Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

ZÁKOŽKA SVRABOVÁ U KOČEK

OBSAH

Druhy podle hostitele

Zákožka svrabová neřádí pouze na člověku, ale existuje i zákožka svrabová psí, kočičí a králičí.

Zákožka svrabová lidská

Zde můžete na fotografiích vidět lidskou zákožku svrabovou.

Zákožka svrabová psí

Tady se můžete podívat na psí zákožku svrabovou.

Zákožka svrabová kočičí

Na těchto fotografiích se můžete seznámit s kočičí zákožkou svrabovou.

Zákožka svrabová králičí

Zde můžete na fotografiích vidět králičí zákožku svrabovou.

Pomohl Vám tento článek? Alespoň jste si udělali základní představu o tomto zákeřném roztoči.

Zdroj: Jak vypadá zákožka svrabová

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ POTRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Zajímalo by mě, čím se zákožka živí. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zákožka svrabová se živí bílkovinami a tuky, které ukusuje v podkoží, čímž si zároveň i vyvrtává své chodbičky. Z trusu, který za sebou zanechává, vznikají zánětlivá ložiska, které urputně svědí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová potrava

Co když neudělám nic

U neléčených pacientů trvají projevy týdny a měsíce, eventuálně roky. Zde můžete vidět, jak vypadá neléčený svrab.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sona.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, na akých povrchoch môže zákožka svrabová prežívať okrem oblečenia, čalúneného nábytku, matracov a pod. či je možný výskyt / prežívanie aj na dreve - celodrevená stolička, drevený rošt v drevenej posteli (bez umiestnenia matraca)resp. v špárach drevenej podlahy, lištách a taktiež napríklad na povrchu vane / v sprchovom kúte (akryl) Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zákožka svrabová může přežívat na jakémkoliv povrchu. Když není na člověku, tak jejím jediným zájmem je, najít si nového hostile. Zákožka nikam daleko neodleze, takže se bude zdržovat na místě, kde se pustila nebo byla setřena z hostitele. Její výskyt můžete očekávat všude, kde se dotkl člověk s nákazou svrabem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová

Inkubační doba

Inkubační doba je měsíc až měsíc a půl.

Zdroj: Zákožka svrabová

Vývojová stadia

Zde můžete vidět, jak vypadají vývojová stadia zákožky svrabové.

Vajíčko

Na těchto obrázcích uvidíte, jak vypadá vajíčko parazita.

Larva

Zde si můžete prohlédnut larvu zákožky svrabové.

Nymfa

Na těchto obrázcích je zvětšena nymfa parazita.

Dospělý roztoč

A zde je již dospělý jedinec.

Zdroj: Jak vypadá zákožka svrabová

Velikost zákožky

Samičky jsou velké až půl milimetru, takže se dají rozeznat za pomocí lupy. Sameček je oproti samičce dvakrát menší. Samička žije na povrchu kůže a brzy umírá (žije asi 2 měsíce). Protože zákožka svrabová přijímá kyslík difuzí, nezanořuje se hlouběji do kůže. Oplodněná samička vyvrtává povrchní kanálky v rohové vrstvě kůže a do chodbiček ukládá vajíčka, ze kterých se v průběhu dalších tří týdnů vyvinou nejprve larvy, poté takzvané nymfy a nakonec pohlavně zralé zákožky svrabové, které cestují chodbičkami zpět na povrch kůže.

Než člověk vývoj infekce zpozoruje, uběhne obvykle několik týdnů. Předpokládá se, že kožní reakce je vyvolána přecitlivělostí na parazity, která se vyvine až po určité době. V šíření svrabu může hrát významnou roli i stoupající obliba cestovat. V některých hotelích s nízkou úrovní hygieny není ložní prádlo dostatečně vyprané, takže se další lidé mohou snadno nakazit.

Zdroj: Zákožka svrabová

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dělala jsem všechny léčbydezinfekce praní žehlení sirné masti infektoscab už asi 3 roky vše se vždy vraci .mám tbl ivermectinu 3mg,jak to brát aby mi po tom nebylo špatně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermektin je jed a neměl by být užíván v žádné formě, pokud není předepsán lékařem a není získán prostřednictvím legitimního zdroje. Ivermektin nevyřeší váš problém k vaší spokojenosti. Ivermektin sice zahubí všechny parazity ve vašem těle, ale nezabrání opakování. Vy musíte nejdříve najít zdroj té nákazy a ten zlikvidovat. Svrab nevydrží bez svého hostitele déle než 3 dny. Odjeďte na tu dobu někam pryč a zbavte na 3 dny svoji domácnost všeho živého. Na svém výletu, než vejdete do svého nového ubytování, se natřete mastí Infectoscab a převlečte se do čistého. Svoje použité svršky dejte do igelitového pytle a dobře zavažte. Po návratu za 3 dny budete mít od svrabu klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová

Svrab na zadku

Typická jsou i místa svědění na určitých partiích těla. Nejčastějšími místy svědění jsou meziprstní prostory, podpažní jamky, loketní ohbí, u žen okolí dvorců prsních bradavek, u mužů na genitálu, kolem pasu, v dolní oblasti hýždí. Kromě těchto typických míst může zákožka svrabová napadnout i kůži v dalších částech těla, například záda, obličej a u dětí kštici. Není výjimkou, že svrab se u člověka může vyskytnout i na zadku. Pro ilustraci přikládáme foto.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Diskuze

V diskuzi ZÁKOŽKA SVRABOVÁ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

také jsem se se srabem v minulosti setkala,když jsem pracovala v hotelu.Přes všechny mastičky a léky, které vůbec nepomáhaly. pomohlo 100% párkrát navštívit solárium, samozřejmě vertikální kvůli hygieně a bylo po problému.Vřele doporučuji!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

ahoj a ako casto si chodievala do toho solarka.......dakujem!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová diskuze

Svrab u psa

Napadá psy jakéhokoliv plemena a věku. Může se přenést i na člověka. Tento parazit proniká do vrchních vrstev kůže, kde si buduje chodbičky, v nichž žije a klade vajíčka. Parazit se projevuje zanícením pokožky, červenou vyrážkou v místech napadení a postupný olysáním.

S léčbou je nutné začít včas, aby se nákaza nemohla přenést na člověka a aby si pes nákazu nerozšířil olizováním a škrábáním. Léčba se skládá z mastí a koupelí, do kterých se přidávají speciální léky a šampony proti cizopasným členovcům. Koupele se opakují po 5 dnech po dobu nejméně 4 týdnů, protože larvy se líhnou za 3 týdny od nakladení vajíček.

U psů se projevuje parazit Sarcoptes canis, který je u nás znám pod názvem zákožka svrabová.

Zdroj: Svrab u zvířat

Diskuze

V diskuzi ZÁKOŽKA SVRABOVÁ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry den, resim vyrazku, kterou mam jiz 3 mesice. Po prvnim vyskytu drobnych pupinku, po zmacknuti z nich vytekla tekutinka, mi MUDr. naordinovala mast, ale strasne se divila, ze jdu k lekari jiz 14dni po vysevu a s tak malym mnozstvim( pupik, dekolt, predlokti). Zmenila jsem lekarku a moc jsem si nepomohla. Svrab ji sice napadl, ale nediagnostikovala jej, ani se nepokousela. Leci me masti, dietou nedrazdivou, napolsedy mi nasadila kortikoidy, ktere ovsem nejim. Vyrazka je na nohach( lytka, ale vice holene), u kotniku, strana bricha resp. na pasu, skoro cela zada, predlokti. Vyrazka svedi obcas, zadne urputne nocni svedeni. Manzel ji nema a ani zadny ze synu (9 a 1 rok)ji nema. Jedine, co by mohlo svedcit pro svrab je na predlokti a u kolene asi 1cm dlouha "carka". Uz jsem zoufala, poradi nekdo? Diky M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janko.

Ahoj chcem sa opytat co si mam kupit na svrab v thajsku . Nevie niekto o nejakom lieku dostpnom na volny predaj
Neda sa to už vydržať vopred dakujem za radu

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová diskuze

Co je to svrab?

Svrab je alergická reakce, která reaguje na kousnutí parazita známého jako „roztoč svědění“, neboli Sarcoptes Scabiei – zákožka svrabová. Po napadení roztočem zákožky svrabové se objeví svědivá vyrážka s malými puchýřky, které se mohou rozšířit po celém těle. Pro rychlou a efektivní léčbu svrabu se obvykle používá buď benzylbenzoát nebo neurotoxiny, které můžou mít i nepříjemné vedlejší účinky. Kdo nemůže z nějakého důvodu dostat mast Infectoscab, která je na rychlé vyléčení svrabu obecně nejlepší, tak může pro léčbu svrabu používat byliny, které se nacházejí přímo v kuchyni a vyhnout se tak nežádoucím účinkům, které Infectoscab má, někdy za cenu nižší účinnosti a delší doby léčby.

Zdroj: Přírodní cestou proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem se k tomuto tématu vyjádřil uživatel .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V Thajsku můžete Infectoscab koupit pod názvem Metrin. Zde je vidět jak mast vypadá a kolik stojí: shopee.co.th/Metrin-…
Při použití postupujte podle tohoto návodu: www.adc.sk/databazy/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )

Co se děje po přenosu svrabu

Přenos infekce se děje kontaktem s nemocným, ale také kontaktem s kontaminovanými předměty (ložní prádlo, oděv), protože zákožka přežije i více než 2 dny na textiliích. Svrab patří mezi sexuálně přenosné choroby! Rizikovými skupinami jsou jak pacienti, tak personál zdravotnických zařízení.

Svrab charakterizuje silné svědění celého těla, které vynechává hlavu a krk. Je intenzivní v noci a působí nespavost. Na kůži můžeme pozorovat chodbičky, které mají barvu kůže nebo jsou bělavé, měří 0,5–1 cm, na koncích chodbičky je drobný puchýřek nebo pupínek. Svrab postihuje kůži meziprstí rukou, zápěstí, penis, oblast pasu, kůži kolem pupku, podpaží, dvorce prsních bradavek. U dospělých nebývá postižení dlaní, plosek, obličeje a krku. U kojenců jsou projevy i na těchto místech. Někdy jsou na kůži přítomny uzlíky. Následkem škrábání vznikají oděrky, zhrubění kůže, změny pigmentace. Komplikace v podobě bakteriální infekce doprovázené zduřením mízních uzlin mohou nastat z důvodu škrábání.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Jak co nejdřív rozpoznat svrab

Jak poznat svrab u lidí, je někdy obtížné. Projevy svrabu na kůži jsou různorodé. Typické chodbičky (bělavé „čárky“ o délce několika milimetrů) nemusí být vůbec patrné. U některých pacientů na kůži kromě škrábanců nelze téměř nic vidět (jedná se například o velmi čistotné jedince, kteří častým mytím zpomalují šíření nákazy na svém těle). Na kůži jsou většinou vidět světle červené, velmi drobné pupínky, řídce nebo hustě rozeseté, typicky v místech, kde je kůže tenká. Jedná se o meziprstí na nohou i rukou, zápěstí zevnitř, třísla, oblast genitálu, podpaží, okolí prsních bradavek. V naprosté většině případů nejsou projevy na hlavě. Na hýždích a genitálu se nacházejí někdy výraznější silně svědící červené pupínky (hrbolky) o velikosti několika milimetrů, které se i během správně provedené léčby hojí až několik týdnů.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý večer,mam otázku a moc vás prosím o odpověď.
Spala jsem u kamarádky 3 dny,která má doma kočku a psa když jsem se vrátila domů tak jsem se začala hrozně škrábat,po 5 dnech jsem navštívila kožní doktorku a ta mi oznámila,že mam začínající svrab.
Chtěla bych vědět jestli je možné se nakazit během pár dní.
Mockrát děkuji s pozdravem Stránská.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrabem je možné se nakazit během pár sekund. Například na polstrované sedačce v autobusu nebo u kamarádky v křesle. K nákaze stačí, aby si zákožka svrabová přelezla na vaše oblečení, nebo rovnou na pokožku a už máte začínající svrab. Určitě o tom uvědomte svoji kamarádku, aby mohla učinit opatření k vymýcení svrabu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka inkubační doba

Jak se přenáší

Onemocnění se objevuje převážně mezi dospělou populací. K přenosu dochází při kontaktu s nakaženým a nebo s věcmi, kterých se nakažený dotýkal. Ten, kdo se dostal do kontaktu se svrabem nakaženým člověkem, by měl při výskytu podobných symptomů okamžitě vyhledat kožního lékaře. Důležitým faktorem je, aby po dobu léčby byly kontakty s jinými osobami co nejmenší, což je zejména pro děti velké omezení.

U dětí je nutné kromě léčby příčiny nákazy snížit nesnesitelný pocit svědění pomocnou léčbou. Zaprvé proto, že děti mají tendenci se velice často v takových případech škrábat, takže může dojít k zanesení sekundární infekce do kůže, zadruhé proto, aby se kůže co nejdříve uzdravila. Mnoho pacientů navíc trpí kvůli silnému svědění nespavostí.

Je důležité, aby pacient pochopil, že se jedná o nakažlivou nemoc. Když jsou mu vysvětleny způsoby přenosu infekci, sníží se i jeho obavy z ní. Při dodržení všech opatření se dá svrab vyléčit v průběhu několika dní.

Zdroj: Zákožka svrabová

Fotografie

U koček se vyskytují strupy po různých kožních onemocněních a parazitech, zde jsou ilustrativní obrázky.

Zdroj: Strupy na kůži u koček

Příznaky nákazy

Nejčastější příznaky u začervených koček jsou zaostávání v růstu, nechutenství, zvracení, průjem, hubnutí, vypouklé břicho, chudokrevnost nebo nekvalitní srst se ztrátou lesku.

Zdroj: Odčervování koček

Jak poznat svrab

Většinu příznaků způsobuje samička zákožky svrabové (vyrážka podobná svrabu). Ta vrtá denně několik milimetrů dlouhé chodbičky ve stratum corneum (vnější vrstva kůže), do kterých klade 2–3 vajíčka denně a zanechává zde skybaly (výkaly). Larva se vylíhne za 3–5 dní a v dospělce se přemění do 3 týdnů.

Příznaky onemocnění:

  • velmi intenzivní až kruté noční svědění (pruritus);
  • po zahřátí pod pokrývkou se objeví vyrážka na charakteristických místech kůže, zejména tam, kde je malá tloušťka kůže (genitál, třísla, podbřišek, kolem pupku, kolena, podpaží, zápěstí, lokty, prsní bradavky, mezi prsty ruky, v podpažní jamce);
  • zpravidla současný výskyt u členů domácnosti a u všech sexuálních partnerů;
  • chodbičky v kůži esovitého tvaru, bělošedavé barvy a délky 5–15 mm;
  • vyskytují se makuly, papuly, papulovezikuly, krustoskvamy, později exkoriace (poranění kůže škrábáním), dále se může vyskytovat ekzém, někdy malá tečkovitá hnisavá ložiska.

Mezi zvláštní formy patří scabies inkognita (u lidí s dobrými hygienickými návyky), scabies granulomatosa (představuje reakci imunitního systému na mrtvé zákožky), scabies norvegica (u imunosuprimovaných) a scabies crustosa (velice nakažlivá forma svrabu).

Zdroj: Zákožka svrabová

Hřebíček na svrab

Hřebíček je bylinné koření, které se nachází ve většině kuchyní. Tato bylina pochází z jihovýchodní Asie, kde se objevuje na stromu hřebíčku (Syzygium aromaticum). Paličky neboli plody hřebíčku obsahují vzácný esenciální olej, který má protizánětlivé a insekticidní účinky. Léčitelé v čínské, indické medicíně a západním bylinářství, používají hřebíčkový olej k léčbě zubů, protože hřebíček znecitlivuje zubní nerv, dále k léčbě zánětů, revma a také jako repelent. Podle babských rad se olej z hřebíčku naředěný s rostlinným nebo ořechovým olejem dá použít jako zabíječ roztočů. Babské rady říkají, že hřebíčkovému oleji podlehne i zákožka svrabová. Hřebíčkový olej je ale velmi dráždivý i pro člověka, proto by měl být před stykem s pokožkou vždy ředěn, jelikož může po nanesení na postižená místa podráždit kůži. Hřebíčkový olej by vůbec neměl být používán během těhotenství.

Recept na hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej nemá cenu dělat doma, protože se vyrábí z čerstvých plodů stromu, který plodí paličky hřebíčku a ten roste nejblíže od nás na ostrovech v indickém oceánu. Pravý a kvalitní olej z hřebíčku se dá koupit v lékárně za pár korun, tady je uvedena cena a seznam prodejen, kde ho mají: hřebíčkový olej cena.

Zdroj: Přírodní cestou proti svrabu

Jak poznám, že mám svrab

Zákožka svrabová se dostává pod kůži během 2,5 minuty a inkubační doba se pohybuje okolo 21 dnů při první infekci, při opakované infekci se jedná pouze o 1–3 dny. Není možná nákaza běžným denním stykem, například pouhým podáním ruky či jedním dotykem. Onemocnění svrabem se hlásí orgánu ochrany veřejného zdraví – epidemiologovi.

Charakteristické pro svrab je svědění celého těla, především pak v noci, kdy je člověk přikrytý peřinou a je více zahřátý, což zákožce zlepšuje vitalitu. Na kůži se objevují chodbičky esovitého tvaru o délce 0,5–1 cm, zakončené drobným puchýřem nebo pupínkem. Jedná se o místa s jemnou kůží, jako jsou meziprstní prostory rukou, zápěstí, lokty, podpaží, kůže kolem pupku a prsních bradavek, penis, hýždě a klenby nohou. Svědění je nesnesitelné a dochází ke škrábání, čímž se stav ještě zhoršuje. Objevují se tak sekundární příznaky svrabu jako oděrky, zhrubění kůže, a dochází ke změně pigmentace.

Existují i méně typické formy onemocnění jako svrab norský, který se vyskytuje u osob s poruchou imunity, sníženou vnímavostí svědění či mentálně retardovaných osob. U klasické formy svrabu se na kůži vyskytuje kolem 12 zákožek, u osob s poruchou imunity je to i více než 1 milion. Svrab je v tomto případě vysoce nakažlivý. Další forma svrabu, takzvaný svrab mytých, se vyznačuje ne tak zřetelným kožním onemocněním, ale úporným nočním svěděním.

Zdroj: Svrab a jeho léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP