Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

SVRAB SVĚDĚNÍ PO INFECTOSCABU

OBSAH

Umírající svrab svědí

Umírající zákožka svrabová uvolňuje do postiženého organismu protein, který může vyvolávat nepříjemné svědění. Proto i po likvidaci parazita může pacient pociťovat svědění, ačkoli je původce nemoci zlikvidován. Svědění je tedy dáno imunitní reakcí na tento protein.

Zdroj: Svědění po léčbě

Diskuze

V diskuzi SVRAB DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irenka.

Poradíte mi někdo,jak se dá identifikovat svrab?Vyrazily se mi rudé pupínky na různých částech těla, ale ne na typických pro svrab (meziprstí apod.). Po aplikaci Infectoscabu (před 3 dny)žádná úleva,ani od svědění, ani vyrážky.Jsem velice čistotná,marně přemýšlím,kde bych k tomu mohla přijít.Děkuji předem za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab diskuse

Svrab na zadku

Typická jsou i místa svědění na určitých partiích těla. Nejčastějšími místy svědění jsou meziprstní prostory, podpažní jamky, loketní ohbí, u žen okolí dvorců prsních bradavek, u mužů na genitálu, kolem pasu, v dolní oblasti hýždí. Kromě těchto typických míst může zákožka svrabová napadnout i kůži v dalších částech těla, například záda, obličej a u dětí kštici. Není výjimkou, že svrab se u člověka může vyskytnout i na zadku. Pro ilustraci přikládáme foto.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Svědění

Úporné svědění se vyskytuje na místech, kde se zákožka cítí nejlépe. Což bývá v meziprstních prostorách, na zápěstí, v podpaží, kolem pupku, na hýždích i genitáliích. Svědění je nesnesitelné zvláště v noci, protože zákožka je nejvíce aktivní v teple. Pokud ji ale vystavíte teplotám nad 50 stupňů, zahyne. Zrovna tak skončí svůj život, když se 3 až 4 dny nedostane k dalšímu hostiteli.

Zdroj: Svrab kožní onemocnění u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šejk.

Dobrý den

Mám atopický ekzém a teď to vypadá navíc i na svrab. Sírová mast ale nepomohla a i po aplikaci Infectoscabu se mi stále ještě dělají nové pupínky v řadách po 3 i 4.
Jak a kde je možné sehnat Ivermektin pro člověka? je to jen na předpis?

Děkuji

Šejk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností nemáte svrab, protože Infectoscab účinkuje spolehlivě. Kdyby to byl svrab, určitě by ho jedna nebo druhá mast zabila. Ivermektin je u nás dostupný ve formě masti s názvem Soolantra a je na lékařský předpis. Můžete o něj požádat kteréhokoli kožního lékaře. Ale spíše bych hledal příčinu jinde.

Zdroj: diskuze Ivermektin

Svrab video

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Smutná.

Dobrý den, existuje nějaký test, který určí, zda se jedná o svrab?
Několik kožních lékařů diagnostikuje odlišné onemocnění. Jak dále postupovat prosím?
Děkuji
Olga Smutná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Je u svrabu podmínka svědění u každého případu?? Pokud je někdo bez tohoto svědění, tak to asi není svrab ne?? Je nějaký test? Četla jsem ze ano nějaká lampa na prosviceni a i stěry. Kde mi ho udělají??

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Jak na svrab ve vlasech

Zákožky se mohou objevit i ve vlasech. Zde je vhodné použít dle tradiční léčby i tea tree olej, který přidáte do tekutého mýdla a šamponů. Proti svědění se doporučuje Analergin a také mýdlo s obsahem síry.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanesa.

Dobry den,minuly tyden jsem zjistila,ze mam svrab..Dostala jsem mast ze siry,kterou jsem se mazala 3dny..ale svedeni neprestalo,je mozne ze mi svrab zmizek,ale nejaky cas svedeni zustane??Predem dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění u svrabu přetrvá ještě několik dní po usmrcení zákožky svrabové. Používejte mast podle doporučení svého lékaře a vydržte ještě týden být trpělivá. Pak by to mělo přestat. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka

Neléčený svrab

Na těchto fotografiích můžete vidět, jak vypadá neléčený svrab.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Děkuji. Bohužel nemůžeme z prac. důvodů odjet na delší dobu:( Takže si zopakuji koloběh pomocí InfectoScabu, nic jiného nám stejně nezbývá. Snad se to povede, ulevilo by se nám. Jsem denně ve fitku, i tam se ale snažím být "krytá", nevím, zda jsem to nechytila tam někde. Šílené jak tvor, který není vidět, může znepříjemnit život!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Úplně se bojim to i napsat, ale vypadá to, že jsme konečně uspěli a svrabu se zbavili. Mám jen hodně podrážděnou pokožku po dvojí aplikaci Infectoscabu, což se může prý vzpamatovávat i několik týdnů, každopádně mne doktorka poslala ještě na konsilirání vyšetření, pro jistotu. Pomáhá mýdlo Balneum Hermal, doporučuji.

Zdroj: diskuze Svrab

Příznaky svrabu

Svrab způsobuje silné svědění, které je obvykle horší v průběhu noci, a dochází k tvorbě vyrážky s malými puchýřky nebo vřídky. Nejčastěji jím trpí mladší jedinci, zejména děti, které mají horší kožní reakce. Obvykle trvá několik týdnů, nežli se objeví svědění a kožní vředy. Ale pokud jste již jednou svrab měli, objeví se u vás příznaky během několika dní.

Příznaky svrabu:

  • svědění;
  • viditelné chodbičky na kůži, které jsou několik milimetrů až centimetrů dlouhé;
  • chodbičky vyskytující se na místech s jemnou kůží: meziprstní prostory, okolí genitálií, prsní bradavky, podbřišek, hýždě, zápěstí a loketní záhyby;
  • u dětí se často vyskytuje na dlaních, ploskách nohou, obličeji a zádech;
  • v místech poranění kůže se tvoří strupy, které mohou být rozškrábány, což vede k tvorbě infekce;
  • může dojít k silnější alergické reakci.

Zdroj: Co způsobuje svrab

Příčiny

Svědění je většinou projevem nějakého lokálního poškození kůže, provází například bodnutí hmyzem, podráždění různými chemikáliemi a podobně, a odezní po zhojení defektu. Také různá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizovaná svěděním spolu se svými viditelnými projevy, například lupénka či atopický ekzém, z přenosných chorob je to například svrab a jiná parazitární onemocnění. Tato onemocnění léčí dermatolog.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Svědění po úspěšné léčbě

Při úspěšné léčbě se svědění většinou zmírní už po dvou dnech, ale může trvat v reakci imunitního systému na protein roztoče i několik týdnů. Tento stav se tedy nesmí chápat jako selhání léčebného postupu. Rovněž příliš časté používání léčebných prostředků proti svrabu může vést k podráždění pokožky. Neutuchající svědění však bývá častěji zapříčiněno opětovným nakažením od rodinných příslušníků nebo nesprávným použitím léčebných prostředků. Při poctivě provedené terapii je prognóza na uzdravení velmi dobrá.

Zdroj: Svrab a jeho léčba

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Byla jsem u kamarádky na návštěvě a ta mi po měsíci sdělila, že doma měli svrab. Přinesla si ho z nemocnice, když byla na vyšetření. Teď mám obavy z toho, že jsem ho u ní mohla chytit. Tak po 14 dnech mě hrozně svědily nohy a já tomu nevěnovala pozornost, protože jsem něvěděla o tom svrabu. Pak svědění přestalo a já mám strach, že se svrab objeví i u mě. Po měsíci mě nic nesvědí, občas mám někde nějaký pupínek ale jak se popisuje úporné noční svědění nemám. Je možné, že jsem svrab dostala a ještě se u mě projeví? Děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jarko, buďte v klidu, svrab evidentně nemáte. A nemocnice, jako zdroj nákazy u Vaší kamarádky, se mi zdá dosti nepravděpodobný. Pokud skutečně měla svrab, tak ho zřejmě chytla někde jinde, ale jistě ne v nemocnici. Často se v poslední době stává, že se lidé nakazí ze sedačky v hromadné dopravě, kde před nimi seděl nakažený člověk. Například u bezdomovců je toto chování nyní v zimních měsících časté. V MHD jezdí, aby se trochu ohřáli a při tom na sedačce po sobě mnohdy mimo charakteristického zápachu zanechají i zákožku svrabovou. Právě v MHD bych v zimních měsících hledal nejpravděpodobnější zdroj nákazy svrabem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Příčiny silného drbání u psa

Svědění kůže se nejčastěji objevuje při napadení parazity, roztoči, při bakteriálních infekcích nebo je průvodním znakem alergie. Ostatní kožní projevy mohou souviset s hormonální nerovnováhou, hypotyreózou (snížená funkce štítné žlázy), Cushingovým syndromem (nadprodukce kortizolu v nadledvinách), s různým typem rakoviny, autoimunitním onemocněním kůže anebo svědění může způsobit svrab. Pro správnou diagnostiku onemocnění je důležité i to, v jakém výživovém stavu se pes nachází, jaké má nálady a jak reaguje na nejrůznější podněty. Včasné zahájení léčby má příznivý efekt na průběh onemocnění.

Zdroj: Co na svědění kůže u psa

Diskuze

V diskuzi SVRAB U ČLOVĚKA FOTOGALERIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Já jsem dostala svrab v jednom laciném kempu o letních prázdninách v Rumunsku. Vůbec jsem nevěděla, že je to svrab, až když jsem se vrátila do ČR, tak mi na kožním zjistili že jde o svrab. Myslela jsem že mám alergii na nějaké trávy, které rostly v Rumunsku. Byla jsem tam u místní léčitelky a ta mi dala vodu na potírání, ale myslím že to byl obyčejný ocet. Svědění trochu povolilo, ale stále to přetrvávalo. Až v ČR jsem na to dostala mast infectoscab a to mi opravdu pomohlo. Už po dvou dnech jsem viděla úbytek pupínků, ale svědění ještě trvalo několik dní po namazání. Po dvou týdnech zmizelo všechno, pupínky i svědění. Posílám fotografii, jak vypadaly projevy svrabu na mojí kůži.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab u člověka fotogalerie

Svrab a bylinky

Pokud se nemůžete dostat z nějakého důvodu k lékaři, tak vám zde nabízíme alternativní léčbu svrabu pomocí bylinek.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Diagnostika svrabu

Lékař diagnostikuje svrab podle příznaků. Někteří lékaři potvrzují diagnózu tím, že hledají stopy roztočů ve vzorku kůže. Lékař jemně seškrábne suchou pleť z postižené oblasti a zkontroluje ji pod mikroskopem. Tento test není bolestivý.

Fotogalerie svrabu

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět svrab: svrab fotogalerie.

Zdroj: Co způsobuje svrab

Co proti svědění

Používají se masti a krémy s obsahem látek, které zákožky zničí. Tyto přípravky je však nutno aplikovat na celé tělo od krku dolů. Přípravek musí působit na zákožky kontaktně. V místě, kde mast není nanesena, mohou zákožky přežívat. Léčebnou kúru, během které je nemocnému doporučeno se nemýt, je nutno podstoupit opakovaně; jednorázová aplikace nestačí. Po každé kúře je nutno všechno prádlo opět vyvařit a teprve potom se vykoupat. Při intenzivním svědění lze použít antihistaminika nebo lékař může předepsat kortikosteroidy. Svědění a posvrabová dermatitida mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby.

Zdroj: Svrab a jeho léčba

Svrab u člověka fotografie

Fotografie s nákazou svrabem u člověka můžete vidět na těchto webových stránkách:

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Projevy svrabu u psa

Psí svrab obvykle způsobuje kruté svědění. Pes se úporně škrábe nebo si hryže kůži, aby si ulevil. Kůže psa, podrážděná neustálým škrábáním a kousáním, se může lehce infikovat. Svědění může být někdy tak hrozné, že pes nevěnuje pozornost jídlu, pití ani odpočinku. I když to není vždy pravidlem, vážné případy svrabu mohou mít za následek sekundární infekce způsobené bakteriemi nebo kvasinkami a na podrážděné kůži vytvářejí bílou škraloupovitou krustu. Navíc je u psů se sekundární infekcí častý úbytek váhy, horečka nebo zvětšené lymfatické uzliny. Lokalizace je v psí srsti v jednom nebo dvou lysých flecích nebo flecích, kde je srst řidší. Obvykle nejsou tato místa zanícená a podrážděná a nezpůsobují silné svědění. Jestliže svrab sám od sebe nezmizí, může proniknout do celého těla, což má za následek generalizovaný demodektický svrab. Na psím těle se vytvoří početné lysé fleky nebo fleky s řídkým ochlupením. Fleky mohou měřit v průměru 2,5 cm. Kůže v těchto místech bývá zrudlá, šupinatá nebo ztvrdlá. Svědění nebo ztráta ochlupení bývají ale i příznakem různých alergií, hyperadrenokorticizmu (Cushingův syndrom), cukrovky, zvýšené činnosti štítné žlázy nebo jiné parazitické infekce. Proto je důležité potíže konzultovat s veterinářem, který stanoví správnou diagnózu a navrhne vhodnou léčbu. Paraziti způsobující psí svrab nejsou přenosní na člověka.

Zde můžete vidět, jak vypadá psí svrab.

Zdroj: Projevy svrabu

Jak poznám, že mám svrab

Zákožka svrabová se dostává pod kůži během 2,5 minuty a inkubační doba se pohybuje okolo 21 dnů při první infekci, při opakované infekci se jedná pouze o 1–3 dny. Není možná nákaza běžným denním stykem, například pouhým podáním ruky či jedním dotykem. Onemocnění svrabem se hlásí orgánu ochrany veřejného zdraví – epidemiologovi.

Charakteristické pro svrab je svědění celého těla, především pak v noci, kdy je člověk přikrytý peřinou a je více zahřátý, což zákožce zlepšuje vitalitu. Na kůži se objevují chodbičky esovitého tvaru o délce 0,5–1 cm, zakončené drobným puchýřem nebo pupínkem. Jedná se o místa s jemnou kůží, jako jsou meziprstní prostory rukou, zápěstí, lokty, podpaží, kůže kolem pupku a prsních bradavek, penis, hýždě a klenby nohou. Svědění je nesnesitelné a dochází ke škrábání, čímž se stav ještě zhoršuje. Objevují se tak sekundární příznaky svrabu jako oděrky, zhrubění kůže, a dochází ke změně pigmentace.

Existují i méně typické formy onemocnění jako svrab norský, který se vyskytuje u osob s poruchou imunity, sníženou vnímavostí svědění či mentálně retardovaných osob. U klasické formy svrabu se na kůži vyskytuje kolem 12 zákožek, u osob s poruchou imunity je to i více než 1 milion. Svrab je v tomto případě vysoce nakažlivý. Další forma svrabu, takzvaný svrab mytých, se vyznačuje ne tak zřetelným kožním onemocněním, ale úporným nočním svěděním.

Zdroj: Svrab a jeho léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP