Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

MORČE STRUPY ZA UCHEM

OBSAH

strupy v srsti psa

Jak poznat svrab u morčete

Svrab u morčete lze poznat na první pohled. Svrab na těle morčete vytváří holá místa, která pokrývají strupy. Objevují se nejčastěji na břiše, na zádech nebo na nohách. Na lysinách je vidět matná a lámavá srst. Svrab je pro morče nepříjemný, protože ho velmi svědí a nutí aby se drbalo. Jeho škrábání může být velmi intenzivní. Morče dostává křeče, obrací se, točí se a odírá o různé předměty ve svém kotci.

Pokud si odpovíte kladně na tyto otázky, tak se u vašeho morčete jedná o svrab:

  • Drbe se morče každou chvíli a i při pohlazení má tendenci „startovat motorku“, tedy drbat se pánevní končetinou tam, kde ho hladíte?
  • Má na těle ložiska bez srsti, ložiska s krustami, které ho hodně svědí?
  • Morče padá a jde do křečí i při lehkém dotyku vaší ruky? To má pravděpodobně už celotělové postižení s nervovými příznaky. V této fázi je nejvyšší čas nasadit léčiva a doufat, že přežije.

Pokud hned po koupi nepůjdete na kontrolu k veterináři, pak nového jedince dejte na několik týdnů do karantény. Vyplatí se to.

U morčat se rozlišují tři hlavní druhy svrabu, a to sarkoptový svrab (Trixacarus caviae), který se objevuje především na těle, dále ušní svrab (Psoroptes cuniculi), který postihuje části ucha – zvukovody, ušní boltce a morčestrupy, nebo notoedrový svrab, který se týká hlavy a ušních boltců. Jedná se o velmi nepříjemné onemocnění, které si vždy žádá zásah veterináře. Navíc pozor, je infekční a mezi morčaty se může rychle šířit. Roztoči se šíří z jednoho morčete na druhé těsným tělesným kontaktem. Dobrovolně svého hostitele zákožky spíš neopouštějí, ale zvláště při celotělovém postižení morčete nebo po jeho úhynu se mohou dostat do vnějšího prostředí, kde přežijí maximálně tři týdny.

Zákožka svrabová žije pod povrchem kůže. Tam si vytváří chodbičky a v nich klade vajíčka. Jako obživa jí slouží různé nečistoty, kožní maz a odumřelé kožní šupiny.

Příčina svrabu se často skrývá v hoblinách, které se používají jako podestýlka, nebo v seně, kterým se morče krmí. I venkovní výběh během teplejších měsíců v roce představuje určité riziko.

Zdroj: Svrab a léčení u morčat

Poradna

V naší poradně s názvem STRUPOVITOST VNITŘKU UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Mám nějakou dobu ve vnitřku ušních boltců strupovitost. Jinde po těle se nevyskytuje. Co s tím mohu dělat? Děkuji.M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Strupy v uchu, to znamená, že kůže je napadena buď virem herpes (strupy jsou hnědé) a nebo došlo k přemnožení kvasinek (strupy jsou bledé). Na každou uvedenou diagnózu je potřeba jiná léčba, obvykle k dostání na lékařský předpis. Zajděte proto na oddělení ORL, kde vám ouško vyšetří a doporučí nejlepší lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Strupovitost vnitřku uší

Fotografie

U koček se vyskytují strupy po různých kožních onemocněních a parazitech, zde jsou ilustrativní obrázky.

Zdroj: Strupy na kůži u koček

Diskuze

V diskuzi BOULIČKA NA CHRUPAVCE NA TRAGUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,před 3 dny jsem si sáhla na levé ucho a cítila jsem že mě bolí,myslela jsem si že se mi dělá bedar.Druhý den jsem už jsem měla na chrupavce před vstupem do ucha (tragus) bouličku a místo nateklé a na dotek bolestivé.V uchu mě nic nebolí.Nedalo mi to a zkoušela jsem to mačkat.Nic z toho neteklo.Jenže jsem si na té chrupavce od toho mačkání udělala bolák.Dnes to mám už nateklé pouze na té chrupavce v okolí už nikoliv.Chci se zeptat,co to mohlo způsobit a za jak dlouho se taková chrupavka s bolákem zahojí.Děkuji Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Udělala se mi boulicka za uchem hned za boltcem na chrupavce.Setkal se s tím někdo?Trochu bolí

Zdroj: diskuze Boulička na chrupavce na Tragus

Strupy ve vlasech u dětí

Nejčastější příčinou strupů ve vlasech u dětí je seborrhoická dermatitida. U malých dětí se často šupinky dělají právě na hlavičce.

Zde můžete vidět, jak vypadají strupy ve vlasech u dětí.

Strupy ve vlasech se u malých dětí manuálně odstraňují kartáčkem na vlasy nebo jemným hřebínkem, případně i houbou či žínkou. Nadměrné maštění bez následného umytí může problém paradoxně zhoršit, protože šupinky nabydou, ale neodloučí se, a nadto se kůže může pod vrstvou oleje zapařit.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Dobry den chtela bych se zeptat. Pes ma cervenou bouli za uchem je tvrda. Co by to mohlo byt.

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Strupy ve vlasech po barvení

Možná se vám stalo, že se vám strupy ve vlasech objevily po aplikaci barvy. Může to být i forma alergické reakce, pokud jste si předem neudělali test. Barvy jsou chemické přípravky a jejich aplikace není k vlasům a pokožce vždy šetrná. Strupům pak můžete předcházet jedině tak, že budete se svými vlasy zacházet šetrným způsobem.

Tyto fotografie zachycují, jak vypadají strupy ve vlasech po barvení.

Na strupy může pomoci regenerace olejíčkem (jojobovým, kokosovým, mandlovým), který se nanese na postižená místa a do vlasů se vmasíruje.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem NÁDOR ZA UCHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý večer. Syn 12let má asi 2mesice bouli za uchem. Neboli ho. Jsme objednání na ultrazvukové vyšetření, ale mam strach co to je, aby to nebylo něco vážného. Zjistili jsme to náhodou. Nemocný nebyl. Mívá problémy s usinanim. Děkuji za odpověď. M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ultrazvuk je na začátku dobrá volba. Pokud ultrazvuk nic neukáže, tak je zde několik dalších pokročilých vyšetřovacích metod: počítačová tomografie (CéTéčko) a magnetická rezonance. Tyto metody mají velkou vypovídající hodnotu a většinou zcela ozřejmí zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nádor za uchem

Strupy ve vlasech u dospělých

Příčiny

Strupy ve vlasech mohou signalizovat onemocnění seboreickou dermatitidou či lupénkou, bohužel obě nemoci jsou chronické a mohou se vracet.

Léčba

Doporučuje se používat dlouhodobě řadu Blue cap (sprej, šampon, eventuálně i tablety).

Zdroj: Boláky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÍŘATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli višňovský balzám Mohu použít i na morče. Morče na farmě má svrab. Tak se chci jen zeptat jestli to mohou používat i zvířata. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dá se použít i na zvířata, ale na svrab višněvského balzám neúčinkuje ani na lidech, ani na zvířatech. Účinné léky proti svrabu je mast Infectoscab a nebo sírová mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvířata

Morče anglický crested

Anglický crested patří ke krátkosrstým plemenům morčat. Srst je hladká, přiléhává a její délka nepřesahuje 3 cm.

Typickým znakem tohoto plemene je čelní rozeta (takzvaná korunka). Korunka je umístěna na průsečíku pomyslných os spojujících oko s protilehlým uchem. Je kulatá a dostatečně otevřená a její středový bod není vetší velikosti než špendlíková hlavička, není zdvojený a neubíhá do pěšinky. Na těle se nesmí objevit žádný jiný vír. Barva korunky je shodná s ostatní barvou těla, nesmí se odlišovat.

Anglický crested může být jednobarevný nebo také dvojbarevný a trojbarevný, avšak tyto barvy musí být rozmístěné rovnoměrně po těle.

Protože se jedná o společenská zvířata, nedoporučuje se chov jednoho jedince. Ideální je pořídit si třeba pár morčat nebo dvě samičky, které spolu obvykle dobře vycházejí. Pokud si doma ubytujete dva samečky, začnou se vám v dospělosti pravděpodobně prát. Možný je i chov s králíky.

Ubikace morčete by měla být umístěna na nějakém vhodném místě. Ideální je takové, kde je světlo, není tam přetopeno a zároveň nefouká průvan, jelikož morčata jsou náchylná na nachlazení. Zvířeti nesvědčí ani příliš hlučné prostředí. Jestliže pořizujete morče dítěti, nebojte se ho dát přímo do dětského pokoje. Přes léto je vhodný chov venku v ohrádce (možno i přenosné), kde je možnost pastvy. Morče musí mít také něco k obrusu hlodáků (dřevo, tvrdé pečivo).

Anglický crested se dá zakoupit ve zverimexech nebo přímo u chovatelů, cena se pohybuje okolo 300 korun.

Zdroj: Morče

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVA ZDURENINA POD UCHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,prosimvas v posledni dobe se mi casto dela zdurenina pod levym uchem,vzdy po jidle a vzdy to brzy prejde.Boli to pri skousnuti.A pri jidle se to objevi.Kdyz nekousu,do druheho dne to vzdy zmizi po ibuprofenu.Mirne to citim i na prave strane.Nemuze to byt neco vaznejsiho?Pred tydnem jsem zrovna mela u doktora krevni nabery prventivni,vse tam bylo v poradku.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba zjistit přesný důvod vašeho zduření. S tím vám pomůže stomatolog. Vezměte si k zubaři jídlo, při kterém se vám to stává a snězte ho před ním, aby se vytvořilo to zduření. Pak nechte stomatologa, aby našel příčinu. Když se to nepovede nalézt, tak to samé zopakujte v ordinaci lékaře ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Léčba

Léčbu by měl vždy stanovit veterinární lékař, který vám sdělí příčinu kožních strupů a předepíše vám patřičnou medikaci.

Zdroj: Strupy na těle u psa

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Suché strupy ve vlasech

Suché strupy ve vlasech mohou signalizovat alergickou reakci na něco, s čím přišlo dítě so kontaktu. U vlasové pokožky se zejména jedná o šampony a vlasovou kosmetiku obecně, sponky, hřebeny, vlasové ozdoby a podobně. Rovněž některé materiály, například latex, může způsobit alergickou reakci.

Příčiny

Alergickou reakci zpravidla vyvolávají vnější sloučeniny, konzervanty, parfemace a vonné látky, případně rostlinné výtažky. Klasickým příkladem je dermatitida způsobena břečťanem. Původci kontaktní dermatitidy jsou rozmanití a nelze obecně stanovit doporučení, které by eliminovalo vznik alergické reakce.

Léčba

Lze provést epikutánní testy, které odhalí alergii až na 29 alergenů, a dle těchto testů stanovit individuální léčbu.

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadají suché strupy ve vlasech.

Zdroj: Strupy na hlavě u dítěte

Diskuze

V diskuzi BOLEST KŮŽE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Zdravím, už 3 týdny mně bolí na pravé straně hlavy kůže pod vlasy. Je to velmi nepříjemné že mně současně pobolívá i za uchem. Poradíte co s tím. Děkuji Božena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kůže na hlavě

Morče angorské

Morče angorské je dlouhosrsté. Dlouhá srst se musí pravidelně česat, kartáčovat a mýt. Na lepší úpravu srsti se někdy používají papírové natáčky. Srst se na ně pěkně natočí a tolik se neznečistí. Koupání je pro dlouhosrstá morčata téměř životně důležité. V dlouhé srsti se nejen dobře drží špína, ale i parazité.

Jelikož se jedná o společenská zvířata, nedoporučuje se chov jednoho jedince. Ideální je pořídit si třeba pár morčat nebo dvě samičky, které spolu obvykle dobře vycházejí. Pokud si doma ubytujete dva samečky, začnou se vám v dospělosti pravděpodobně prát. Možný je i chov s králíky.

Ubikace morčete by měla být umístěna na nějakém vhodném místě. Ideální je takové, kde je světlo, není tam přetopeno a zároveň nefouká průvan, jelikož morčata jsou náchylná na nachlazení. Zvířeti nesvědčí ani příliš hlučné prostředí. Jestliže pořizujete morče dítěti, nebojte se ho dát přímo do dětského pokoje. Přes léto je vhodný chov venku v ohrádce (možno i přenosné), kde je možnost pastvy. Morče musí mít také něco k obrusu hlodáků (dřevo, tvrdé pečivo).

Morče angorské se dá zakoupit ve zverimexech nebo přímo u chovatelů, cena se pohybuje okolo 200 korun.

Zdroj: Morče

Diskuze

V diskuzi KOČIČÍ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nora Lesňáková.

Kočka naší babky má na hlavě a pod krkem něco jako bradavičky na stopce, časem vyschnou a babka jí je vydrolí. Babce je 92 a k veterináři chodit nechce. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Je mi jasné, že nakonec půjdeme s kočkou na veterinu my, ale aby s tím babka souhlasila, potřebovala bych alespoň přibližně vědět, o jak závažný problém se jedná. Díky! Nora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Nová.

Na chalupě k nám chodí kočička,která má po celém těle strupy. Je to asi svrab. Jak jí můžeme pomoct? Je na to nějaký dostupný lék ?

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Boláky v nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vřídky v nose, herpes v nose, folikulitu v nose, vředy v nose, strupy v nose, polypy v nose.

Zdroj: Boláky v nose

Morče rex

Morče rex je krátkosrsté morče se zvláštní strukturou srsti. Srst je jakoby kudrnatá a působí polámaným dojmem. Musí odstávat po celém těle. Nesmí nikde přiléhat. Pokud někde přiléhá, hodnotí se to jako chyba. Srst je hrubá. Toto plemeno nemá žádnou rozetu ani pony. Vyskytuje se ve všech barevných variacích. Velmi zvlněné a hrubé chlupy jsou asi 2 cm dlouhé, na hlavě a břiše o něco kratší. Velmi hustá srst je zvlněná díky redukci krycí srsti a změnám na chlupech.

Jelikož se jedná o společenská zvířata, nedoporučuje se chov jednoho jedince. Ideální je pořídit si třeba pár morčat nebo dvě samičky, které spolu obvykle dobře vycházejí. Pokud si doma ubytujete dva samečky, začnou se vám v dospělosti pravděpodobně prát. Možný je i chov s králíky.

Ubikace morčete by měla být umístěna na nějakém vhodném místě. Ideální je takové, kde je světlo, není tam přetopeno a zároveň nefouká průvan, jelikož morčata jsou náchylná na nachlazení. Zvířeti nesvědčí ani příliš hlučné prostředí. Jestliže pořizujete morče dítěti, nebojte se ho dát přímo do dětského pokoje. Přes léto je vhodný chov venku v ohrádce (možno i přenosné), kde je možnost pastvy. Morče musí mít také něco k obrusu hlodáků (dřevo, tvrdé pečivo).

Morče rex je možné zakoupit ve zverimexech nebo přímo u chovatelů, jeho cena se pohybuje okolo 250 korun.

Zdroj: Morče

Stroupky ve vlasech u kojence

Žluté stroupky se objevují ve vlasech u miminek docela běžně, a to v novorozeneckém období. Stroupky vytvářejí někdy až souvislé krusty bez rozdílu, zda děťátko má vlasy, nebo je plešaté.

Zde můžete vidět, jak vypadají stroupky ve vlasech u miminek.

Stroupky ve vlasech miminek lze odstranit jedině častým mytím hlavy a masážemi vatou namočenou v dětském oleji. Silnější krusty je třeba důkladně promastit, proto olejíček necháme působit dvě až tři hodiny a pak strupy ve vlasech pouze sloupneme. Většinou to jde bez problémů. Pokud má ale dítě strupů hodně anebo jsou silnější, je vhodné promastit celou hlavu večer a umýt ji až ráno. Tento postup pak opakujeme dva až tři dny po sobě.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Morče divoké

Morče divoké je předkem morčete domácího. Liší se od sebe především stavbou těla. Divoký předek má tělo delší a hubenější, díky čemuž je také pohyblivější. Zbarvení je tmavohnědé až černohnědé. Kožich je poněkud tvrdší než u domácích morčat. Divoké morče má úzkou hlavu, což mu slouží k prolézání křovinami. Délka těla je 16–35 cm a hmotnost 400–700 g.

Ve volné přírodě nalezneme morče divoké v oblasti hor Jižní Ameriky, především žije v travnatých a křovinatých krajích od nížin Argentiny až po vysokohorská údolí v Andách, kde vystupují až do výše 5 000 metrů nad mořem. První zmínka o chovu morčat je stará už 9 tisíc let, kdy je chovali Indiáni pro jejich maso. V některých tamních oblastech se chová i dnes, uvádí se, že ročně je zabito a snědeno kolem 65 milionů morčat. Kromě zdroje masa bylo morče chováno i jako mazlíček pro děti. Už tehdy byly různé barevné typy, dokonce se vyskytovaly i rozety. Černá morčata byla hned po narození zabíjena kvůli pověrčivosti, že přináší smůlu.

Morče divoké je společenské zvíře, je aktivní ve dne i za soumraku. Žije v malých rodinných skupinách. Vyhrabává si jednoduché zemní nory nebo využívá opuštěná doupata jiných, podobně žijících zvířat. Málokdo by do morčat řekl, že jsou výbornými skokany, kteří dokážou vyskočit až do výšky jednoho metru.

Rozmnožování je téměř stejné jako u domácích morčat. Březost trvá 62–70 dní. Mláďata se rodí již se srstí, vidí, slyší, jsou zcela vyvinutá. Už druhý až třetí den mohou pojídat tuhou stravu, jsou tedy brzo samostatná. Samice mláďata kojí přibližně tři týdny.

Morče divoké lze zakoupit ve zverimexech nebo přímo u chovatelů, cena se pohybuje okolo 200 korun.

Zdroj: Morče

Morče domácí

Morče domácí je domestikovaná forma jihoamerického divokého morčete. V průběhu let bylo vyšlechtěno mnoho plemen a mutací lišících se barvou, délkou a uspořádáním srsti a také barvou očí. Má válcovitou postavu s velkou hlavou a krátkým krkem, zaoblený zadek bez ocasu. Na předních nohou má 4 prsty, na zadních 3. Má 12 zubů, z toho 4 hlodáky, zbytek stoličky.

Délka je 20–36 cm, váha obvykle 0,7–1,2 kg, ale mohou mít i 1,8 kg. Má hustou srst a jeho tělu dominuje široká zaoblená hlava, široký hřbet a krátký krk. Pokud jej nebudete příliš překrmovat, bude jeho tělo vypadat spíše svalnatě.

Morčata jsou společenská, chovají se obvykle i ve větších skupinách, ačkoli se samci někdy mohou prát. Často se chová i s králíky. Při chovu v domácnosti je morče náchylné na průvan, vhodnější je chov venku v ohrádce (možno i přenosné), kde má možnost pastvy, musí mít také něco k obrusu hlodáků (dřevo, tvrdé pečivo). Morče se nesnaží utéct ani kousat.

Jelikož se jedná o společenská zvířata, je vhodnější pořídit si třeba pár morčat nebo dvě samičky, které spolu obvykle dobře vycházejí. Pokud si doma ubytujete dva samečky, začnou se vám v dospělosti pravděpodobně prát.

Ubikace morčete by měla být umístěna na vhodném místě, ideální je takové, kde je světlo, není přetopené a zároveň zde není průvan, protože morčata jsou náchylná k nachlazení. Zvířeti nesvědčí ani příliš hlučné prostředí. Jestliže pořizujete morče dítěti, nebojte se dát ho přímo do dětského pokoje, buď na stolek, na skříň, nebo třeba i přímo na zem.

Morče se dá zakoupit ve zverimexech nebo přímo u chovatelů, jeho cena se pohybuje kolem 60 korun.

Zdroj: Morče

Morče texel

Texel má hustou dlouhou zvlněnou až krepovitou srst, která v ideálním případě tvoří kudrnaté prstýnky. Srst se rozčesává jen prsty, nikoli hřebínkem (popřípadě velmi řídkým hřebenem). Poté je vhodné morče vykoupat, aby se lokny vytvořily znovu. Stejně jako šeltie nemá texel nikde po těle žádné rozety ani pěšinky, srst je dlouhá, narůstá od temene hlavy a za ušima spadá dolů na zem. Na hlavě je krátká, mírně odstátá a na tvářích se tvoří takzvané licousy. Ty jsou velmi žádané a jejich absence je důvodem pro srážku bodů. Mezi hrubé vady patří výrazně krátká nebo rovná srst, rozety nebo pěšinky kdekoli na těle, výrazně krátké licousy nebo hříva.

Jde o společenské tvory, takže by se měli chovat ve větších skupinách, ačkoli se samci někdy mohou prát. Vhodný je chov venku v ohrádce (možno i přenosné), kde mají možnost pastvy, musí mít také něco k obrusu hlodáků (dřevo, tvrdé pečivo).

Ubikace morčete by v interiéru měla být umístěna na nějakém vhodném místě. Ideální je takové, kde je světlo, není tam přetopeno a zároveň nefouká průvan, jelikož morčata jsou náchylná na nachlazení. Zvířeti nesvědčí ani příliš hlučné prostředí. Jestliže pořizujete morče dítěti, nebojte se ho dát přímo do dětského pokoje, buď na stolek, na skříň, nebo třeba i přímo na zem.

Morče texel lze koupit ve zverimexech nebo přímo u chovatelů, cena se pohybuje kolem 250 korun.

Zdroj: Morče


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP