Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

PŘENOSU ZÁKOŽKY SVRABOVÉ

OBSAH

Vývojová stadia

Zde můžete vidět, jak vypadají vývojová stadia zákožky svrabové.

Vajíčko

Na těchto obrázcích uvidíte, jak vypadá vajíčko parazita.

Larva

Zde si můžete prohlédnut larvu zákožky svrabové.

Nymfa

Na těchto obrázcích je zvětšena nymfa parazita.

Dospělý roztoč

A zde je již dospělý jedinec.

Zdroj: Jak vypadá zákožka svrabová

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanesa.

Dobry den,minuly tyden jsem zjistila,ze mam svrab..Dostala jsem mast ze siry,kterou jsem se mazala 3dny..ale svedeni neprestalo,je mozne ze mi svrab zmizek,ale nejaky cas svedeni zustane??Predem dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění u svrabu přetrvá ještě několik dní po usmrcení zákožky svrabové. Používejte mast podle doporučení svého lékaře a vydržte ještě týden být trpělivá. Pak by to mělo přestat. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka

Tea tree oil

Tento olej z čajovníku má nepochybně různé léčivé účinky, jeho olej se užívá nejen jako antiseptikum, ale je vhodný i pro léčbu kožní infekce nebo problémových bodnutí různým hmyzem.

Olej z čajovníku se řadí mezi esenciální oleje. Jeho léčivé účinky na svrabové onemocnění nejsou ale vědecky zcela potvrzené. Olej z čajovníku může pomoci se zmírněním svědění, ale rozhodně nedokáže zlikvidovat vajíčka, která zákožka svrabová klade hluboko do kůže. Dokáže ale pravděpodobně zlikvidovat dospělé jedince zákožky svrabové. Olej z čajovníku je volně dostupný třeba na internetu. Pacient by ale měl ale nejprve zjistit, jestli náhodou není na tento olej alergický.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Diskuze

V diskuzi JAK SE VYLÉČIT ZE ZÁKOŽKY SVRABOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan nový.

dobrý den může mi někdo poradit kožní lékařka mi zjistila že mám svrab předepsala mi infectoscab tak jsem se namazal dle návodu ale stále mě všechno svědí a ještě se mám mazat 2 krát denně beloderm cr.+ambiderman.je to hrozný kdo mi poradí.díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se vyléčit ze zákožky svrabové

Co je to svrab?

Nejprve si přiblížíme co přesně svrab u člověka znamená. Svrab je infekční nemoc způsobená zákožkou svrabovou. Zákožka svrabová se projevuje nepříjemným svěděním a kožními změnami v podobě oděrek takzvanou exkoriací. Nemoc probíhá tak, že nejprve dojde k nákaze - přenosu zákožky svrabové na kůži člověka. Ta si pak vyvrtává kanálky ve zrohovatělé vrstvě pokožky, nejraději na nohách nebo rukách. Vytváření těchto chodbiček nebolí. Do slepých chodbiček pak klade vajíčka, ze kterých se do třech týdnů vyvinou další zákožky, které se takto dále množí. Mimo vajíček ještě zákožka svrabová nechává ve svých chodbičkách také svůj trus, který zde způsobí drobné záněty, které mimořádně silně svědí.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Šíření svrabu

Svrab se šíří kontaktem s osobou, která jím trpí. Také může být šířen sdílením ručníku, povlečení a dalších osobních věcí. Nejčastěji postihuje všechny členy rodiny. Může se šířit i bez příznaků. Samička zákožky svrabové leze po kůži, během několika minut se do ní zavrtá a ve spodních vrstvách kůže si razí chodbičky, ve kterých každý den klade jedno až dvě vajíčka. Z těchto vajíček se líhnou larvy, které žijí na povrchu těla. Z larev se během 18 až 23 dnů vyvíjejí nové samičky, které se opět zavrtávají nebo se mohou přenést na dalšího hostitele. Délka života jedné zákožky je až 5 týdnů a za tu dobu stačí naklást 40 až 50 vajíček.

Zdroj: Co způsobuje svrab

Poradna

V naší poradně s názvem SULFOTHION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heilly.

prodelala jsem proti svrabovou kuru,ale stale mam pocit,ze se mi to uplne nevylecilo...jsem z toho zoufala...muzu pouzivat zasyp Sulfotion,ktery obsahuje siru...nebo zajit opet k lekari...dekuji Heilly

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Heilly, při nákaze svrabem vznikají v kůži kanálky, které se zanítí díky zbytkům trusu od zákožky svrabové a nějakou dobu to trvá, než se zahojí. Po dobu hojení to ještě obvykle svědí, ale svrab už může být mrtvý díky předchozí léčbě. V této fázi je důležité si to nerozškrábat a být trpělivá. Pokud chcete mít 100% jistotu, že svrab ve vás již nežije, tak běžte za svým lékařem, aby znovu vaši kůži prohlédl.
Používání jemného zásypu Sulfothion s koloidní sírou určitě v době hojení po svrabu pravidelně používejte, jak je napsáno v jeho návodu. Tento jemný sýrový zásyp totiž mírní svědění, podporuje odlučování svrabem poškozené pokožky a také podněcuje vytváření pokožky nové a zdravé. Solfothion vám pomůže být po svrabu dříve fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sulfothion

Nimba

I nimba se řadí mezi oleje, které se nacházejí v krémech a různých mastích. O tomto oleji je známo, že má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

I tomuto oleji přisuzují některé studie schopnost zabíjet roztoče zákožky svrabové. Testováno to ale bylo zatím jen na psech (svrab se u nich léčil použitím šamponu s tímto olejem po dobu dvou týdnů. Psi se sice plně nezotavili, ale výrazně se zmenšil počet roztočů v jejich kůži).

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem PITYRIASIS ROSEA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdalena Tesařová.

moje dcera má 12 let, a lečíme to od posledního týdne v lednu, kůže už je skoro vyhojená, 7.3. máme jít na oslavu a budou tam 2 školáci a jedna maminka cca ve 4 měsíci, tam nevím, jestli se nemohou nakazit, děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Podle vašeho popisu je nemoc značné potlačena, takže i riziko přenosu bude minimální. K přenosu by snáze došlo při kontaktu s postiženou pokožkou. Já myslím že, když se nebude s někým vyloženě třít, tak nemusíte mít obavy. Normálně na oslavu běžte.

Zdroj: diskuze Pityriasis rosea léčba

Svrab u lidí

Přesné údaje o počtu nemocných neexistují, protože nemocní se většinou za svrab stydí a nejdou k lékaři. Nejedná se o nemoc nemytých jedinců, jako tomu bylo dříve. Svrab si můžete přivést i z luxusní dovolené.

Pojďme se podívat, jak taková nákaza svrabem probíhá u lidí: Oplodněná samička vyvrtává kanálky v rohové vrstvě kůže a do chodbiček ukládá vajíčka, ze kterých se v průběhu dalších tří týdnů vyvinou nejprve larvy, poté takzvané nymfy a nakonec pohlavně zralé zákožky svrabové, které cestují chodbičkami zpět na povrch kůže. Ale než člověk infekci zpozoruje, uběhne obvykle několik týdnů – předpokládá se, že kožní reakce je vyvolána přecitlivělostí na parazity a že se vyvine až po určité době. Chodbičky jsou překryty kožními změnami, které vznikly škrábáním a sekundární infekcí. Na kůži se objevují kopřivkové pupínky, ekzém i hnisavé pupínky a vřídky. Pro ilustraci přikládáme obrázky, jak vypadá takový svrab.

Onemocnění svrabem nesouvisí s nedostatečnou osobní hygienou. Svrab se přenáší dvěma způsoby. Buď během přímého kontaktu kůže s nakaženou osobou, nebo cestou nepřímou, to znamená kontaktem s ložním prádlem nebo ošacením, které bylo předtím používáno nakaženou osobou. K přenosu infekce stačí jedna oplodněná samička zákožky. Do kůže se je schopna zavrtat se za několik minut. Je možné se nakazit i během pohlavního styku.

U svrabu je důležité, aby pacient pochopil, že se jedná o nakažlivou nemoc. Když jsou mu vysvětleny způsoby přenosu infekce, sníží se i jeho obavy z ní. Při dodržení všech opatření se dá svrab vyléčit v průběhu několika dní.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽE NEMOC ZPŮSOBY PŘENOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana trefilová.

Dobrý den, jak je prosím růže nakažlivá-jaká jsou rizika styku pro těhotné v posledním trimestru s osobou s růží ,která má po 10 denním léčení antibiotiky?
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V této fazi léčby je riziko přenosu stále velké, takže nedotýkejte se rány a ani příliš postiženého a nepodávejte si ruce. Na osušení rukou vždy použijte vlastní ručník po celou dobu návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růže nemoc způsoby přenosu

Aloe vera

Aloe vera se běžně vyskytuje v řadě domácností jako pokojová rostlina. Někteří její pěstitelé si jsou ale dobře vědomi jejích léčivých účinků. Ty jsou známé již tisíce let. Aloe vera se užívá na spáleniny, drobná poranění i odřeniny. Ve formě latexu slouží jako projímadlo. Aloe vera se používá i na léčbu kožního onemocnění. Objevila se i studie, která tvrdí, že aloe vera má pomáhat i při léčbě svrabu podle této studie působí aloe vera stejně jako lék benzyl benzoát, který zabíjí roztoče zákožky svrabové, a proto se vyskytuje v lécích předpisovaných na léčbu svrabu. K léčbě svrabu se dá využít gel z aloe vera, nebo i přímo nařezané listy této rostlinky.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB DISKUSIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Mám ještě dotaz,co se týká nových pupínků po léčbě infectoscabem,jak asi dlouho se ještě mohou tvořit a zda je možné že by svěděly tak intenzivně skoro jako při svrabu před léčbou a jestli se tvoří i na místech kde jsem před léčbou svrab nepozorovala.Mám příznaky jakokdyby se mi to vrátilo.Předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nové pupínky způsobují ty rozkládající se mrtvolky zákožky a pokožka, tím jak je odbourává, tak zčervená a svědí úplně stejně jako když odbourávala jen hovínka zákožky. Zkuste na ta svědivá místa použít kalciovou mast a jednou nebo dvakrát denně to omyjte borovou vodou. To by mělo urychlit hojení a zbavit vás i toho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab diskusia

Velikost zákožky

Samičky jsou velké až půl milimetru, takže se dají rozeznat za pomocí lupy. Sameček je oproti samičce dvakrát menší. Samička žije na povrchu kůže a brzy umírá (žije asi 2 měsíce). Protože zákožka svrabová přijímá kyslík difuzí, nezanořuje se hlouběji do kůže. Oplodněná samička vyvrtává povrchní kanálky v rohové vrstvě kůže a do chodbiček ukládá vajíčka, ze kterých se v průběhu dalších tří týdnů vyvinou nejprve larvy, poté takzvané nymfy a nakonec pohlavně zralé zákožky svrabové, které cestují chodbičkami zpět na povrch kůže.

Než člověk vývoj infekce zpozoruje, uběhne obvykle několik týdnů. Předpokládá se, že kožní reakce je vyvolána přecitlivělostí na parazity, která se vyvine až po určité době. V šíření svrabu může hrát významnou roli i stoupající obliba cestovat. V některých hotelích s nízkou úrovní hygieny není ložní prádlo dostatečně vyprané, takže se další lidé mohou snadno nakazit.

Zdroj: Zákožka svrabová

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fruhaufova.

dobrý den,
nakazila jsem se svrabem v jednom nejmenovanem masážním zařízení.. Bohužel to že to je svrab mi pan dr potvrdil až po týdnu, kdy už jsem byla osypaná úplně všude s obrovskou alergickou reakci na parazita samotného. Dostala jsem mast INFECTOSCAB která mi nepomohla a zabraly až kortikoidy. Udělala jsem doma totální deratizaci ale bohužel po 14 dnech se svrab objevil i u zbytku rodiny (2malé deti a manžel) dostaly stejnou mast a já také aby jsme to tedy zničily v rodině. Opět jsem udělala optření k tomu určená nic méně i na sobě i na dětech pozoruji že se nám pupínky objevují pořád. Byt se snažíme dodržovat maximální hygienu mám pocit že i když jsme mast aplikovaly už 2x že to nepomohlo..
Ráda bych věděla jestli přísady k domácí masti seženu v každé lékárně a zajímalo by mne v jakém momentě jsme nejvíc infekčí, pan dr totiž tvrdí že po aplikaci INFECTOSCABU už infekční nejsme čemuž mám problém věřit..
děkuji za odpověd..
Eva F

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniel.

Dobrý den chci se optat , když mám po svrabu na genitáliích červené bouličky za jak dlouho zmizí...pár dnů mě už nic nesvědilo až teď zase lehce začalo.. Je možné že v bouličkách byli zapóřené zákožky ? A popřípadě čím to ještě zle hojit krom infectoscabu

Zdroj: diskuze Svrab

Svrab mytých

Přišlo se na to, že svrab se ve skutečnosti přenáší buď přímým kontaktem s infikovanou osobou, anebo nepřímo tím, že se dostane do kontaktu s jeho oděvem, nebo ložním prádlem. K nakažení stačí jedna jediná oplodněná samička zákožky svrabové, ta je schopná se do kůže zavrtat již za pár minut.

Svrab patří k vysoce nakažlivým nemocem projevujících se silným a velmi nepříjemným (až bolestivým) svěděním kůže. Toto onemocnění způsobuje zákožka svrabová. Toto onemocnění může postihnout kohokoliv, mezi nejvíce ohrožené skupiny obyvatel patří bezesporu i zdravotníci. Svědění, které je často nejvíc nesnesitelné v noci (tělo se pod dekou zahřeje a právě teplo zákožce svrabové vyhovuje). Svědění je způsobené tím, že si zákožka svrabová vrtá ve svrchních vrstvách kůže chodbičky.

Pokud se někdo svrabem nakazí, obvykle první věc, která ho zajímá je, jak se tohoto „ostudného“ onemocnění co nejrychleji a bezbolestně zbavit. K léčbě svrabu se užívají různé krémy a masti. Při jejich aplikaci je důležité, aby se nanášely na celé tělo. Pokud pacient nějaké místo vynechal, je dost možné, že by v této oblasti zákožka svrabová přežila a pacient by se tedy nemoci nezbavil.

Zdroj: Sirná mast na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘENÁŠÍ ONENOCNĚNÍ RŮŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kubíčková.

Dobrý den.Ležím se zlomenou nohou v nemocnici a volala mi kamarádka,která měla v noze růži ale má to už skoro vyléčené a chce přijít na návštěvu za mnou do nemocnice.Není to pro mne nebezpečné.Četla jsem,že se sretkokopy šíří i vduchem.Děkuji za odpověď co nejdříve.zdravím Kubíčková Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Klidně přijít může. Vynechte intimní kontakt. Když bude blízko vás a nebudete se vzájemně dotýkat, tak k přenosu dojít nemůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se přenáší onenocnění růží

Jak vypadá svrab u člověka

Jak poznat svrab? Onemocnění kůže zvané svrab způsobuje roztoč. Velikost zákožky svrabové se pohybuje od 0,1 do 0,4 mm. Samičky se zavrtávají do pokožky člověka, kde kladou vajíčka. Z vajíček se potom cca během 4 dnů líhnou šestinohé larvy, které se v průběhu dalších 4 dnů přemění v osminohé nymfy. Nymfy žijí na pokožce člověka a po přeměně v dospělce a po oplodnění samičky se zavrtávají zase do kůže, kde se opakuje celý proces. Samička je oplodněna pouze jednou a za svůj život (přibližně 5 týdnů) naklade až 50 vajec. Žije v jedné chodbě, kterou neustále prohlubuje. Zákožka svrabová způsobuje svojí činností různé svědivé vředy a vyrážku. Je poměrně infekční, šíří se z člověka na člověka, ale i přenosem přes oblečení, prádlo a podobně. Abyste lépe poznali svrab, můžete se podívat na tyto fotografie.

Zdroj: Prašivina u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ONEMOCNENI ZV.RUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Kratochvilova.

Prosim,mam dotaz..Vcera se babicce udelalo spatne a odvezla ji zachranka.Jde o to,ze nam lekar dnes oznamil,ze ma ruzi na noze...a ja ji vcera prevlekala a na postizenou nohu sahala.Syn si brzy privezou z porodnice miminko.Za jak dlouho by se mi nemoc mohla projevit...pokud jsem se nakazila a nebo poradte...jestli bych vubec mohla k miminku.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoc růže zpusobují bakterie a její vývoj má několik stádií, přičemž jen při některých je možná nákaza. Přenos infekce probíhá dotykem přes vaší porušenou pokožku. Přes různé prasklinky na vaší kůži, ekzem, plíseň nebo jinak narušenou kůži. Pokud máte kůži zdravou a nemáte narušen imunitní systém a ani nemáte cukrovku, tak je přenos nepravděpodobný. Obvyklá inkubační doba od přenosu do vzniku infekce bývá 2 až 7 dní. Do týdne na sobě určitě poznáte, jestli k nákaze došlo či ne. Pro příště je potřeba po každém takovém dotyku ihned omýt ruce vodou a mýdlem a na závěr použít dezinfekční gel s alkoholem. Tím zcela zabráníte přenosu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Rozmarýn

I rozmarýn bývá nedílnou součástí řady kuchařských receptů. A stejně jako jiná bylinná dochucovadla využívaná v kuchyni má i rozmarýn léčivé účinky známé už celá staletí. Rozmarýn se dá využívat při léčbě nadýmání, má také protizánětlivé účinky. Lidové léčitelství rozmarýnovému oleji přisuzuje také schopnost ničit zákožku svrabovou. Kromě hubení roztočů, by měl rozmarýn pomáhat i s hojením puchýřů a zklidněním vyrážky. Babské rady tvrdí, že samotné mytí těla rozmarýnovým čajem by mělo dokázat svrab zastavit. Ve skutečnosti může rozmarýn zlikvidovat dospělé roztoče zákožky svrabové, ale jistě si nedokáže poradit s larvami, ty v kůži zůstávají a z nich se pak rodí noví paraziti. Rozmarýnový olej se nedoporučuje pro lidi s vysokým krevním tlakem, nebo pacienty trpící vředy a těhotné ženy.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Jak poznat svrab

Většinu příznaků způsobuje samička zákožky svrabové (vyrážka podobná svrabu). Ta vrtá denně několik milimetrů dlouhé chodbičky ve stratum corneum (vnější vrstva kůže), do kterých klade 2–3 vajíčka denně a zanechává zde skybaly (výkaly). Larva se vylíhne za 3–5 dní a v dospělce se přemění do 3 týdnů.

Příznaky onemocnění:

  • velmi intenzivní až kruté noční svědění (pruritus);
  • po zahřátí pod pokrývkou se objeví vyrážka na charakteristických místech kůže, zejména tam, kde je malá tloušťka kůže (genitál, třísla, podbřišek, kolem pupku, kolena, podpaží, zápěstí, lokty, prsní bradavky, mezi prsty ruky, v podpažní jamce);
  • zpravidla současný výskyt u členů domácnosti a u všech sexuálních partnerů;
  • chodbičky v kůži esovitého tvaru, bělošedavé barvy a délky 5–15 mm;
  • vyskytují se makuly, papuly, papulovezikuly, krustoskvamy, později exkoriace (poranění kůže škrábáním), dále se může vyskytovat ekzém, někdy malá tečkovitá hnisavá ložiska.

Mezi zvláštní formy patří scabies inkognita (u lidí s dobrými hygienickými návyky), scabies granulomatosa (představuje reakci imunitního systému na mrtvé zákožky), scabies norvegica (u imunosuprimovaných) a scabies crustosa (velice nakažlivá forma svrabu).

Zdroj: Zákožka svrabová

Další doporučení

Lidové léčitelství (ale nejen to) doporučuje zvýšit i příjem zinku při onemocnění svrabem, neznamená to ale, že by zinek dokázal léčit svrab, to opravdu nedokáže. Ale napomáhá při léčbě sekundárních infekcích, které často svrabové onemocnění provázejí. Tyto infekce vznikají většinou v otevřených kožních ranách. Svrabová kožní vyrážka je velmi nepříjemná, a její svědivost může vést k tomu, že se člověk neustále škrábe, a tak si na kůži „vytvoří“ otevřené ranky, které jsou velmi náchylné k různým infekcím. A právě na léčbu těchto infekcí je dobrý příjem zinku.

Na čem se lidové léčitelství shoduje s lékařskými odborníky, je, že není důležité jen přímé ošetření pacienta, ale stejně důležité je i zamezit šíření svrabu tím, že se musí pořádně vyprat všechny textilie, s nimiž pacient přišel do kontaktu. Pokud by se tak nestalo, svrab se může i nadále šířit, protože oblečení se s vysokou pravděpodobností roztoči zákožky svrabové ukrývají a „čekají“ na svou příležitost.

Kontroverzi při likvidaci svrabu vzbuzuje boritan sodný neboli borax, který bývá součástí různých pracích a čisticích prostředků. Ukazuje se, že na likvidaci svrabu je sice borax účinný, ale zároveň není zrovna pro lidi bezpečný. Rozhodně by se neměl aplikovat přímo na pokožku. Stejně tak je na to i bělidlo, které dokáže zabít roztoče, ale také nesmí přijít do kontaktu s pokožkou.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Jak se zbavit svrabu u zvířat

Názory, že svrab u zvířat neboli prašivina vzniká mimo jiné kvůli tučnému jídlu nebo nečistotě srsti, jsou scestné, protože nemoc může vzniknout jedině za přítomnosti zákožky svrabové. Svrab u zvířat se projevuje silnou svědivostí, a tedy častým drbáním. V případě zákožky svrabové, která způsobuje svrab, se psi škrábou především v teplém prostředí. Svědění je tak silné, že se zvíře bude škrábat jak ve dne, tak v noci. Parazit je pro lidské oko neviditelný. Zákožka svrabová žije v hlubokých vrstvách pokožkové škáry a nevyskytuje se rovnoměrně po celé ploše kůže. Může se tedy stát, že ani po rozboru kůže u veterináře se nemusí přítomnost parazita u psa objevit.

Zákožka svrabová se do pokožky zvířete dostane v místech, kde je kůže jemná, jde tedy o vnitřní stranu stehen, okolí očí či oblast kolem kořenů ušních boltců. Na těchto místech se právě bude zvíře škrábat, čímž rozšíří nákazu do dalších částí těla. Kromě svědění budete možná časem pozorovat, že srst na určitých místech vypadává nebo že zvíře ztrácí na hmotnosti.

Svrab lze léčit lokální terapií, kdy se postižené místo musí nejdříve důkladně omýt šamponem a poté aplikovat léčebný preparát, který určí veterinář. Tuto proceduru musí zvíře podstoupit jednou týdně několik týdnů po sobě. Více se však doporučuje užití celkové terapie, kdy se zvířeti aplikuje preparát dozadu za krk. Látky, které působí účinně proti různým parazitům, se dostanou do krve a účinkují zhruba měsíc. Aby se svrab vyléčil úplně, dávají se většinou dvě dávky přípravku. Pokud se tedy u zvířete podaří svrab úspěšně zlikvidovat, můžete se přestat bát i o své zdraví. Svrab je sice přenosný na člověka, ale může se rozmnožovat pouze na těle psa.

Zdroj: Jak zabít svrab

Výsledek

Studie zahrnovala 58 (59,8 %) mužů a 39 (40,2 %) žen s poměrem mužů a žen 1,4:1. Věkové rozmezí mužů při prezentaci od 3 do 64 (26,74±15,98) let, zatímco věk žen při prezentaci od 3 do 60 (24,05±14,53) let věku.

Na konci studie byla zjištěna tato odpověď na léčbu sirnou mastí:

  • Skupina A: vyléčení svrabu u 14 (42,4 %) pacientů a žádný efekt u 19 (57,6 %);
  • Skupina B: vyléčení svrabu u 29 (90,6 %) pacientů a žádný efekt u 3 (9,4 %);
  • Skupina C: vyléčení svrabu u 31 (96,9 %) pacientů a žádný efekt u 1 (3,1 %).

Existuje významný statistický rozdíl mezi úspěšností vyléčení těchto 3 skupin s (P=0,00000011), ale žádný statisticky významný rozdíl mezi úspěšností vyléčení skupiny C a skupiny B (P=0,6055).

Během studie byla zjištěny tyto vedlejší účinky:

  • Mírné pálení a dráždivá (sirná) dermatitida byly jedinými vedlejšími účinky 8% a 10% síry.
  • Svědivá vyrážka se vyskytla:
    • ve skupině C: u 11 (34,4 %) pacientů,
    • ve skupině B: u 8 (25 %) pacientů,
    • ve skupině A: u 4 (12,1 %) pacientů.
K opakovanému propuknutí nákazy svrabem, protože nebyly usmrceny všechny formy života zákožky svrabové, došlo hlavně ve skupině A, se 4 (12,1 %) pacienty, a ve skupině B, 1 pacient, (3,1 %), zcela bez opakovaného zamoření svrabem byla skupina C.

Zdroj: Jak použít Solfatan na svrab bez předpisu?

Zákožka

Většinu symptomů způsobuje samička zákožky svrabové. Ta vrtá denně několik milimetrů dlouhé chodbičky v nejsvrchnější vrstvě pokožky, do kterých klade 2–3 vajíčka denně a zanechává zde své výkaly. Larva se vylíhne za 3–5 dní a v dospělce se přemění do 3 týdnů. Samec je menší než samička, žije na povrchu kůže a brzy umírá. Samička žije asi 2 měsíce. Protože zákožka svrabová přijímá kyslík difuzí, nezanořuje se hlouběji do kůže. Vzhledem k imunitě, hygieně a škrábání je u postiženého v kůži stabilně přítomno jen 11–12 samiček zákožky. U imunosuprimovaných (imunitně oslabených) může však být počet mnohonásobně vyšší. Mezi zvláštní formy svrabu se řadí scabies inkognita (u lidí s dobrými hygienickými návyky), scabies granulomatosa (představuje reakci imunitního systému na mrtvé zákožky), scabies norvegica (u imunosuprimovaných) a scabies crustosa (velice nakažlivá forma svrabu).

Projevy:

  • typické je velmi intenzivní až kruté noční svědění (pruritus);
  • po zahřátí pod pokrývkou se objeví vyrážka na charakteristických místech kůže, a to zejména tam, kde je malá tloušťka kůže – genitálie, třísla, podbřišek, kolem pupku, kolena, podpaží, zápěstí, lokty, prsní bradavky, mezi prsty ruky, v podpažní jamce;
  • parazit se objevuje především v místech, kde je pokožka teplá, dobře prokrvená;
  • obvyklý je současný výskyt u členů domácnosti a u všech sexuálních partnerů;
  • objevují se chodbičky v podkoží, které jsou většinou esovitého tvaru, bělošedavé barvy a délky 5–15 mm;
  • vyskytují se makuly, papuly, papulovezikuly, krustoskvamy, později exkoriace (poranění kůže škrábáním), dále se může vyskytovat ekzém, někdy malá, tečkovitá hnisavá ložiska.

Zdroj: Prašivina u lidí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP