Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

KOZNI PARAZITI U LIDI

OBSAH

Je svrab u psa nakažlivý pro lidi

Svrab se výjimečně může vyskytnout i u člověka při blízkém kontaktu s postiženým zvířetem. Může způsobit lokální kožní reakci, která však vymizí po přerušení kontaktu s nemocným zvířetem.

Zdroj: Prašivina u lidí

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

A jak často do roka ho užíváte? Děkuji.

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Vyrážka

Organismus na napadení zákožkou reaguje alergickou reakcí. Mohou vám zduřit mízní uzliny, na kůži se objeví pupínky a uzlíky, odlupuje se kůže, u osob s oslabenou imunitou a u starých lidí se vytvářejí strupy, které nesvědí, ale jsou plné parazitů. Škrábáním si můžete do kůže nanést další infekci, kůže hnisá, bolí.

Zdroj: Svrab kožní onemocnění u lidí

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Na Wurm-ex nedáme dopustit. Je to výtečný pomocník při očistě střev.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Přípravky na vši

Zde je seznam přípravků na vši.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elina.

Myslíte, že můžu wurm-ex, když jsem ve 2 měsíci těhotenství? Nemůže mi to ublížit?

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Šampon na vši

Zde je uveden seznam nejpoužívanějších šampónů na vši.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Vši a hnidy – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vši a hnidy.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marki.

Manžel ho koupil na zkoušku - pro nás dva a našeho syna. Máme totiž doma zvířectvo - dvě kočky, papouška senegalce a morče. Já tomu přípravku a boomu ohledně parazitů sice moc nevěřím, ale když už to manžel koupil, tak jsem to taky vyzkoušela (ale nejdříve si počkala, co to udělá s manželem :D). Jemu to nijak nepomohlo - respektive šel několikrát na velkou, ale to je vše. Mě to naopak celkem prohnalo a teď je to pět dní a nemám problémy s vyprazdňováním, se kterým občas mívám potíže.

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Psí paraziti v srsti

Vnější parazité (ektoparazité) se vyskytují v srsti psa. Určitě jste se někdy s některými osobně setkali, vyskytují se kdekoli a nejlepší obranou proti nim je správná hygiena a preventivní odčervování.

Zdroj: Larvy v kůži u psa

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keding.

Ano je 21. století a mizerná kvalita potravy, chodíme na kebab, na sushi, na čínské nudle....Myslíte, že zelenina ve fast foodech je dokonale očištěna a to samé syrové ryby a maso? Nemyslím si, bylo by vše o jiné kvalitě a ceně. Mám doma 2 odčervené psi ano mohou být přenašeči i když jsou sami odčerveni denně se hrabou ve všem možném, ale to, že přenost je hlavně od psů jé nesmysl. Za plno problémů může tato doba a lidé. Škrkavku a podobného parazita získáte jen od psa ? Omyl! Stačí jit někam na návštěvu, kde neni dobře očištěná zelenina, nebo si dát jen kebab se zeleninou, kde malé vajičko škrkavky není na pohled oka znatelné a přilne hlavně na zeleninu, ovoce, syrové ryby atd... ohledně tasemnice je zase rizikový tatarák, jsme tvorové jako zvířata parazitu máme vsobě mnoho i bakterii které maji ochranný učel, nebo naopak. Jednou za rok by se měl každý člověk odčervovat je to zároveň podpora dobré imunity a nebudete na chřipky, anginy atd.. tak náchylní ....Sama mám škrkavku a bojuju s ní mám na ni dva druhy leku které zapiji čistou štávou z grepu jsou to sice křeče do břicha a zvýšené vyprazdnování, ale věřim, že se mi časem uleví.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvia.

ahoj, napíš mi prosím, ako sa cítiš, v akom štádiu je škrkavka. Tiež ju mám. ďakujem. sandraborova@gmail.com

Zdroj: diskuze Paraziti

Jak daleko sou živé hnidy od pokožky hlavy?

Živé hnidy se vyskytují na vlasovém stvolu od 1 mm až do několika cm od pokožky hlavy.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojka.

Co je na trhu na odčervení. Ale myslím na odčervení člověka. Pro psa máme doma tablety.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Co vím, tak na odčervení jsou nejlepší od parazitex.cz.

Zdroj: diskuze Paraziti

Nejčastější parazité u psů

Parazity u psů dělíme na vnitřní (endoparaziti), mezi něž patří tasemnice, škrkavky, srdeční parazité; a na vnější (ektoparaziti), mezi které patří blechy, vši, všenky, klíšťata, trudník, zákožka svrabová. Vnitřní paraziti napadají zejména střeva, játra a plíce, vnější napadají pokožku a srst. Šíří se přímo (od napadeného jedince) nebo nepřímo (od mezihostitele nebo přenosem vajíček).

Zdroj: Parazité u psů

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojka.

Takže podle únavy jsi to poznala?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Ano podle toho, že jsem byla unavená, ikdyž jsem byla vyspaná. A hlavně jsem měla pořád nějaké zažívací problémy.

Zdroj: diskuze Paraziti

Inkubační doba vší

Samička vši se dožívá 3 až 5 týdnů a za tuto dobu naklade 50 až 150 vajíček, takzvaných hnid. Ty přilepuje speciálním tmelem na vlasy těsně u pokožky hlavy. Hnidy vypadají jako miniaturní kapičky nebo hmyzí křidélka o velikosti cca 0,8 mm. Hnidy lze z vlasu odstranit pouze mechanicky, není možné je smýt. Z hnid se za 7 až 10 dní vylíhnou larvy, takzvané nymfy, které ihned začínají sát krev. Za dalších 8 dní nymfy dospějí a dospělá veš se pak dožívá ještě dalších 30 dní.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem IVERMECTIN PRO LIDI - VYJÁDŘENÍ LÉKAŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobry den,
Chci se zeptat, ktery lekar muze Ivermektin predepsat? Muze praktik, internista... nebo ktery?
Dekuji L.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermectin pro kožní použití v masti Soolantra může předepsat kterýkoliv lékař.
Pro ústní podání se Ivermectin nepředepisuje, protože se v orání léčbě lidí běžně nepoužívá. Pouze v ojedinělých případech může být Ivermectin podán pacientovi přímo ošetřujícím lékařem při léčbě onemocnění COVID-19.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi - vyjádření lékaře

Komplikace

Nejčastější komplikací svrabu je bakteriální kožní infekce, která je podobná impetigu. K této kožní infekci nejčastěji dochází během poškrábání (poškození) kůže, kdy může dojít k nakažení vlasových folikul. V těchto případech jsou nejúčinnějším lékem antibiotika. Příznaky komplikací zahrnují změnu tloušťky kůže, její zarudnutí a šupinatění nebo lesklost z přetrvávajícího škrábání.

Ve vzácných případech může dojít k nákaze krustou (druh svrabu). Tento typ svrabu je závažnou formou. Obvykle se vyskytuje u lidí s oslabeným imunitním systémem, zejména u lidí s HIV, kteří mohou mít extrémní zamoření, které se odhaduje až na desetitisíce roztočů v těle. U zdravých jedinců je předpokládané zamoření okolo 10 až 15 roztočů.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi SVRAB KOŽNÍ ONEMOCNĚNÍ U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj.

Mám ho a je to něco strašně ! Lecim to už měsíc ! Dobre čtení . Nikdy sem to nemnel !

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab kožní onemocnění u lidí

Svědění

Úporné svědění se vyskytuje na místech, kde se zákožka cítí nejlépe. Což bývá v meziprstních prostorách, na zápěstí, v podpaží, kolem pupku, na hýždích i genitáliích. Svědění je nesnesitelné zvláště v noci, protože zákožka je nejvíce aktivní v teple. Pokud ji ale vystavíte teplotám nad 50 stupňů, zahyne. Zrovna tak skončí svůj život, když se 3 až 4 dny nedostane k dalšímu hostiteli.

Zdroj: Svrab kožní onemocnění u lidí

Lupénka

Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění. Probíhá s velkým sklonem k recidivám. Latinský název psoriáza se odvozuje od slova „psora“ neboli odlupování, škrábání. Částečně se dědí, určitě se dá u některých jedinců vystopovat rodinná dispozice k chorobě. Je to viditelná porucha kůže, která se bohužel nedá úplně vyléčit. Psoriáza je tedy přesněji řečeno časté neinfekční zánětlivé autoimunitní onemocnění. Toto slovo zná v dnešní době mnoho lidí, neboť lupénka se stává civilizační chorobou. Odlupování pokožky, které je 7krát rychlejší než u zdravé pokožky, je častou součástí lupénky. Psoriáza (lupénka) se objevuje většinou mezi desátým až třicátým rokem života, ale může v podstatě začít kdykoli.

Psoriáza

Zde je článek, který se podrobně zaobírá lupénkou.

Psoriáza – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy psoriázy.

Zdroj: Kožní nemoci

Leishmanie

Jedná se o skupinu parazitických prvoků vyvolávající celé spektrum parazitárních nákaz. Zdrojem nákazy bývají psovité šelmy nebo hlodavci. U nákaz vyvolaných Leishmania donovani a Leishmania tropica je zdrojem člověk. Přenos na člověka probíhá přes štípnutí bodavého hmyzu rodu Phlebotomus (Eurasie, Afrika) nebo Lutzomiya (Amerika). Leishmaniózy přenášené rodem Phlebotomus se vyskytují spíše v suchých oblastech polopouští, stepí a savan, zatímco americké mouchy jsou vázány na zalesněné oblasti. Problém představují rozvojové a chudé oblasti, ve kterých je leishmanióza rozšířenou smrtelnou nemocí vedoucí až k epidemiím. Podle lokalizace klinických projevů se rozlišují dvě základní formy leishmanióz: viscerální (postihuje vnitřní orgány) a kožní. Prevenci představuje vhodné oblečení a používání moskytiér a repelentů. Tato onemocnění podléhají epidemiologickému hlášení. Životní cyklus leishmanióz probíhá mezi lidským hostitelem a komárem. Leishmanie se u člověka vyskytují ve formě bez bičíku, napadají buňky, ve kterých dochází k jejich neustálému dělení, dokud napadená buňka nepraskne. Uvolněním parazitů dochází k šíření nákazy přes napadání dalších zdravých buněk. Pokud dojde k nasátí krve, dostávají se do trávicího traktu komára, kde se mění v bičíkatou formu. Zde dochází k dalšímu dělení, z jeho střev putují do hltanu a odtud při sání na člověku pronikají do nového hostitele a cyklus se opakuje. Původcem kožní formy jsou Leishmania tropica, L. major, L. infantum, L. ethiopica a americké druhy L. braziliensis a L. mexicana. Onemocnění se vyskytuje ve Středomoří, na Blízkém a Středním východě a ve Střední a Jižní Americe, odkud bylo importováno do Evropy. Inkubační doba je od několika týdnů do několika měsíců, ale ke kožním projevům může docházet i po několika měsících po návratu. Projevuje se vznikem papuly v místě, kde došlo k napadení hmyzem. Ta se postupně rozpadá na nebolestivý a špatně se hojící vřed se zduřeným okrajem. Může ale dojít k sekundární infekci, která mívá závažnější průběh. Kromě vzniku papul na kůži dochází i k postižení lymfatických uzlin v okolí vstupu infekce. Vyvolavateli kožně-slizniční formy jsou jihoamerické druhy Leishmania braziliensis a L. guyanensis, které se z místa vstupu infekce mohou pomocí lymfatických cest šířit do slizničního epitelu a dále do horních cest dýchacích. Ke klinickým projevům může dojít i po několika měsících či letech, kdy se již kožní projevy zhojily, ale nově se objevují vředy v ústech, nose nebo hltanu. Nebezpečí představuje skutečnost, že se šíří hluboko, čímž dochází k destrukci tkání a chrupavky. Viscerální forma je nejzávažnější formou leishmaniózy, která je známá také jako „kala-azar“, což v překladu z hindštiny znamená černá horečka. Původci této formy jsou v Indii a v Africe Leishmania donovani, ve Střední a Jižní Americe L. chagasi a ve Středomoří a na Středním a Blízkém východě L. infantum. Inkubační doba je velice rozdílná: od několika týdnů až po několik let. Paraziti se usídlují v lidských útrobách, především v játrech a ve slezině. Klinickými projevy jsou tedy zvětšená játra a slezina, horečky, anémie, váhové úbytky. Neléčené případy jsou téměř vždy do několika let smrtelné.

Zdroj: Odčervení lidí

Bradavice

Bradavice (verrucae) jsou nezhoubné novotvary, které se vyskytují obvykle na kůži a méně často na sliznicích. Po akné jsou nejčastějšími kožními problémy. Příčinou vzniku bradavic jsou viry patřící do skupiny humánních papilomavirů – HPV. Bradavice patří k nejčastějším kožním problémům, alespoň jedenkrát v životě se s nimi potýkal každý desátý pacient. Virus papilloma se přenáší z člověka na člověka přímým kontaktem. Větší šance nákazy je u lidí se sníženou imunitou. Klasické bradavice se nejčastěji vyskytují na nohou a rukou.

Verrucae

Zde je článek, který podrobně popisuje bradavice.

Bradavice – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy bradavic.

Zdroj: Kožní nemoci

Jak se to užívá

Užívejte v průběhu tří dnů každodenně 2 polévkové lžíce této směsi.

Prášek může přidat do jednoho vařeného jídla, nebo můžete směs sníst a pak vypít sklenici teplé vody (nejlépe ráno). Po třech dnech užívání si dejte 3denní přestávku.

Poté tento postup opakujte znovu. Směs byste měli spotřebovat nejdéle do měsíce. Nebojte se některých reakcí organismu, jako je svědění, vyrážka, opar, změněná barva stolice, moči či jiné příznaky. Pokud si všimnete výše uvedených projevů, je to znamení, že očista již probíhá.

Jedná se o velmi účinný postup pro odčervení organismu. Požitá směs ulpívá na stěnách gastrointestinálního traktu a v důsledku toho jsou paraziti „nuceni“ opustit tělo. Chcete-li zlepšit účinek směsi, je lepší pít lněný čaj na prázdný žaludek.

K očistě těla pomáhá také konzumace mléčných kysaných produktů, dýňových či slunečnicových semínek, vlašských ořechů, petržele, kopru a pití čerstvě vymačkané šťávy z ovoce a zeleniny.

Zdroj: Lněné semínko a hřebíček proti parazitům

Jak se pozná svrab

Typickými příznaky pro svrab je vyrážka a intenzivní svědění, které je způsobeno některou bílkovinou vylučovanou zákožkou. O jakou konkrétní se jedná, to je stále předmětem studia. Tato bílkovina vyvolává alergickou reakci, s níž kromě svědění mohou být spojené drobné pupínky, vyrážka a ekzémy. Na intenzitě příznaků se podílí i samotný imunitní systém. U lidí trpících alergií či poruchou imunity může docházet až k odlupování kůže.

Stále panuje přesvědčení, že svrab je nemocí skupiny lidí žijící v nízkých hygienických podmínkách, což u mnoha nemocných vyvolává stud. Ano, v těchto kruzích je jeho výskyt mnohem pravděpodobnější, ale rozhodně se nevyhne nikomu z nás. Do kontaktu s ním můžeme přijít v jakémkoliv větším kolektivu. Není nic výjimečného, že se objevuje v domovech důchodců, ubytovnách i mateřských školkách, zkrátka v prostorách, kde se pohybuje větší množství lidí. Nejčastěji k přenosu parazita dochází dlouhodobějším kontaktem s nakaženou osobou, krátkým podáním ruky či dotykem k přenosu obvykle nedochází. Dalším zdrojem nákazy může být ložní prádlo, oblečení a ručníky, avšak zde je pravděpodobnost již mnohonásobně menší, neboť zákožka se mimo hostitele nemůže pohybovat a přežívá jen dva až tři dny. Je totiž poměrně citlivá na vysychání a na přímém slunci či při teplotách nad 50 °C přežívá mimo hostitele dokonce jen několik minut.

Zdroj: Svrab kožní onemocnění u lidí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP