Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

VYRÁŽKA PODOBNÁ SVRABU

OBSAH

vyrazka po lecbe svrabu

Vyrážka podobná svrabu

Rozpoznání svrabu je složité, často infekce bývá zaměněna za vyrážku podobnou svrabu. Zde najdete fotografie, jak tato podobná vyrážka může vypadat.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE ZBAVIT SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Léčil se někdo v nemocnici a jak to dopadlo.Zbavil se svrabu? Děkují za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se rychle zbavit svrabu

Za jak dlouho zmizí vyrážka

U svrabu žádná přírodní léčba neexistuje, masti na předpis prostě musí zabrat. Svědění a podráždění kůže mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby z důvodu rozkladu mrtvých zákožek uvězněných v kůži.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem 4 dny po preleceni Infectoscabem a již od druhého dne kůže vypadá hůř než předtím (červené pupínky a puchýřky a vystoupila více vyrážka na klasických místech - břicho, podpaží, ruce). Je to reakce na mast nebo se mi to ještě víc "rozjelo"? Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infectoscab léčí svrab tím, že usmrtí všechny živé roztoče. Mnoho z nich zahyne v chodbičkách pod kůží odkud už nevylezou a začnou se tam rozkládat. Tím způsobí drobné záněty projevující se jako nové červené pupínky. Tento stav by se měl upravit s postupnou výměnou pokožky, která trvá 28 dní. Úlevu ale pocítíte mnohem dříve. Trpělivost a klid jsou teď vašimi nejlepšími pomocníky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Jablečný ocet

O jablečném octu bylo napsáno mnoho a někteří věří, že může být účinný při léčbě svrabu. Existuje však jen málo důkazů na podporu tvrzení. A ze široké zkušenosti všech důvěřivců vyplívá, že ocet je proti svrabu neúčinný.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nika.

Dobrý den, jak dlouho má být člověk se svrabem doma? A když je 4 dny po namazání InfectoScab tak kdy může do kontaktu s blízkými osobami? A jak dlouho trvá než se úplně ztratí ta vyrážka? A co doporučujete za mast na to aby to nesvědělo? Děkuji předem za odpověď.

Nika

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Prevence svrabu

Všeobecným předpokladem boje proti svrabu je osobní hygiena, ochrana před sexuálním kontaktem s neznámou osobou a hygiena v hromadných ubytovnách.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉKY PROTI SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milana Svecena.

Prosím o radu, jak používat tea tree olej při léčení opakovaného svrabu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí léky proti svrabu

Kurkuma

Jen málo důkazů podporuje účinnost kurkumy při léčbě svrabu. Někteří lidé však tvrdí, že je účinná při zmírňování příznaků.

Léčba svrabu kurkumou nezastaví příznaky nebo nevyléčí zamoření, takže nakažení budou stále vyžadovat jiné metody léčby.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVRABU OCTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Pomůže to ?A na jak dlouho?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet dokáže zabít svrab, který se právě pohybuje na pokožce. Ovšem svrab je po většinu času zalezlý v komůrkách hluboko v kůži a tam se ocet nedostane a svrab se tak vůbec pomocí octa nevyléčí. Ocet je na svrab nedostatečně účinný. Jediný osvědčený lék na svrab je sírová mast, infektoscab a nebo pak orálně podávaná antiparazitika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Domácí léčba svrabu

Domácí léčbě svrabu, by vždy mělo předcházet lékařské vyšetření, přestože řada pacientů sama snadno pozná, že trpí svrabem. Příznaky tohoto onemocnění jsou totiž výrazné a obvykle nenechají pacienta na pochybách, co ho postihlo. Hlavním a nejvýraznějším příznakem je extrémně svědivá červená vyrážka, jejíž svědění se ještě zhoršuje večer před spaním. V některých případech může navíc pacient sledovat na kůži malé hrbolky a cestičky kudy se zákožka svrabová zavrtala do kůže.

K domácí léčbě se může využít některá z níže uvedených bylinek.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den,
Kožní lékař diagnostikoval svrab. Předepsal mast infectoscab hen mně a synovi. Manžel prý nemusí, když to nemá. Je to správně?
Nyní po 14 dnech, co jsme se se synem namazali a po všem tom martyriu hyg.opatreni se manželovi objevila na vnit.strane stehen vyrazka. Může to byt zase ono?
Jestli ano, tak to se synem můžeme mit znovu?
Děkuji Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když manžel neměl příznaky svrabu, tak skutečně není třeba aplikovat mast na svrab jako prevenci.
Předávání svrabu mezi členy rodiny je možné a časté, například prostřednictvím společného ručníku nebo v manželské posteli, na pohovce a podobně. Na druhou stranu vyrážka na vnitřní straně stehen nemusí být svrab, ale obyčejná dermatitida, například vlivem tření kalhot a nebo opruzenina. Zkuste nejdříve manželovi mazat na vyrážku kalciovou mast a kdyby to nepomohlo a hodně to svědilo zejména v noci, tak bude třeba aplikovat infectoscab i na manžela. Svrab se může takto předávat stále dokola, protože po vyléčení nevzniká imunita, jako například u neštovic.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u lidi

Diagnostika svrabu

Svrab může diagnostikovat a léčit pouze lékař, praktická zdravotní sestra, asistent lékaře, pediatr nebo dermatolog.

Zdroj: Léčba svrabu

Diskuze

V diskuzi POKROČILY SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Syn se nemuže zbavit svrabu . Kdo poradí . Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pokročily svrab

Prevence svrabu

Dbát o správnou hygienu, čistotu domova, výměnu ložního prádla a další.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS SVRABU PODÁNÍM RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Zvonek.

Prosím jdeto přenést pouhým dotykem ruky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, svrab je možné přenést i pouhým dotykem ruky. Pokud se na dotýkaných plochách zrovna vyskytuje roztoč, může přelézt na pokožku zdravého člověka a tam se začne množit. Chvíli mu to potrvá, než se zavrtá a proto okamžité umytí rukou nebo použití kontaktní desinfekce pomůže uchycení svrabu zabránit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos svrabu podáním ruky

Kurkuma

Léčivé účinky kurkumy nejsou nijak dokázané, i přesto někteří pacienti tvrdí, že aplikace kurkumy pomáhá zmírňovat příznaky svrabu. Kurkuma ale nedokáže svrab vyléčit.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE ZBAVIT SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladka.

Jak se rychle zbavit svrabu jemi 53.roku po sobje virášky a svědiměto a škrabuse ani u snout ne muhžu jsu poškrabaná až skoro do krve a svědimito po zádech po rukách aji uhž mito de po obličejí ani usnoutr ne muhžu nejsu ani vi spaná jsem v in validným duchodě aji na břichu to mám ja vás moc pro sím po moctemi za volejemi na muj mobil č 702 934 719 ja kdisy lehnu na pohovku tak cítim hžeto pomě něco lehze a hned se začnú škrabat každí den se s prchují a davamsi na sebé čistí věci vi praní o zvitesemi.L.E.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bobeš.

Ta paní nebo pán asi neumí psát asi není Čech nebo Češka

Zdroj: diskuze Jak se rychle zbavit svrabu

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida je typ ekzému vyvolaný kontaktem s určitou látkou. Ekzém je název pro skupinu stavů, které způsobují suchou a podrážděnou pokožku. Kontaktní dermatitida se obvykle zlepší nebo zcela vymizí, pokud je látka způsobující problém identifikována a eliminována. K dispozici jsou také léčby, které pomáhají zmírnit příznaky.

Příznaky kontaktní dermatitidy

Kontaktní dermatitida způsobuje svědění, puchýře, suchost a popraskání kůže. Světlejší pleť může zčervenat a tmavší pleť tmavě hnědnout, fialovět nebo šednout.

K této reakci obvykle dochází během několika hodin nebo dnů po vystavení dráždivé látce nebo alergenu. Příznaky mohou postihnout kteroukoli část těla, ale nejčastěji ruce a obličej.

Léčba

Léčba kontaktní dermatitidy spočívá ve vyvarování se spouštěčů. Lékař může také předepisovat určité lokální a perorální léky:

  • silný kortikosteroidní krém ke snížení zánětu;
  • Prednison k potlačení imunitní reakce;
  • antihistaminika ke kontrole svědění.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, včera jsem si vzala 6 tablet chlorella organic a došlo u mě k šílené reakci (opravdu silný průjem a intenzivní zvracení,které přešlo až acidonemické fáze ?!?!?). Vše trvalo asi 4h. Je to možné ? Případně, zda je tedy pro mě vhodné ji užívat???
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjem je normální účinek chlorelly, ale zvracení takové intezity svědčí spíše na předávkování. Zkuste snížit počet tablet na polovinu a v detoxikaci pokračujte. Podobná předávkování se stávají, když koupíte tablety s opravdovou chlorellou a dávkujete je jako předchozí, které nebyly tak kvalitní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

Folikulitida

Folikulitida je běžné kožní onemocnění, ke kterému dochází při zánětu vlasových folikulů. Často je způsobena infekcí bakterií. Zpočátku to může vypadat jako malé pupínky kolem malých pórů, odkud vyrůstá každý vlas, chlup nebo vous (vlasové folikuly).

Stav může být svědivý, bolestivý a trapný. Infekce se může rozšířit a přeměnit se ve vředy.

Mírná folikulitida se pravděpodobně zahojí bez jizev během několika dní se základní sebepéčí. Závažnější nebo opakované infekce mohou vyžadovat léky na předpis. Neléčené závažné infekce mohou způsobit trvalou ztrátu vlasů, vousů nebo chlupů a zjizvení.

Některé typy folikulitidy jsou známé jako vyrážka ve vířivce a holičské svědění.

Příznaky

Známky a příznaky folikulitidy zahrnují:

  • Shluky malých hrbolků nebo pupínků kolem vlasových folikulů;
  • Puchýře naplněné hnisem, které se otevírají a tvoří kůru;
  • Svědění, pálení kůže;
  • Bolestivá, jemná kůže;
  • Zanícená boule

Léčba

Mírná folikulitida by se měla vyřešit sama bez lékařské pomoci. Teplý obklad si člověk může přikládat na postižená místa třikrát až čtyřikrát denně. Rozšířená folikulitida bude často vyžadovat léčbu lokálním nebo perorálním antibiotikem.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Léčba octem

Na internetu naleznete informace o léčbě svrabu octem. Tato terapie ale bohužel nefunguje. Pár roztočů tím zabijete, ale larvy a hlouběji zavrtané roztoče neusmrtíte.

Zdroj: Jak se rychle zbavit svrabu

Čekání na ošetření

Nečekejte déle než 3 až 4 dny, raději vyhledejte lékařskou pomoc. Zejména v případě, pokud se domníváte, že trpíte svrabem. Napadení a příznaky svrabu totiž nezmizí bez léčby. Čím déle budete vyčkávat, tím je pravděpodobnější rozšíření roztočů i na lidi kolem vás. Pokud jste si jisti, že trpíte typem svrabu, který šíří zvířata (sarkoptová manga), můžete vyčkat týden. Tento typ nežije na lidské kůži déle než několik dní, takže tento druh svrabu zmizí bez jakékoli léčby.

Zdroj: Léčba svrabu

Vyrážka při svrabu

Jaké jsou příznaky svrabu?

Poté, co se roztoč zavrtá do kůže, nějakou dobu trvá, než se rozvinou známky a příznaky. Pokud jste svrab již měli, svědění obvykle začíná během jednoho až čtyř dnů. Když člověk neměl svrab, tělo potřebuje čas na vyvinutí reakce na roztoče. Vývoj příznaků může trvat dva až šest týdnů.

Příznaky a příznaky svrabu zahrnují:

  • Svědění, hlavně v noci: Svědění je nejčastějším příznakem. Svědění může být tak intenzivní, že člověka v noci nenechá spát.
  • Vyrážka: Mnoho lidí dostane svrabovou vyrážku. Tato vyrážka způsobuje malé hrbolky, které často tvoří čáru ve tvaru S. Hrbolky mohou vypadat jako kopřivka, drobná kousnutí, uzlíky pod kůží nebo pupínky. U některých lidí se objevují šupinaté skvrny, které vypadají jako ekzém.
  • Vřídky: Škrábání svědivé vyrážky může způsobit vředy. V boláčcích se může vyvinout infekce.
  • Silné krusty na kůži: Krusty se tvoří, když se u člověka vyvine závažný typ svrabu nazývaný krustový svrab. Jiný název pro krustový svrab je norský svrab. S tolika roztoči, kteří se zavrtávají do kůže, se vyrážka a svědění stávají vážnými.

Silné svědění může vést k neustálému škrábání. Při nepřetržitém škrábání se může vyvinout infekce. Nepřetržité škrábání může dokonce vést k sepsi, což je někdy život ohrožující stav, který se rozvine, když se infekce dostane do krve.

Svrab se může vyvinout kdekoli na kůži. Roztoči se však raději zavrtávají do určitých částí těla. Nejčastější místa svědění a vyrážky jsou:

  • Ruce: Roztoči se rádi zavrtávají do kůže mezi prsty a kolem nehtů.
  • Paže: Roztoči mají rádi lokty a zápěstí.
  • Kůže obvykle pokrytá oblečením nebo šperky: Hýždě, linie opasku, penis a kůže kolem bradavek jsou pravděpodobně místa, kde se roztoči zavrtávají. Roztoči se také rádi zavrtávají do kůže pokryté náramkem, páskem na hodinky nebo prstenem.

U dospělých se roztoči zřídka zavrtávají do kůže nad krkem, takže hlava zůstává často nezasažena.

Svrab u dětí

U některých dětí se rozvine rozšířený svrab. Svrabová vyrážka může pokrýt většinu těla. Dokonce i dětské dlaně, chodidla a pokožka hlavy mohou být napadeny roztoči.

U kojenců se vyrážka často objevuje na dlaních a chodidlech. Děti, které mají svrab, jsou velmi podrážděné a často nechtějí jíst ani spát. Svědění je může v noci udržet vzhůru.

Léčba svrabu

Pokud si myslíte, že máte svrab, navštivte svého praktického lékaře. Obvykle to není vážný stav, ale je třeba jej léčit. Dva nejpoužívanější způsoby léčby svrabu jsou permetrinový krém a malathionové mléko. Oba léky obsahují insekticidy, které zabíjejí roztoče způsobující onemocnění svrabem.

Jako první ošetření se obvykle doporučuje 5% krém Permethrin v masti Infektoscab. Malathion 0,5% lotion se používá, pokud je permethrin neúčinný.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Rizikové faktory svrabu

Prvořadým rizikovým faktorem je kontakt s již nakaženou osobou, dále je to nízká úroveň hygieny v rodině, pobyt v zařízeních s větším počtem lidí a podobně.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Prevence přenosu

Prevencí přenosu svrabu je určitě obezřetnost při výběru ubytovacích zařízení. Dále dodržovat hygienická pravidla, vyhýbat se používání cizích hygienických potřeb a ložního prádla, pravidelně si prát a žehlit vlastní lůžkoviny a uvážlivě vybírat sexuální partnery.

Zdroj: Prevence proti svrabu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP