prohlédla a zkontrolovala účinnost léčby. Jen tak uspíšíte synovo vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab a sirova kura

Cena

Cena 33% kyseliny sírové se pohybuje v rozmezí od 30 do 50 korun za 1 litr.

Tato kyselina se dá koupit pouze v koncentrátu, který je 33% a nižší.

Zdroj: Kyselina sírová

Poradna

V naší poradně s názvem WWW KYSELINA SÍROVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Repáň.

rád bych koupil kyselinu sírovou tak 70% extrakt tak 20 lirů. poradí mi někdo kde

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

70% kyselinu sírovou můžete koupit v minimálním množství 50 litrů. Dodává se ve speciálním soudku, který je vratný oproti záloze. Cenu a způsob dodání musíte dohodnout individuálně. Obchod má několik výdejních míst. Dotaz na cenu pořídíte tady: oqema.cz/cz/dotaz/Ky…
A vydejní místa jsou vidět tady: oqema.cz/cz/kontakty/

Zdroj: diskuze Www kyselina sírová

Pomůcky

Při glycerinovém klystýru je potřeba ricinový olej nebo glycerin; 100–200ml Janetova stříkačka; slabší rektální rourka nebo Nelatonův katétr; čtverce buničiny; jednorázová podložka; vazelína; dřevěná lopatka; gumové rukavice; emitní miska; toaletní papír; podložní mísa.

Zdroj: Glycerinový klystýr

Poradna

V naší poradně s názvem IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šejk.

Dobrý den

Mám atopický ekzém a teď to vypadá navíc i na svrab. Sírová mast ale nepomohla a i po aplikaci Infectoscabu se mi stále ještě dělají nové pupínky v řadách po 3 i 4.
Jak a kde je možné sehnat Ivermektin pro člověka? je to jen na předpis?

Děkuji

Šejk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností nemáte svrab, protože Infectoscab účinkuje spolehlivě. Kdyby to byl svrab, určitě by ho jedna nebo druhá mast zabila. Ivermektin je u nás dostupný ve formě masti s názvem Soolantra a je na lékařský předpis. Můžete o něj požádat kteréhokoli kožního lékaře. Ale spíše bych hledal příčinu jinde.

Zdroj: diskuze Ivermektin

Shrnutí

  1. Síra (18 procent) začleněná do sapo mollis je při léčbě svrabu účinnější než masti ze síry, protože mýdlo se snadno aplikuje a to usnadňuje jeho správné použití.
  2. Při použití tohoto přípravku se prakticky vůbec nevyskytuje sírová dermatitida.
  3. Mýdlo se sírou je užitečné tam, kde je prospěšná síra na velkých plochách těla a jako profylaxe některých parazitů.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi JAK SE DÁ VYROBIT CHLOROFORM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Nevíte někdo jak se dá doma vyrobit chloroform?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yeric.

líh kyselina sírová chlorové vápno poměr: 100 :20 : 20 Destilací této směsi získáte chloroform .

Zdroj: diskuze Jak se dá vyrobit chloroform

Mast na svrab bez receptu

Bez receptu se na léčbu svrabu od nepaměti používá sírová mast. Sírová mast je „silná“, ale zároveň bezpečná, takže se nemusíte bát ji použít i u dětí, kojících matek a těhotných. Je citlivá k pokožce a je bez předpisu.

Použití:

  • Vykoupejte se, osušte a naneste mast rovnoměrně na kůži těla i na obličej, a to i u dětí.
  • Mast natírejte po celém těle po 3 dny a teprve 4. den se vykoupejte.
  • Po 3denní přestávce kúru opakujte až do úplného zmizení příznaků.
  • Použité spodní a ložní prádlo vyperte minimálně na 60 °C, vyžehlete a 3 dny nepoužívejte, ostatní prádlo či obuv nepoužívejte alespoň 5 dní (déle parazité svrabu mimo kůži nepřežijí).
  • Po přeléčení sirnou mastí může nějakou dobu přetrvávat svědění, ale nesmí se tvořit nové pupínky, příznaky do několika dní samy odezní. Kůži poté promazávejte běžnými tělovými mléky nebo přípravky na snížení pocitu svědění.
Složení:
  • ambiderman, síra (3,3 %), olivový olej.
Balení:
  • PS kelímek se šroubovým uzávěrem a vnitřní vložkou z PP. Objem 50 ml.

Zdroj: Léčba bez receptu

Výhody použití sírového mýdla na svrab

U této metody nebyl hlášen žádný případ sírové dermatitidy. Obsah síry v mýdle je 18 procent a pro tři aplikace na dospělé tělo postačí celkem 30 gramů tohoto mýdla. Při jedné aplikaci se využije přibližně 1,8 gramu síry. Tento přípravek je snadno použitelný a nepoškozuje oblečení. Sírové mýdlo může být použito i v jiných dermatologických podmínkách, kdy je indikována sírová mast na velké plochy nebo jako profylaxe proti parazitům.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Kde se dá Solfatan koupit

Solfatan je český výrobek a již historicky po řadu desetiletí ho vyrábí chemička Spolana Neratovice ve své divizi NeraAgro www.neraagro.cz.

Solfatan je voně prodejný výrobek používaný především v lázeňství. Dá se koupit v lékárně a nebo i na internetu. Jeho cena je nízká. Nejmenší balení 400 gramů vyjde na 90 Kč a pro jednu mnohačlennou rodinu je v něm síry na výrobu masti víc než dost. Zde si můžete prohlédnout aktuální cenu i to, jak výrobek vypadá: Solfatan cena.

Lékařskou vazelínu zakoupíte volně v drogerii, v lékárně nebo na internetu. Její aktuální cenu můžete vidět zde: Lékařská vazelína cena.

Zdroj: Jak použít Solfatan na svrab bez předpisu?

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit?

Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

  • Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
  • Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
  • Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
  • Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lékárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Sírová mast na svrab

Tuto domácí mast na svrab ze síry si můžete vyrobit velmi levně doma z práškové síry a kokosového oleje. Pokud neseženete kokosový olej, můžete použít lékárenskou mast Ambiderman, olivový olej a podobně, prostě něco, v čem rozmícháte práškovou síru, aby vám vznikla pasta (i Indulónu).

Pastu, která takto vznikne, nanesete na celé tělo a nechte působit po dobu 24 hodin. Toto celodenní natření domácí mastí proti svrabu opakujte každý den po dobu 3 dní. Sírovou mast proti svrabu z těla smyjte jednou denně mýdlem s obsahem síry.

Pokud neseženete práškovou síru, tak můžete použít široce dostupný Solfatan Pro Balneo 4x100 g. To je sirný přípravek do koupelí a zábalů používaný v lázeňství do koupelí při léčbě revmatismu, dnových obtíží, arthritických a neurotických obtíží. 40% jeho obsahu tvoří prášková síra.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Výroba

Koncentrovaná kyselina sírová (96–98%) je hustá olejnatá kapalina, 1,8krát těžší než voda. Je neomezeně mísitelná s vodou, při ředění se uvolňuje velké množství tepla. Má silné dehydratační účinky, zuhelnaťuje většinu organických látek. Je hygroskopická, pohlcuje vodní páry. Koncentrovaná kyselina sírová je velmi reaktivní a má oxidační účinky. Reaguje téměř se všemi kovy kromě železa (pasivuje jej), olova, zlata, platiny a wolframu. Zředěná kyselina sírová nemá oxidační schopnosti a reaguje s neušlechtilými kovy za vzniku vodíku a síranů, s ušlechtilými kovy nereaguje. Kyselina sírová je silná dvojsytná kyselina, která tvoří dva typy solí – sírany a hydrogensírany.

Kyselina sírová byla známá již od středověku, kdy byla připravována arabskými alchymisty suchou destilací (tepelným rozkladem) zelené skalice. Nebyl o ni příliš velký zájem, proto byla připravována pouze v malých množstvích v lékárnách. Teprve v 17. století se zvýšil zájem o její výrobu, což souviselo s jejím využitím při bělení tkanin a jako rozpouštědla při barvení oblíbeným modrým barvivem indigem. Nejprve se vyráběla ze zelené skalice stejným způsobem, jako ji vyráběli alchymisté, poté se vedle zpracování zelené skalice z důlních vod začaly uplatňovat další postupy, zejména výroba z vitriolových břidlic.

Zpracování vitriolových břidlic se stalo v 2. polovině 18. století základem pro výrobu české dýmavé kyseliny sírové – olea. Provozy, ve kterých tato výroba probíhala, byly nazývány „olejny“. Tuto výrobu ve velkém zavedl Jan Čížek v roce 1778 v chemickém závodě ve Velké Lukavici u Chrudimi a brzy poté následovaly další podniky, ve kterých se česká dýmavá kyselina sírová začala vyrábět. V první polovině 19. století se česká dýmavá kyselina sírová stala celosvětově známým pojmem a na její výrobě byl závislý německý i anglický textilní průmysl. V 70. letech 19. století u nás dosahovala roční produkce kyseliny sírové 6 000 tun. Na konci 19. století tato výroba zanikla.

Podstatou výroby bylo pálení (tepelný rozklad) síranu železitého, který se získával větráním a vyluhováním vitriolových a kyzových břidlic. Vznikající oxid sírový byl pohlcován ve vodě nebo kyselině sírové.

Jiným způsobem výroby kyseliny sírové byla komorová výroba, která byla spuštěna v Anglii v Oxfordu již v roce 1746. U nás byla výroba anglické kyseliny sírové z dovážených surovin (sicilské síry a chilského ledku) poprvé zavedena ve Velké Lukavici v roce 1807. Jednalo se o nitrózní způsob výroby, při němž se k oxidaci oxidu siřičitého používal oxid dusíku. Oxidace probíhala v uzavřených olověných komorách. Ztráty oxidu dusíku při výrobě kyseliny sírové podstatně snížil J. L. Gay-Lussac v roce 1827, kdy zavedl protiproudou absorpci oxidu dusíku do kyseliny sírové v olověné věži nad komorou – šlo o takzvanou věžovou kyselinu sírovou. Poslední výroba „věžové“ kyseliny sírové u nás zanikla až na konci 80. let 20. století v Lovosicích. Komorovým způsobem výroby se získávala kyselina s koncentrací maximálně 76 %.

V roce 1831 si britský obchodník s octem Peregrine Phillips nechal patentovat kontaktní způsob výroby kyseliny sírové. V roce 1897 byla v Ústí nad Labem poprvé zavedena kontaktní výroba, tehdy s platinovým katalyzátorem. Tento způsob výroby je náročnější než komorový, poskytuje však čistší a koncentrovanější kyselinu sírovou. Kontaktní způsob výroby kyseliny sírové se s určitými úpravami používá dodnes.

Základní surovinou pro přípravu oxidu siřičitého je síra, která se dováží z Polska. Do spalovací pece se vstřikuje síra v roztaveném stavu v podobě drobných kapiček. Hořením vznikající teplo se z pece odvádí chladicím systémem a dá se využít k výrobě elektrárenské (vodní) páry. Vzduch se dodává suchý a předehřátý, k odstranění vody se využije vyráběná koncentrovaná kyselina sírová. V minulosti byl základní surovinou pro přípravu oxidu siřičitého pyrit a další sulfidy, což však dnešní spotřebě nestačí. V celosvětovém měřítku představuje pražení pyritu už jen asi 15 % produkce. V současnosti se stává hlavní surovinou síra získávaná z odsiřovacích procesů (čištění zemního plynu, rafinérie ropy, koksovny, hutě, elektrárny). Ve světě kryjí odsiřovací procesy asi dvě třetiny světové spotřeby síry, v České republice je to jen cca 20 %.

Využití kyseliny sírové je velmi široké. Používá se zejména při výrobě průmyslových hnojiv, pigmentů, plastů, barviv, léčiv, výbušnin. Dále má využití v papírenském, textilním i potravinářském průmyslu, při úpravě rud, zpracování ropy, sušení a odvodňování látek, při úpravě pH vody.

Zdroj: Kyselina sírová


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP