Informace od zdravotní sestry

MENU

  

ZÁKOŽKA

  

PŘÍZNAKY

  

LÉKY NA SVRAB

  

SVRAB U ZVÍŘAT

  
Téma

SVRAB PRANÍ PRÁDLA TEPLOTA

OBSAH

Svrab na genitáliích

Svrab se může vyskytnout kdekoli, tudíž i na genitáliích. Zde můžete vidět, jak vypadá svrab nejen na intimních místech.

Zdroj: Svrab u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Rada bych se zeptala, jakému chladu je potreba vystavit textil a boty na desinfekci. Stačí balkon pres noc, když je v noci napr. 10°C?

Dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teplota +10°C svrab nezabije. Pouze teplota -10°C a nižší po dobu alespoň 8 hodin svrab spolehlivě zabije. Stejné účinky má i izolace předmětů (matrace) od lidí a všeho živého na dobu 5 dnů při libovolné teplotě. To taky svrab nepřežije.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Svrab fotografie

Zde můžete na fotografiích vidět, jak svrab vypadá.

Zdroj: Tělový svrab

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle už nevypadá jako pokračování svrabu. To byste pozorovala pupínky a svědění i na jiných místech. Výskyt pupenů v těchto lokalitách by spíše mohl souviset s vedlejšími účinky masti Infectoscab. Zkuste ještě jednou kontaktovat kožní ambulanci a nechte si tyto příznaky vyšetřit. Z reálného vyšetření se dá poznat více a snáze se volí vhodná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Svrab video

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Diskuze

V diskuzi SVRAB A JEHO LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macek.

donesla jsem si svrab z nemocnice, po všech léčbách se mne stále držel, i přes dezinfekci celého bytu a praní, žehlení atd atd.no však to znáte.....takže co mi na 100 procent zabralo je SOLFATAN pro balneo, prostě si doma uděláte na 20 minut lázně ve vaně......za týden si ji zopakuji...pro jistotu....ale už po první mám klid...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dannie.

Uz jsme 2x.preleceni všichni. Kluci to mají za 4 dny zase. Bez ohledu.na prostředí, syn je jeden na intru. Tam vše vyprané a vyvetrane. Nebyl tam skoro 2 týdny. Druhy je doma.a.stejne se po.4.dnech osypal. My s manželem s delší.prodlevou, ale taky. Doma vše.peru na 60,.pak jede sušička, nezehlim, ale.predpokadam.ze.po.susicce uz je to opravdu zbytečné. Postele projíždíme obden parou, takze je.to na nás. Ja uz nevím.co dělat.

Zdroj: diskuze Svrab a jeho léčba

Jak se svrab šíří

Svrab se přenáší přímým kontaktem, často při pohlavním styku nebo při spaní v jedné posteli. K infekci stačí jediná oplozená samička. Úspěšnost přenosu se zvyšuje s množstvím roztočů na nakažené osobě, běžně lze nalézt i více než 10 samiček. Zákožka svrabová se dostává pod kůži během 2,5 minuty. Nepřímý přenos je možný osobním nebo ložním prádlem. Onemocnění se nepřenáší běžným denním stykem, například podáním ruky či dotykem. Mimo svého hostitele je citlivá na sucho i vlhko, za pokojové teploty není schopna pohybu a umírá do 3 dnů. Inkubační doba je při prvním kontaktu 2–6 týdnů, při opakované infekci 1–4 dny.

Hygienická opatření jsou podkladem úspěšné lokální léčby. Každý den je nutné vyměnit osobní spodní a ložní prádlo. Prádlo se pak pere na 60 °C, musí se vyžehlit a nepoužívat minimálně tři dny. Ostatní oděv a boty stačí nepoužívat 5 dní, zákožka totiž není schopná přežít mimo kůži člověka déle než 3 dny.

Svrab a jeho zárodky zabíjí vysoké teploty. Pokud se chcete zbavit tohoto parazita, pak vězte, že teplota nad 50 °C při použití déle než 10 minut zabíjí roztoče i jejich zárodky. Nejlepší je umístění kontaminovaného prádla do sušičky.

Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Sauna na svrab? Jedině nějaká soukromá sauna. Svrab spadá mezi nakažlivé choroby a na nemocného se vztahuje povinnost předcházet šíření nákazy. Takže návštěva veřejných míst, jako jsou bazény, sauny nebo solária jsou zakázána. Jinak zvýšená teplota kůže a podkoží vlivem saunování by mohla podpořit léčbu proti svrabu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

-samozrejme sukromna sauna. Svrab neznasa teplotu viac ako 60C, tak som si myslela ze tam posediet 10-15 nim pri teplote 60az 70C ...Tak ze to solarium/vertikalne je najlepsie? tam nie je taka vysoka teplota.
dakujem!

Zdroj: diskuze Svrab

Neléčený svrab

Na těchto fotografiích můžete vidět, jak vypadá neléčený svrab.

Zdroj: Jak poznat svrab

Svrab a bylinky

Pokud se nemůžete dostat z nějakého důvodu k lékaři, tak vám zde nabízíme alternativní léčbu svrabu pomocí bylinek.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB NEBO ALERGIE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Chloupková.

Dobrý den,asi před měsícem a půl jsem začala mít problém s vysokým krevním tlakem.Proto mi lékař předepsal lék "Prestarium
Neo",který však měl vedlejší ůčinky jako vyrážky a svědení,proto mi předepsali jiný lék "APO - AMLO 5 "Vyrážky a svědení nepřestali, proto jsem byla u kožní lékařky,která konstatovala,že mám Svrab.Předepsala mi sírovou mast a pak jinou bílou na promazávání pokožky.Potíže nepřestávaji,právě naopak.V jednu chvíli to vypadalo už dobře a ted se mi to vrátilo a na celé tělo.Nevim kde bych to chytla a i když je to přes měsíc,tak nikdo jiný z rodiny nemá ani příznak mých potíží a přítom s manželem celou dobu spíme v jedné posteli,jak to že nic nechytil ?je to svrab,nebo alergie na léky.?Děkuji za rady a odpověd,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, tohle svrab není. Takhle masivně po celém těle a tak dlouho i po léčbě sírovou mastí je nepravděpodobné, že jde o svrab. Určitě by se od vás nakazil i váš manžel prostřednictvím sdíleného lůžka. Tyhle příznaky ukazují spíše než na svrab tak na nějaký rozsáhlý ekzém -dermatitidu. To může mít mnoho příčin, od zevní alergie například na prášek na praní až po vnitřní chemickou nerovnováhu. Doporučuji návštěvu kožního lékaře, aby se zjistila pravá příčina, která se pak dá efektivně vyléčit. Když nebudete spokojená s jedním doktorem, tak navštivte jiného - máte na to nárok a je to i vhodné, protože určit příčinu ekzémů bývá někdy těžké a jak se říká: více hlav více ví. 

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab nebo alergie?

Bílý ocet na bělení prádla

Bílého prádla docílíte přidáním dávky bílého octa do pracího cyklu. Bílý ocet zjemňuje tkaninu a vrací oblečení zpět jeho jas a hebkost.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Diskuze

V diskuzi OŠETŘENÍ PRÁDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alík.

Učinný způsob na prádlo je také zmrazení. To Také nesnesou. Takže s prádle, které nejde žehlit na vysokou teplotu do mražáku :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ošetření prádla

Diagnostika svrabu

Lékař diagnostikuje svrab podle příznaků. Někteří lékaři potvrzují diagnózu tím, že hledají stopy roztočů ve vzorku kůže. Lékař jemně seškrábne suchou pleť z postižené oblasti a zkontroluje ji pod mikroskopem. Tento test není bolestivý.

Fotogalerie svrabu

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět svrab: svrab fotogalerie.

Zdroj: Co způsobuje svrab

Diskuze

V diskuzi INFECTOSCAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dick.

Drahouškové, nemylte se, že svrab se v nemocnici nesežene. Když projdete web, máte tam dost příspěvků na téma nákazy - v MHD zvlášť u látkou potahovaných sedaček, v domovech důchodců (tam je to skoro epidemie i mezi personálem), v nemocnici také, hlavně na LDN ...
A zbavit se ho není jednoduché.
Návod: Mazací kůra InfectoScabem5%, obvykle opakovaně, vše prát na 60°C, denně vše převlíkat, luxovat, a stejně je to boj. Zvláště, když vám ze začátku kožní lékařka doporučí koupit si pleťové mléko a vynechat při praní aviváž, že to pomůže. A pak jí tři týdny musíte prosit o mast a přesvěčovat, že jde o t.zv. svrab mytých, který nemá moc viditelné typické dvojí štípnutí a chodbičky, ale svědí celé tělo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JUDr. Stiebal Miroslav.

Koupu se 2 denně a přes to jsem někde chytil svrab. Pomuže mi někdo radou nebo sehnaním masti Infectoscab. Děkuji

Zdroj: diskuze Infectoscab

Svrab u člověka fotografie

Fotografie s nákazou svrabem u člověka můžete vidět na těchto webových stránkách:

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvonna Grygerová.

Posledních asi 14 dní se mi na celém těle střídavě oběvují zčervenalé plochy, nejvíce na rukou a nohou, ale i na krku, břiše, obličeji.dnes večer mě strašně svedily celé šlapky nohou, po osprchování svědí celé koleno. Nejvíce se toto svědění projeví buď hned po probuzení nebo večer doma při sledování televize to začne svědit a když se poškrabu, tak to ihned napuchne a zčervená, jako po popálení jedovatou trávou.
před těmito asi 14 dny jsem začala brát doplněk stravy z Nahrinu který se jmenuje ArtiFit Caps Plus na podporu chrupavek.obsahuje glukosamin solfát sodný, chondroitin sulvát sodný,hydroxypropylmetylcelulóza, hydrolyzovaná vepřová želatina,kukuřičný škrob, extrakt z harpagofytu ležatého, citrát manganatý, citrát měďnatý,chlorid chromitý.
Dále jsem jedla denně 2-3 mandarinky, tak si myslím, že by to mohlo být z těchto dvou věcí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle bych viděl spíše jako kontaktní dermatitidu nebo svrab, než následek konzumace přípravku na klouby a mandarinek. Příčinou může být časté koupání, pěna do koupele, prášek na praní, aviváž, tělové mléko, a tak dále. U svrabu zase stačí jízda veřejnou dopravou a sednutí si na polstrovanou sedačku. Nejlépe uděláte, když zajdete na kožní a necháte si to tam vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže po celém těle

Jak se svrab léčí?

Léčba se provádí farmaky - léky, které se podávají v jednodenní, nebo při značném výskytu, třídenní terapii. Znamená to, že boj se svrabem dokážeme velice dobře a rychle zvládnout, ale je třeba začít včas. Léčba probíhá nejčastěji speciální sírovou mastí nebo insekticidním přípravkem Infectoscab, oboje je na lékařský předpis. Neléčený svrab nikdy sám samovolně nezmizí. Neléčený svrab bude svého hostitele provrtávat do nekonečna! Svrab je třeba léčit, jinak se ho nedá zbavit!

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den
prosím o radu jak se řeší prostředí, ve kterém se vyskytne nemoc růže (hlavně postel a osobní věci
nemocného), jestli je nutná desinfekce a jakým způsobem.
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erysipel alias růže je zánětlivé onemocnění, které způsobují bakterie. Bakterie je živý organizmus, který dokáže přežít i mimo člověka, na různých předmětech, tkaninách i v tělesných tekutinách. Zničit tyto bakterie lze desinfekcí. Desinfekci lze provést při praní, kdy se zvolí velmi vysoká teplota 100°C a nebo pak kontaktně přímo na předměty se použije desinfekce v podobě tekutého ethanolu, který lze koupit v lékárně, ale i v drogerii, jako desinfekční prostředek na ruce. Kontaktních desinfekcí je celá řada, v lékárně si vyberete přesně tu, která bude vyhovovat vašim potřebám - na vytírání, i na utírání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Zvýšená teplota na začátku těhotenství

Zvýšená teplota je v těhotenství normální. Ráno naměřená teplota by měla být kolem 37 °C nebo lehce nad nimi, to je téměř spolehlivý příznak těhotenství pár dní před prvním pozitivním těhotenským testem.

Zdroj: Zvýšená teplota

Svrab pod mikroskopem

Diagnózu potvrdí průkaz parazita v materiálu vyškrábnutém z chodbiček a vyšetřeném pod mikroskopem, kde je možné zřetelně rozpoznat zákožku, její vajíčka a eventuálně její výkaly. Teprve poté je jisté, že se jedná o infekci zákožkou. Ovšem u typických případů není mikroskopický průkaz nezbytný. Zde je foto, jak vypadá svrab pod mikroskopem.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Je svrab u psa nakažlivý pro lidi

Svrab se výjimečně může vyskytnout i u člověka při blízkém kontaktu s postiženým zvířetem. Může způsobit lokální kožní reakci, která však vymizí po přerušení kontaktu s nemocným zvířetem.

Zdroj: Prašivina u lidí

Úspěšnost

Úspěšnost léčby je vysoká, když je psu diagnostikován ušní svrab včas a nasadí se patřičná medikace. V některých případech je potřeba medikovat antibiotika. Pozor, neléčený svrab může způsobit až uhynutí psa, proto neváhejte v případě zpozorování výše popsaných příznaků tohoto onemocnění vyhledat veterinárního lékaře, který u vašeho psa stanoví diagnózu a zvolí správnou léčbu.

Zdroj: Ušní svrab u psa

Jak se svrab přenáší

Svrab nejčastěji postihuje lidi se sníženou imunitou a děti, které si toto onemocnění na sebe přenáší při dětských hrách. Problém může být, pokud svrab postihne člověka s těžkými nemocemi typu AIDS, protože u takového člověka může vyvolat extrémní zrohovatění kůže. Často tímto onemocněním trpí také lidé bez domova a lidé žijící ve větších komunitách, ve společných prostorách (léčebny, nemocnice). Většina lidí ani netuší, že svrab se přenáší i při pohlavním styku. Dříve se věřilo, že svrab je důsledkem špatné hygieny, prý se neobjevuje u „mytých“ lidí, ve skutečnosti to ale není pravda. Špatná hygiena svrab nezpůsobuje, ale může stav zhoršovat. I přehnaná hygiena může onemocnění komplikovat, hlavně v diagnostice onemocnění. Inkubační doba tohoto onemocnění je měsíc – měsíc a půl.

Zdroj: Svrab u lidí

Svrab a bazén

Když svrab dostane člověk, nepochybujeme o tom, že je „čuně nemyté“. Jenže ono není všechno černobílé. Svrab nesouvisí jen se špatnými hygienickými návyky, je například přímo vázán na sdílení kontaminovaných ručníků, prostěradel nebo jiných textilií. Zapomenutá osuška, když vyrážíte na plovárnu, se tak může šeredně vymstít. Zákožka svrabová se velmi rychle množí. Takže chytit svrab můžete i u bazénu. A co proces likvidace? Tak ten je opravdu zdlouhavý – postižený člověk se musí každý den mazat od hlavy až k patě speciální mastí, v prvních dnech léčby je třeba denně vyvářet povlečení a oblečení, aby zákožku vystěhoval i z jejich úkrytů, ne jen z kůže.

Zdroj: Svrab u lidí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


Svrab

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP